Thailand
Februari / maart 2014
Hoofdstad

Bangkok

Oppervlakte

514.000 km²
(12,4x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur later

Taal

Thai, Chinees, Maleisisch, Engels

Hoogste punt

Doi Inthanon - 2590 m

Vlag

De eerste officiële vlag werd in 1855 in gebruik genomen door koning Rama IV. Een witte olifant op een rode achtergrond. De huidige vlag stamt uit 1917 en bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood. De middelste blauwe strook is tweemaal zo breed als de andere vier. De drie kleuren rood, wit en blauw symboliseren achtereenvolgens de natie, de godsdienst en de koning.


Klimaat

Van mei t/m oktober is het moesson regenseizoen in zuid-oost Azië. Van juni t/m augustus valt de meeste regen. In de namiddag of de avond kan er in korte tijd zeer veel regen vallen. November t/m maart is de beste reistijd. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Bangkok

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 31 35 32 31
min 20 25 24 24

Chiang Mai

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 28 36 31 31
min 13 22 23 21
Valuta

De baht is de munteenheid van Thailand en staat oorspronkelijk voor een gewichtseenheid van 15 gram zilver. Tot 1925 werd de zilveren tical gebruikt, die een gewicht van 15 gram had. Op het bankbiljet staat een afbeelding van Koning Bhumibol (Rama IX). Hij was koning van Siam en Thailand van 1946 tot aan zijn dood in 2016 en was daarmee de langst regerende koning ter wereld.


Route


Hoogtepunten

Bangkok ligt aan de Chao Phraya rivier. Na de val van Ayutthaya stichtte koning Taksin hier op de westelijke oever zijn hoofdstad Thonburi. Zijn opvolger Chakri, koning Rama I, verplaatste de hoofdstad in 1782 naar de oostelijke oever dat Rattakosin eiland heette. Gedurende het ontstaan van de stad woonden de meeste mensen aan de river of de kanalen, meestal in drijvende huizen. De waterwegen waren de voornaamste manier om goederen te transporteren en de boeren waren ervan afhankelijk voor irrigatie. Deze kanalen vormen één van de hoofdattracties van Bangkok. Een andere manier om de stad te ontdekken is een fietstocht door de smalle steegjes van Chinatown en het rustigere deel Thonburi.

Bangkok heeft prachtige tempelcomplexen. Wat Arun, tempel van de Dageraad ligt aan de Chao Praya rivier. Dit boeddhistische tempelcomplex is vernoemd naar de HindoeGod Aruna, God van de Dageraad. De tempel werd tijdens de regering van Rama I en II gebouwd. De tempel heeft een centrale toren (prang) van 86 meter hoog. Hij is rijkelijk versierd met stukjes porselein.

Wat Pho, tempel van de liggende Boeddha, is de grootste en oudste boeddhistische tempel in Bangkok en is bekend om zijn liggende boeddha. met een afmeting van 46 meter lang en 15 meter hoog. Op het 80.000 m² grote terrein staan 91 chedi's (stoepas), 4 vihara's (zaal) en een bot (centraal heiligdom). 71 kleinere chedi's bevatten de as van de koninklijke familie en de resterende 21 grotere bevatten de as van Boeddha. De 16 toegangspoorten worden bewaakt door Chinese giganten die van origine werden gebruikt als ballast op handelsschepen. De tempel wordt ook wel gezien als de ontstaansplek van de traditionele Thaise massage.

Wat Phra Kaew, tempel van de Smaragdgroene Boeddha. De boeddhistische tempel Wat Phra Kaew staat op het complex van het Koninklijk Paleis in Bangkok. De tempel is zeer kleurrijk, met gepolijste daken in oranje en groene kleuren en pilaren zijn met mozaïek ingelegd. In het hoofdgebouw bevindt zich de "Smaragdgroene Boeddha". Het wordt sterk vereerd en wordt gezien als beschermer van het land.

