Zuid-Afrika
Augustus / september 2002 - Zuid-Afrika en Namibië
Hoofdstad

Pretoria

Oppervlakte

1.219.912 km²
(29,4x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Engels, Afrikaans Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Xhosa

Hoogste punt

Injasuti - 3446 m

Vlag

De huidige vlag werd na de apartheid in 1994 in gebruik genomen. De Y-vorm taat voor een verenigde natie. Rood is het bloed, blauw is de blauwe lucht, het groen is het land Zuid-Afrika, zwart staat voor de zwarte Zuid-Afrikanen en het wit staat voor de blanke Zuid-Afrikanen. Geel staat voor de natuurlijke rijkdommen van het land.


Klimaat

Van mei t/m augustus zijn de natste maanden aan de westkust. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Kaapstad

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 26 22 17 21
min 16 12 7 11

Springbok

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 25 16 25
min 17 14 7 11
Valuta

De Zuid-Afrikaanse rand, afgeleid van een goudader in Witwatersrand, werd in 1961 ingevoerd. Hij vervangt het Zuid-Afrikaanse pond. Op het bankbiljet staan neushoorns afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

In 1652 zette Jan van Riebeeck voet aan wal op de plaats die nu Kaapstad heet. Hij liet fort de Goede Hoop bouwen. de stad telt ca. 3,5 miljoen inwoners. De ligging van Kaapstad is een plaatje. Een halfronde baai aan de voet van de 1086 meter hoge tafelberg. Er zijn tal van excursies mogelijk. Naar Stellenbosch om wijn te gaan proeven in een oud Nederlands koloniaals huis, bijv. blaauwklippen. Door naar Boulders waar je pinguïns aantreft die tot dezelfde familie behoren als de pinguïns in Seno Otway in Chili). Ze produceren een geluid als een balkende ezel. Je kunt de koddige dieren tot vlakbij naderen dus een zoomlens is overbodig. En daarna naar het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park. Na de afdaling bij Cape Point kom je bij het bord dat het meest zuidwestelijke punt van Afrika markeert.Het Kgalagadi (dorstig land) Transfrontier Park ligt tussen Namibië en Botswana ingeklemd. Het park maakt deel uit van de oudste woestijn, de Kalahari. Twee rivieren, de entree van het park is zo genoemd vanwege de twee rivierbeddingen, Auob en Nossob, die reeds lang geleden droog zijn gevallen. Je kunt hier bij dag en nacht safari's maken en dieren zoals gnoes, springbokken, cheeta's, reuzeuilen, gemsbokken, jakhalzen en struisvogels zien.

Bij Augrabies raast de oranjerivier door een kloof. Hij maakt een spectaculaire tocht over 18 km waarbij de rivier een verval van 240 meter heeft. De hoogste waterval stort 65 meter naar beneden. Je treft hier talloze hagedissen en een soort marmot aan (dassies).

De rit van Kaapstad naar Springbok in het noorden van het land is prachtig. Voordat je de pas oversteekt naar het Citrusdal moet je beslist even stoppen en het gebied op je in te laten werken. In Citrusdal kun je een hele baal sappige sinaasappels kopen voor weinig.