Zuid-Afrika
Februari 2016 - Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland
Hoofdstad

Pretoria

Oppervlakte

1.219.912 km²
(29,4x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Engels, Afrikaans Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Xhosa

Hoogste punt

Injasuti - 3446 m

Vlag

De huidige vlag werd na de apartheid in 1994 in gebruik genomen. De Y-vorm taat voor een verenigde natie. Rood is het bloed, blauw is de blauwe lucht, het groen is het land Zuid-Afrika, zwart staat voor de zwarte Zuid-Afrikanen en het wit staat voor de blanke Zuid-Afrikanen. Geel staat voor de natuurlijke rijkdommen van het land.


Klimaat

Van december tot april valt de meeste regen in het oosten. In het westen is dit de droge periode. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Kaapstad

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 26 22 17 21
min 16 12 7 11

Johannesburg

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 26 22 17 25
min 15 10 4 12
Valuta

De Zuid-Afrikaanse rand, afgeleid van een goudader in Witwatersrand, werd in 1961 ingevoerd. Hij vervangt het Zuid-Afrikaanse pond. Op het bankbiljet staan neushoorns afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

In 1652 zette Jan van Riebeeck voet aan wal op de plaats die nu Kaapstad heet. Hij liet fort de Goede Hoop bouwen. De stad telt ca. 3,5 miljoen inwoners. De ligging van Kaapstad is een plaatje. Een halfronde baai aan de voet van de tafelberg. De meeste mensen bezoeken hier de tafelberg, het V&A waterfront en de kleurrijke wijk Bo-kaap. De Tafelberg is een 1086 meter hoog bergmassief met een platte top dat de noordkant van het Kaaps schiereiland domineert. De noordwand kijkt uit over het stadscentrum, met in het westen de toppen van Lion's Head en Signal Hill en in het oosten Devil's Peak. De Twelve Apostles is een rij puntige rotsen die aan de westkant richting het zuiden loopt. De moderne Zwitserse kabelbaan gaat vanaf het dalstation op ongeveer 200 meter naar de top van de tafelberg. vanaf de top is het uitzicht geweldig. Je kunt er ook nog een rondwandeling van een paar kilometer maken.

Het V&A waterfront is een groot complex aan de haven met een drie verdiepingen tellende shopping mall, talloze restaurants en activiteiten zoals het Aquarium, rondvaarten en helikoptervluchten.

De oude wijk Bo Kaap ligt op de hellingen van Signal Hill. Het is een van de oudste woonwijken van Kaapstad. De straten bestaan uit felgekleurde, 19de eeuwse rijtjeshuizen in Hollandse en Gregoriaanse stijl.Het Tsitsikamma National Park, opgericht in 1964, is het hoogtepunt van de tuinroute. Het bestaat uit een smalle kuststrook die net voorbij Keurboomstrand in het westen begint en zich over een afstand van 68 km over de Oost-Kaap uitstrekt. De ingang van het park ligt in de buurt van de Storms River mouth, de monding van de Storms rivier. Bij de eerste kampeerplaats die je via de asfaltweg bereikt begint een fantastisch mooie 3 km lange wandeling langs de ruige kust richting het westen, deels over het begin van de Otter Trail naar een poel onder aan een 50 meter hoge waterval. De wandeling klimt en daalt via een pad langs indrukwekkende rotspartijen. De wandeling voert ook over de rotspartijen waardoor het geen eenvoudige wandeling is. Bij de waterval aangekomen mogen alleen personen met een vergunning voor de vierdaagse Otter Trail verder lopen. Minder zwaar is de 1 km lange wandeling over het plankenpad van het restaurant naar de hangbrug vanwaar je de monding van de Storms rivier kunt zien.

De Cangogrotten behoren tot de tien populairste attracties van Zuid-Afrika. Cango is een Khoiwoord dat 'natte plaats' betekent. De grotten zijn miljoenen jaren oud, maar de druipsteenformaties zijn slechts 100.000 jaar oud. Jacobus van Zyl waagde zich in 1780 met een lamp in het donker. De standaard tour duurt een uur en voert door de eerste zes grotkamers. Van Zyl's ruimte is meer dan 90 meter lang, 50 meter op het breedste punt en tussen de 14 en 18 meter hoog. Bijna 100 meter zandsteen scheiden het van de open lucht erboven. De verste ruimte op de gewone tour, de Drum kamer, ligt 500 meter van de ingang. Voor de mensen die niet claustrofobisch zijn aangelegd is er een avontuurlijk tweede deel. De eerste en tweede ruimte zijn overigens veruit het mooiste.Het Blyderivier Canyon Nature Reserve begint in een smalle strook vlak bij Graskop in het zuiden en wordt breder richting noorden tot aan de ca. 60 km noordelijker gelegen Blydepoort Dam. Vlak boven Graskop ligt de Berlin waterval en even verderop kom je bij de kaarsrechte helling en het uitzicht op het Lowveld bij God's Window, een van de beroemdste uitkijkpunten. Bij Bourke's Luck Potholes bij de samenloop van de Treur en de Blyde vindt je een prachtige uitgesleten kloof. Het allermooiste uitzicht heb je 14 km verderop, bij drie Rondawels. Dit zijn drie rotsen in de vorm van hutten waarachter het lowveld zichtbaar is. De Zuid-Afrikaanse zomer is vanwege de mist en regen een slechte tijd wanneer je van mooie uitzichten wilt genieten.