Het gemakkelijkste vervoer in Bangkok zijn de talloze kleurige taxi's. Voor een kilometer of 10 betaal je ca 2 euro. In het weekend is het verkeer rustig. Van maandag tot en met vrijdag staat er altijd een grote file van voertuigen die de stad in willen.
Het Koninkrijk Ayutthaya bestond van 1351 tot 1767. Koning Ramathibodi I stichtte het als hoofdstad in 1351. In 1376 nam hij het koninkrijk Sukhothai over. Aan het einde van de 14e eeuw werd Ayutthaya beschouwd als sterkste mogendheid van Zuidoost-Azië, maar het miste de mankracht om de regio te beheersen. In 1569 veroverden Birmese legers Ayutthaya en dit gebeurde ook weer in 1765. Na een beleg van vele maanden viel Ayutthaya in 1767 en werd volledig verwoest wat het einde betekende van dit trotse koninkrijk. De bezienswaardigheden van de stad, de tempelruïnes, liggen her en der verspreid tussen de nieuwe stad. In de Wat Phra Mahathat, gebouwd tijdens het bewind van Koning Ramesuan in 1374, ligt het meest gefotografeerde object van Ayutthaya: een door boomwortels omgeven gelaat van Boeddha. Dit is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya.

In de Wat Phanan Choeng, een klooster uit 1324, staat de voor de inwoners van Ayutthaya zeer belangrijke Phra Chao Phanan Choeng, een zittende boedhha van 19 meter hoog.

Bezoek in Phitsanulok de Wat Phra Si Rattana Mahathat, beter bekend als Wat Yai. De tempel werd in 1357 gebouwd door koning Phaya Lithai (Koning Maha Thammaradscha I van Sukhothai). De tempel is beroemd vanwege het gouden boeddhabeeld 'Phra Phuttha Cinnarat', dat door velen als mooiste beeld van Thailand wordt beschouwd. Tegenover de tempel ligt een school. Bekijk hier het ochtendappel waarbij de schoolband speelt en de leerlingen het volkslied zingen.

Aan de rand van Chiang Rai ligt de Wat Rong Khun. Deze witte tempel is een onconventionele Boeddhistische tempel. Chalermchai Kositpipat (Kosit) begon in 1998 de bouw.De tempel is nog steeds niet af. De tempel heeft al ruim 18 miljoen baht gekost (ca. 360.000 euro) en de werkzaamheden zullen nog vijf jaar door moeten gaan. Maker Kosit heeft in totaal acht gebouwen in de planning staan; naast de tempel bijvoorbeeld ook nog een pagode, museum en paviljoen. De witte kleur symboliseert religieuze gratie.

Chiang Mai (Nieuwe stad), gesticht door koning Mangrai, was van 1296 tot 1768 de hoofdstad van het koninkrijk Lanna en behoorde van 1774 tot 1939 tot het koninkrijk Chiang Mai. Het ligt aan de Ping rivier, een zijtak van de Chao Phraya, 700 km van Bangkok tussen de hoogste bergen in Thailand.

De tempel Wat Chiang Man in Chiang Mai werd in 1297 gebouwd. Het was de eerste tempel van de stad en ligt op de locatie van Wiang Nopiburi, een gefortificeerde stad van het Lawa volk dat door koning Mangrai werd gebruikt als kamp tijdens de bouw van zijn nieuwe hoofdstad. Chedi Chang Lom - de 'olifant Chedi' is het oudste bouwwerk binnen het complex. De 15 levensgrote olifanten lijken het bovenste deel van de chedi te dragen.

Wat Phrathat doi Suthep. Deze tempel zou in 1383 zijn gebouwd. Het meest heilige op de tempelberg net buiten Chiang Mai is een grote met plaatkoper beklede chedi. In dit gedeelte van de tempel moeten de bezoekers hun schoenen uittrekken en verzorgd gekleed zijn. Op het tempelcomplex staan kleinere chedi's, beelden, bellen en relikwieën, zowel van boeddhistische als hindoeïstische achtergrond. Ook is er een klein museum. Er is een model van de Smaragdgroene Boeddha en een beeld van de hindoegod Ganesha. Een trap met 309 treden, bekleed met naga's leid naar de tempel.

Een fietstocht over het platteland in de omgeving van Chiang Mai is een aanrader. Zorg ook dat je tijdens het weekend in Chiang Mai bent. De Ratchadamnoen straat vanaf de oostelijke Tha Pae poort van de oude stad tot aan de Wat Chedi Luang is op zondag afgesloten voor een heel grote en gezellige markt.