Viet Nam
Oktober 2004
Hoofdstad

Hanoi

Oppervlakte

329.560 km²
(7,9x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur later

Taal

Vietnamees, Chinees, Frans en Engels

Hoogste punt

Fan Si Pan - 3143 m

Vlag

In 1955 werd deze vlag aangenomen als de vlag van Noord-Vietnam. Bij de vereniging van noord- en zuid Vietnam in 1976 werd het de nationale vlag van de Republiek Vietnam. De gele ster symboliseert het leiderschap van de Communistische Partij. De vijf punten van de ster staan voor de arbeiders, boeren, soldaten, intellectuelen en handelaars. Rood is het bloed van het volk en de communistische revolutie.


Klimaat

Van mei t/m oktober is het moesson regenseizoen in zuid-oost Azië. In de namiddag of de avond kan er in korte tijd zeer veel regen vallen. Oktober t/m maart is de beste reistijd. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Ho Chi Minh stad

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 32 35 31 31
min 21 25 24 24

Hanoi

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 20 28 33 29
min 13 21 26 23
Valuta

De Vietnamese Dong is sinds 1978 de munteenheid van Vietnam. Ho Chi Minh was communistisch leider die een sleutelrol had in de stichting van de Democratische Republiek Vietnam (Noord-Vietnam) in 1945, het Volksleger van Vietnam en de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog. Hij was president van 1945 tot aan zijn dood in 1969.


Route


Hoogtepunten

In de kustplaats Nha Trang staan een paar tempels van de Cham cultuur. De tempels zijn in 817 gebouwd. Ze zijn gewijd aan Uma, de zwarte vrouw van Shiva. De brug over en linksaf kom je in een arme visserswijk. De huisjes zijn krap en het geheel komt over als een doolhof. Een "Hey you" en een wijzende vinger tonen de uitgang wel weer. Wat je ook goed kunt in de omgeving van Nha Trang, is snorkelen. In de ochtend wordt je van het hotel opgehaald en met een boot vaar je naar het eiland Hon Mun. Daar wordt je getrakteerd op een groot aantal exotische vissoorten.

Vlak onder Danang liggen de Marmerbergen, vijf heuvels waar veel bedrijvigheid heerst. Er worden marmeren beelden vervaardigd. De heuvels zelf zijn het toneel van een aantal tempels waarvan de Huyen Khong grot de fraaiste is. Het 30 meter hoge plafond van de grot heeft drie gaten waar licht op een kleine tempel binnen de grot schijnt.

Hué was van 1802 tot 1945 de keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Net buiten Hué liggen tombes van keizers van de Nguyen dynastie. De tombe van Tu Duc is een van de mooiste.

In het noordwesten van Vietnam bouwden de Fransen in 1922 op 1500 meter een kuuroord, Sa Pa. In dit gebied leven 8 minderheden, Hmong, Dao, Tay, Giay, Huong, Thai, Xao en Xa Pho. Je kunt hier kleurrijke markten bezoeken en mooie wandelingen maken.Hoi An is de parel van Vietnam. In de 16e en 17e eeuw was er een grote haven. Japanners uit Nagasaki en Chinezen uit Fukien hadden er hun eigen wijken en hadden er zelfs een vorm van eigen bestuur met eigen wetten. Thans is het een gezellig stadje waar je met een passe-partout de bezienswaardigheden en muziekvoorstellingen in het oude deel van de stad kunt bezoeken. Je kunt ook een excursie maken naar My Son, een tempelcomplex in het binnenland. Van de oorspronkelijke 70 tempels zijn er slechts zo'n 20 min of meer gespaard gebleven. De Vietcong had hier een basis die zwaar werd gebombardeerd door de Amerikanen. De Cham tempels werden tussen de 7e en 13e eeuw gebouwd.

Eind jaren '40 begon de Vietcong met de bouw van een uitgebreid netwerk van tunnels in Cu Chi, ten westen van Ho Chi Minh City. Tijdens de Vietnam oorlog lag er meer dan 200 km. De aarde in dit gebied is zeer compact en stevig. Een luik in de grond is de toegang tot de tunnel vlak onder het oppervlak. Het is erg goed gecamoufleerd. Je moet er je armen recht omhoog steken, anders pas je er niet door. De tunnel waar wij in kruipen is aangepast. Er worden ook boobytraps gedemonstreerd. In Tay Ninh is een religieus centrum van de Cao Dai. Een combinatie van Lao Tsé, Confucius, Jezus en Boeddha. Dit geloof komt alleen in Vietnam voor.

De Chinese wijk Cholon in Ho Chi Minh City heeft een drukke markt die je niet over mag slaan. In deze wijk ligt ook de Thien Hau pagode uit de 18e eeuw. Hij is gewijd aan de Chinese godin van de zee.