Ver. Staten
Mei / juni 2004 - Zuid-west
Hoofdstad

Washington DC

Oppervlakte

9.631.418 km²
(232x Nederland)

Tijdsverschil

6 tot 10 uur vroeger

Taal

Engels

Hoogste punt

Mount Denali (Alaska) - 6194 m

Vlag

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit zeven rode horizontale strepen, die onderbroken worden door zes witte banden. In het kanton staat een blauw vlak (Union) met daarin vijftig kleine, witte vijfpuntige sterren in negen horizontale rijen. De vijftig sterren stellen de vijftig staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag werd 26 keer veranderd sinds de unie van dertien staten ze had aangenomen. De huidige versie uit 1960 is de langst gebruikte versie. Voorheen had de vlag met 48 sterren het record (47 jaar).


Klimaat

De meeste regen aan de westkust valt in de wintermaanden. In de omgeving van Las Vegas valt bijna geen neerslag. Aan de westkust hangt 's ochtends een hardnekkige mist die rond het middaguur langzaam oplost. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


San Francisco

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 13 18 22 21
min 5 10 13 12

Las Vegas

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 14 25 41 28
min 1 10 25 12
Valuta

Na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten in 1776 was de Spaanse peso de meest gebruikte munt. Toen bij de Coinage Act van 1792 de Amerikaanse monetaire eenheid werd vastgesteld, werd gekozen voor een munt die dezelfde waarde had als de veelvoorkomende peso. De munt kreeg de (door de peso reeds ingeburgde) naam dollar. De dollar heeft een decimaal stelsel en de peso had een achttalig stelsel. De dollar de geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel. Op het bankbiljet staat een afbeelding van George Washington die met zijn troepen in 1781 de Britse generaal Cornwallis in Yorktown, Virginia omsingelde waarmee de Amerikaanse revolutie tot een einde kwam. Washington werd de eerste president van de Verenigde Staten van 1789 tot 1797.


Route


Hoogtepunten

Op de plek die tegenwoordig San Francisco heet, verrees in 1791 de Mission Dolores, gebouwd door Spanjaarden. In 1835 onstond het dorp Yerba Buena in wat nu Grant Street (Chinatown) is. Na de Bear Flag Revolt in 1846 kreeg de stad zijn huidige naam. De stad is gebouwd op meer dan 40 heuvels. De beste manier om de stad te verkennen, is te voet. Loop bijvoorbeeld via Union Square door Chinatown naar Coit Tower en via Lombard St. naar Pier 39.

Als je de mogelijkheid hebt, zet dan je tent op op de camping bij Monument Valley. Niets is zo mooi dan in de ochtend je tent open te ritsen, oog in oog met de mesa's die al in zoveel westerns te zien zijn geweest. Maak een jeeptocht (prijzig) met een Navajo gids in dit Navajo reservaat.

Bryce Canyon is net een sprookje. Als je er bent, bekijk het dan niet alleen vanaf de uitzichtpunten maar daal af en maak een aantal wandelingen in dit doolhof van Hoodoo's (zandsteenerosie). Er zijn veel wandelingen uitgezet met mooie namen zoals de Navajo Loop, Fairyland en Peek-A-Boo Trail. Een echte aanrader. Je moet wel stevig klimmen om boven te komen.Yosemite NP is enorm groot. Aan de zuidkant ligt Wawona waar de Sequoia's staan. Deze bomen kunnen 100 meter hoog worden met een diameter van 10 meter. De oudste boom is gedateerd op 3200 jaar (Grizzly Giant). Je kunt je door een karretje rond laten rijden maar het is veel leuker om er te voet door te wandelen. In het noorden bij de hoofdingang rijdt je naar Glacier Point. Hier kun je 1000 meter recht naar beneden kijken. Maak vanaf hier een wandeling terug naar Yosemite Village. Een mooi uitzicht op de Half Dome en je passeert drie watervallen, de Illiouette, Nevada en Vernal Falls.Schitterende wandeling met mooie vergezichten die bijna alleen maar afdaalt. Neem regenkleding mee want bij de Vernal Falls heet het pad niet voor niets de Misty Trail.

Een combinatie van zout en zandsteen hebben de bizarre rotsen van Arches NP gevormd. Hier lag ooit een binnenzee. Het zout erodeert sneller dan zandsteen waardoor de bogen zijn ontstaan. Maak een wandeling over de Devil's Garden Trail. Landscape Arch is een grote, zeer fragiele boog. Vertrek in het holst van de nacht naar het park en neem het pad omhoog naar de Delicate Arch en wacht tot de zon opkomt.

Vroeger woonden de indianen in dit gebied veelal in pueblo's. De mooiste tref je aan in het zuidwesten van Colorado. Mesa Verde ligt onder een overhangende rots van een tafelberg en werd door de Anasazi bewoond. De bouw vond plaats in ongeveer 1200 en het dorp werd bijna 100 jaar later weer verlaten, waarschijnlijk vanwege een periode van grote droogte.