Thailand
Februari / maart 2019
Hoofdstad

Bangkok

Oppervlakte

514.000 km²
(12.4x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur later

Taal

Thai, Chinees, Maleisisch, Engels

Hoogste punt

Doi Inthanon - 2590 m

Vlag

De eerste officiële vlag werd in 1855 in gebruik genomen door koning Rama IV. Een witte olifant op een rode achtergrond. De huidige vlag stamt uit 1917 en bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood. De middelste blauwe strook is tweemaal zo breed als de andere vier. De drie kleuren rood, wit en blauw symboliseren achtereenvolgens de natie, de godsdienst en de koning.


Klimaat

Van mei t/m oktober is het moesson regenseizoen in zuid-oost Azië. Van juni t/m augustus valt de meeste regen. In de namiddag of de avond kan er in korte tijd zeer veel regen vallen. November t/m maart is de beste reistijd. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Bangkok

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 31 35 32 31
min 20 25 24 24

Phuket

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 31 33 31 31
min 23 25 25 24
Valuta

De baht is de munteenheid van Thailand en staat oorspronkelijk voor een gewichtseenheid van 15 gram zilver. Tot 1925 werd de zilveren tical gebruikt, die een gewicht van 15 gram had. Op het bankbiljet staat een afbeelding van Koning Bhumibol (Rama IX). Hij was koning van Siam en Thailand van 1946 tot aan zijn dood in 2016 en was daarmee de langst regerende koning ter wereld.


Route


Hoogtepunten

Bangkok ligt aan de Chao Phraya rivier. Na de val van Ayutthaya stichtte koning Taksin hier op de westelijke oever zijn hoofdstad Thonburi. Zijn opvolger Chakri, koning Rama I, verplaatste de hoofdstad in 1782 naar de oostelijke oever dat Rattakosin eiland heette. Gedurende het ontstaan van de stad woonden de meeste mensen aan de river of de kanalen, meestal in drijvende huizen. De waterwegen waren de voornaamste manier om goederen te transporteren en de boeren waren ervan afhankelijk voor irrigatie. Deze kanalen vormen één van de hoofdattracties van Bangkok. Een leuke manier om de stad te ontdekken is een fietstocht met de firma Co van Kessel door de smalle steegjes van Chinatown en het rustigere deel aan de overzijde van de Chao phraya rivier, Thonburi. Je brengt ook een bezoek aan een paar mooie, minder bekende tempels zoals de Chao zhou shi kong, gewijd aan een Chinese monnik uit Fujian en de aan de overzijde van de rivier liggende Wat Kalayanamit met zijn zittende boeddha van 15 meter hoog.

Een van de mooiste stranden van de provincie Krabi is Railay beach. Het gebied wordt door karstbergen van de rest van Krabi afgesloten waardoor het alleen per boot is te bereiken. Vanaf een viewpoint op de rotsen aan de zuidkant heb je een prachtig uitzicht over de land-engte. De klim naar het viewpoint is zeer steil en loopt tussen boomwortels en gedroogde modder. Dikke touwen hangen overal als hulpmiddel. Wanneer het heeft geregend is de klim niet aan te raden (spekglad). Bij het oostelijke strand heb je een grote kans om de brillangoer (Dusky) en neushoornvogels te zien. Na zes uur is de boot terug naar Ao Nang beach iets duurder.

De Phi Phi eilanden liggen op een paar uur varen van Krabi of Phuket. Het kleine eiland, Ko Phi Phi Le, is niet bewoond. Het staat bekend om Maya bay waar de film 'The beach' met Leonardo DiCaprio werd opgenomen. Het strand is sinds kort gesloten omdat het werd overspoeld door toeristen. Er zijn diverse snorkelplekken rond het eiland. Het is een prachtig eiland waar veel speed- en longtailboten op af komen. Vooral in de Pileh lagune barst het van de boten. Op Ko Phi Phi Don, het grote eiland, liggen de resorts. Ko Phi Phi Don werd sinds de jaren 40 van de vorige eeuw bevolkt door islamitische vissers en werd later een kokosnootplantage.

