Ver. Staten
Augustus / september 2003 - Alaska en Canada
Hoofdstad

Washington DC

Oppervlakte

9.631.418 km²
(232x Nederland)

Tijdsverschil

6 tot 10 uur vroeger

Taal

Engels

Hoogste punt

Mount Denali (Alaska) - 6194 m

Vlag

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit zeven rode horizontale strepen, die onderbroken worden door zes witte banden. In het kanton staat een blauw vlak (Union) met daarin vijftig kleine, witte vijfpuntige sterren in negen horizontale rijen. De vijftig sterren stellen de vijftig staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag werd 26 keer veranderd sinds de unie van dertien staten ze had aangenomen. De huidige versie uit 1960 is de langst gebruikte versie. Voorheen had de vlag met 48 sterren het record (47 jaar).


Klimaat

Juli t/m oktober zijn de natste maanden rond Anchorage. Dit is ook de beste reistijd. Augustus en september zijn ook goede maanden om het noorderlicht waar te nemen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Anchorage

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max -6 6 18 5
min -13 -2 11 -2
Valuta

Na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten in 1776 was de Spaanse peso de meest gebruikte munt. Toen bij de Coinage Act van 1792 de Amerikaanse monetaire eenheid werd vastgesteld, werd gekozen voor een munt die dezelfde waarde had als de veelvoorkomende peso. De munt kreeg de (door de peso reeds ingeburgde) naam dollar. De dollar heeft een decimaal stelsel en de peso had een achttalig stelsel. De dollar de geldt sinds de Tweede Wereldoorlog als anker-valuta in de internationale handel. Op het bankbiljet staat een afbeelding van George Washington die met zijn troepen in 1781 de Britse generaal Cornwallis in Yorktown, Virginia omsingelde waarmee de Amerikaanse revolutie tot een einde kwam. Washington werd de eerste president van de Verenigde Staten van 1789 tot 1797.


Route


Hoogtepunten

Mount McKinley, voor de indianen Mt Denali, is met 6195 meter de hoogste berg van Noord-Amerika. Doordat hij niet door andere toppen wordt omgeven zie je hem al van heel ver. Maak er een dagtocht met de bus van het Visitor Centre naar Eielson. Het is vier uur rijden naar Eielson over een gravelweg die soms langs diepe afgronden gaat in een prachtige omgeving. De chauffeur, vertelt op een leuke manier veel over de wereld rondom de berg. In Eielson heb je tijd voor een wandeling. Je kunt tijdens deze rit beren, kariboes, elanden en ook wolven zien. Is echter geen garantie

Vlak na het dorp Tok ligt Chicken. Tijdens de goldrush had het ca. 700 inwoners. Nu zijn het er slechts 20. Er is een bar die vol met petjes hangt en nog een drank- en een souvenierwinkel.

De grindweg van McCarthy naar de bewoonde wereld ligt boven op de oude spoorweg. Onderweg kom je een joekel van een houten spoorbrug tegen zoals je ze alleen in westerns ziet. Je kunt er helaas niet op omdat de overspanning aan de eindpunten is verwijderd.

Aurora Borealis, noorderlicht. Deze reis hebben we er vier keer van mogen genieten. Ondanks dat het 's avonds in augustus en september goed koud is blijf je er naar kijken. Soms duurt dit nachtelijke vuurwerk een half uur of langer.Bij Valdez komt de oliepijplijn aan. Vanaf hier gaan de grote tankers de zee op. Een mooie trip in deze omgeving leidt naar de Columbia gletsjer waar je met je kajak over het aalgladde water tussen de afgebroken stukken ijs door kunt varen. Als je weer terug bent aan boord van de vissersboot terug naar Valdez heeft de kapitein al een verse zalm gevangen die ter plekke op het achterdek gebarbecued wordt. Smullen maar.

Op het Eagle Rest RV Park in Valdez zitten de vuilnisbakken vol met de resten van de zalm die hier massaal wordt gevangen en gefileerd. Hier is het Mekka voor de zalmvissers.

De omgeving van McCarthy is waar begin 20e eeuw bergen van koper werden ontdekt. In 1938 raakte de voorraad uitgeput en de directie gaf de mijnwerkers twee uur tijd om met de laatste trein te vertrekken. Zo tref je de Kennecott kopermijn en omgeving ook aan. Iedereen heeft letterlijk alles uit hun handen laten vallen en is meteen vertrokken. De Kennecott kopermijn wordt nu weer opgeknapt maar als je de berg op gaat naar de Bonanza mijn tref je alles aan zoals het is achtergelaten. Wel een pittige klim maar er zijn vrij veel beren in de schitterende omgeving. De Kennecott kopermijn ligt aan de Root gletsjer.