Het Kruger National Park, 19.485 km2 groot, staat symbool voor het Zuid-Afrikaanse toerisme. Het is een smalle strook land tegen de Mozambikaanse grens. Vanaf de meest noordelijke ingang tot de meest zuidelijke ingang ligt een 414 km lange asfaltweg van waaraf vele goed onderhouden grindwegen langs de wilde dieren leiden. Het park is slechts 65 km breed. Delen van het park werden in 1898 tot beschermd gebied verklaard waarna het in 1926 een nationaal park werd. Het zuidelijke deel bevat de grootste concentratie dieren en is het toegankelijkst.

Het beste wildreservaat in KwaZulu-Natal is het Hluhluwe-Imfolozi Park. Dit is het oudste nationaal park in Afrika, het stamt uit 1895. Volgens velen is het park mooier dan het Kruger omdat het ruiger is. Het park heeft ook de beste wandelroutes van het land. De beste kans om de witte- en zwarte neushoorns te zien heb je in dit park. Het park bestond vroeger uit twee aparte delen. Beide delen hebben hun eigen karakter. In de 19de eeuw was Imfolozi het jachtgebied van Zoeloekoning Shaka.

De noordelijke Drakensbergen bestaan uit het Royal Natal National Park. Het mooiste is het Amphitheater, een sikkelvormige rotswand van 5 km waar de Tugela rivier overheen stort. Een absolute must is de Tugela Gorge walk, een fantastische wandeling die maar licht stijgt op weg naar de rotswand van het Amphitheater. Lastig wordt de wandeling bij de splitsing in de kloof naar het eind wanneer je via een ladder en daarna via ijzerdraad en in de rotsen gedreven pinnen een stuk van de kloof moet overbruggen. De Tugela falls storten van de 947 meter hoge rostwand naar beneden. Het park, gesticht in 1916, kreeg de titel 'koninklijk' in 1947, toen het Engelse vorstenpaar het bezocht. De drie belangrijke toppen zijn de Sentinel (3165 meter), de Eastern Buttress (3048 meter) en de Mont Aux Sources (3282 meter), waar ook vijf rivieren ontspringen - vandaar de naam, gegeven door Franse zendelingen in 1878.

Graaff Reinet, in 1786 gesticht, is de op vier na oudste blanke nederzetting in Zuid-Afrika. Het stadje is opgetrokken in Kaaps-Hollandse stijl. Steve Biko is hier geboren en je kunt zijn graf bezoeken in het westelijker gelegen King William's Town. De bloei van de wolindustrie rond 1855 bracht de stad welvaart en er ontstond een patroon van boerenbedrijven en grondbezit dat nog steeds bestaat. In het centrum ligt de Nederduits Gereformeerde kerk uit 1886. Aan weerskanten van Church Street waaieren zijweggetjes uit vol witgekalkte gebouwen in Kaaps-Hollandse, georgiaanse en victoriaanse stijl. In de gerestaureerde missiekerk uit 1821 ernaast ligt het Hester Rupert Art Museum. Het Camdeboo National Park ligt 5 km ten noorden van het centrum. Het mooiste deel is de Valley of Desolation. Het uitzicht vanaf de rand van de canyon over de vlakten van Camdeboo is schitterend.

Onder Kaapstad ligt het Kaaps schiereiland. Op weg naar Cape point zijn de volgende plaatsen een bezoek waard: Simonstad, in 1687 gesticht als haven voor de VOC, is de op twee na oudste Europese nederzetting en belangrijkste marinehaven van Zuid-Afrika en herbergt nog veel oude woningen. Hier aan de kust vind je Boulders, genoemd naar enorme granieten rotsblokken, waar een kolonie Afrikaanse pinguins leeft. Vanaf een plankenpad kun je ze bewonderen. In 1795 gebruikten de Britten Simonstad als bruggenhoofd voor hun eerste invasie en bezetting van de Kaap. Zeven jaar later vertrokken ze weer om in 1806 terug te keren. Simonstad bleef een Britse basis tot het in 1957 aan Zuid-Afrika werd overgedragen. Table Mountain National Park (Kaap de Goede Hoop) ligt aan het uiteinde van het schiereiland. Het reservaat ligt boven op enorme zeekliffen met geweldig uitzicht. Bij de parkeerplaats kun je omhoog wandelen, of met de kabelbaan, naar de vuurtoren van Cape point. Een pad voert naar het eind van de rosten. Op het schiereiland komen 2256 plantensoorten voor. Een twee wandeling voert vanaf de parkeerplaats omlaag over de kliffen naar het meest zuidwestelijke deel van Zuid-Afrika. Mensen staan in de rij om zich bij het bord te laten fotograferen.