Het Ao Phang Nga National Park,is in 1981 gesticht. Het grootste deel van het park bestaat uit een deel van de Andamanse Zee bezaaid met veel karsteilanden met kalkstenen torens. De bekendste hiervan is Ko Ta pu, ook bekend als "James Bond Island" omdat het werd gebruikt als locatie voor de James Bond-film The Man with the Golden Gun uit 1974. De rots is ca. 20 meter hoog en ligt ca. 40 meter van de oever van het eilandje Khao Phing Kan. Om de rots in volle pracht te kunnen bewonderen moet je er aan land gaan. Het is wel een erg toeristisch eilandje. Bijna een half uur varen verderop ligt Ko Panyi, een vissersdorp op palen onder een hoge rots. De bevolking bestaat uit 360 families met 1.685 mensen die afstammen van twee zeevarende moslimfamilies uit Java. De nederzetting werd eind 18e eeuw opgericht. Het dorp heeft een drijvend voetbalveld. Kinderen bouwden het veld op van oud hout en visvlotten. Vanaf 2011 is Panyee FC een van de meest succesvolle jeugdvoetbalclubs in Zuid-Thailand, en de jongens die het veld in 1986 bouwden zijn nu volwassen mannen. Ze wonnen de Jong Jeugd Voetbalkampioenschappen van 2004, 2005, 2006, 2008, 2009 en 2010.Bangkok heeft prachtige tempelcomplexen. Wat Arun, de tempel van de Dageraad ligt aan de Chao Praya rivier. Dit boeddhistische tempelcomplex is vernoemd naar de HindoeGod Aruna, God van de Dageraad. De tempel werd tijdens de regering van Rama I en II gebouwd. De tempel heeft een centrale toren (prang) van 86 meter hoog. Hij is rijkelijk versierd met stukjes porselein.

Wat Pho, tempel van de liggende Boeddha,is de grootste en oudste boeddhistische tempel in Bangkok en is bekend om zijn liggende boeddha. met een afmeting van 46 meter lang en 15 meter hoog. Op het 80.000 m² grote terrein staan 91 chedi's (stoepas), 4 vihara's (zaal) en een bot (centraal heiligdom). 71 kleinere chedi's bevatten de as van de koninklijke familie en de resterende 21 grotere bevatten de as van Boeddha. De 16 toegangspoorten worden bewaakt door Chinese giganten die van origine werden gebruikt als ballast op handelsschepen. De tempel wordt ook wel gezien als de ontstaansplek van de traditionele Thaise massage.

Wat Phra Kaew, tempel van de Smaragdgroene Boeddha. De boeddhistische tempel Wat Phra Kaew staat op het complex van het Koninklijk Paleis in Bangkok. De tempel is zeer kleurrijk, met gepolijste daken in oranje en groene kleuren en de pilaren zijn met mozaïek ingelegd. In het hoofdgebouw bevindt zich de "Smaragdgroene Boeddha". Het wordt sterk vereerd en wordt gezien als beschermer van het land.

Breng vooral rond een uur of zeven 's avonds een bezoek aan Chinatown, met name Yaowarat road met zijn neon reclame. Het is dan druk bij de talloze eetkramen op straat die heerlijke gerechten aanbieden. Bij sommige eetkramen staan dan ook lange rijen.

In 1980 werd het Khao Sok nationaal park in de provincie Surat Thani opgericht. Het park meet 739 km² en omvat het 165 km² grote Cheow Lan meer. Het is een kunstmatig meer dat het zuiden van electriciteit moest voorzien. De Ratchaprapha-dam werd in 1987 opgeleverd. Het duurde ca. een jaar om het gebied onder water te zetten. 385 families werden hervestigd. Blikvangers in het meer zijn drie karstformaties met de naam Khao Sam Kloe. Het Khao Sok nationaal park omvat ook het grootste gebied met oerwoud in zuid-Thailand en dat is ouder en meer divers dan het Amazone regenwoud. Het park wordt doorkruist door een kalkstenen bergketen die op zijn hoogste punt 950 meter bedraagt. Het is het natste gebied van Thailand met jaarlijks tot 3500 mm regenval.