Ver. Staten
Augustus / september 2010 - Noord-west
Hoofdstad

Washington DC

Oppervlakte

9.631.418 km²
(232x Nederland)

Tijdsverschil

6 tot 10 uur vroeger

Taal

Engels

Hoogste punt

Mount Denali (Alaska) - 6194 m

Vlag

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit zeven rode horizontale strepen, die onderbroken worden door zes witte banden. In het kanton staat een blauw vlak (Union) met daarin vijftig kleine, witte vijfpuntige sterren in negen horizontale rijen. De vijftig sterren stellen de vijftig staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag werd 26 keer veranderd sinds de unie van dertien staten ze had aangenomen. De huidige versie uit 1960 is de langst gebruikte versie. Voorheen had de vlag met 48 sterren het record (47 jaar).


Route
Valuta

Na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten in 1776 was de Spaanse peso de meest gebruikte munt. Toen bij de Coinage Act van 1792 de Amerikaanse monetaire eenheid werd vastgesteld, werd gekozen voor een munt die dezelfde waarde had als de veelvoorkomende peso. De munt kreeg de (door de peso reeds ingeburgde) naam dollar. De dollar heeft een decimaal stelsel en de peso had een achttalig stelsel. De dollar de geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel. Op het bankbiljet staat een afbeelding van George Washington die met zijn troepen in 1781 de Britse generaal Cornwallis in Yorktown, Virginia omsingelde waarmee de Amerikaanse revolutie tot een einde kwam. Washington werd de eerste president van de Verenigde Staten van 1789 tot 1797.




Hoogtepunten

Op de plek die tegenwoordig San Francisco heet, verrees in 1791 de Mission Dolores, gebouwd door Spanjaarden. In 1835 onstond het dorp Yerba Buena in wat nu Grant Street (Chinatown) is. Na de Bear Flag Revolt in 1846 kreeg de stad zijn huidige naam. De stad is gebouwd op meer dan 40 heuvels. De beste manier om de stad te verkennen, is te voet. Loop bijvoorbeeld via Union Square door Chinatown naar Coit Tower en via Lombard St. naar Pier 39.



Glacier National Park ligt in het noorden van de staat Montana, op de grens met Canada. Het vormt samen met het Canadese Waterton Lakes National Park een 4000 km² groot park. Er zijn meer dan 130 meren, meer dan 1000 soorten bomen en planten en vrijwel alle dieren die leefden in het park voordat de Europeanen kwamen, komen er nu nog voor. Wandel hier bijvoorbeeld over de Highline trail die begint op Logan pass. De uitzichten zijn grandioos.



In het uiterste noorden van Californië ligt het Redwood National Park. De Nationale- en Staatsparken vormen een lang stuk van de kust. De latijnse naam van de Redwood is Sequoia Sempervirens en is hoger, dunner en jonger dan zijn soortgenoot in Yosemite. De hoogste, 112 meter, staat in de Tall Tree Grove in het zuiden van het park. In het noorden bij Crescent City ligt het Jedediah Smith Redwood State Park. De rit over een dirt road naar de Stout Grove in dit deel is net een sprookje door het stof op de struiken langs het pad. De korte wandeling hier, en in Simpson Reed Grove zijn prachtig. In het Prairie Creek Redwood State Park kun je een dagwandeling maken van het visitor center over de Miner's Ridge Trail naar de kust en via Fern Canyon, een kloof met loodrechte wanden die begroeid zijn met varens, over de John Irvine Trail weer terug. De paadjes slingeren mooi door de heuvels van dit grote bos.

De Cascade Range is een bergketen in het westen die in Canada van Mount Garibaldi tot Lassen Peak in het noorden van Californië loopt. De bergketen bevat een aantal vulkanen zoals Lassen Peak, Mount Hood, Mount Adams, Mount St. Helens en Mount Rainier. Rainier is met 4392 meter, de hoogste in de Cascades. De vulkaan begon zo'n 1,5 tot 1 miljoen jaar geleden met groeien. Nu telt de vulkaan zo'n 26 gletsjers. Bij Paradise aan de zuidkant beginnen een aantal mooie wandelingen als de Skyline Trail die tot een punt stijgt met mooi uitzicht op de Nisqually gletsjer en het dal dat er door is uitgesleten. Op het Pamorama Point heb je uitzicht op de vulkanen Mount Adams, Mount St. Helens en Mount Hood. Via pad met talrijke paarse bloemen loop je weer naar Paradise terug. Deze wandeling kun je uitbreiden met de Lakes Trail die langs het Reflection Lake loopt (met weerspiegeling van de vulkaan).

Yellowstone National Park in Wyoming. De Minnetaree Sioux noemden het gebied naar de gele klei die ze op de oever aantroffen waar de Yellowstone River samenkomt met de Missouri. In 1887 wordt Yellowstone het eerste Nationale Park. Het duurt echter tot 1917 tot het echt beschermd wordt. Middelpunt van het park is een plateau op 2286 meter. Dit is de caldeira van een supervulkaan die 600.000 jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting kwam. De Caldeira wordt geschraagd door een gigantische uitdijende magmakamer die enkele km onder het oppervlak begint. De grootste attracties bevinden zich alle in het westelijk deel van het park. Meer dan de helft van het totaal aantal geysers ter wereld tref je er aan, evenals fumaroles, borrelende modderpoelen en warmwaterbronnen met prachtige kleuren. Ook dieren zijn er in overvloed. Overal zijn herten en ook veel bizons.