Tanzania
Juli / augustus 2012 - Tanzania en Kenia
Hoofdstad

Dodoma

Oppervlakte

945.087 km²
(23x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur later

Taal

Engels, Swahili, Arabisch, Bantoe- en nijltalen

Hoogste punt

Kilimanjaro - 5892 m

Vlag

De vlag van Tanzania stamt uit 1964, het jaar dat Tanganyika met de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba werd verenigd. De vlag is een combinatie van de vlaggen van deze voormalige staten. Het groen staat voor de vegetatie, zwart staat voor het Swahili volk, het blauw staat voor de Indische Oceaan, de rivieren en meren. De dunne strepen staan voor de minerale rijkdommen van het land.


Klimaat

De meeste regen valt in november en december en van maart t/m mei met een piek in april. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Arusha

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 29 29 26 30
min 17 18 14 16

Zanzibar

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 32 30 29 31
min 22 23 20 19
Valuta

De Tanzaniaanse shilling werd in 1966 ingevoerd. Hij vervangt de Oost-Afrikaanse shilling. Op het bankbiljet staat een olifant afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

Het Victoriameer is door de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke genoemd naar de Engelse koningin. Het meer heeft een oppervlakte van 68.800 km² en is het op twee na grootste zoetwater meer ter wereld. In dit meer begint de Witte Nijl aan zijn lange reis naar de Middelandse zee. Het meer, dat maximaal 80 meter diep is, is verdeeld over Kenia, Tanzania en Oeganda. Metingen hebben aangetoond dat het sinds zijn onstaan, 400.000 jaar geleden, minstens drie keer is opgedroogd. Het meer ligt tussen de Grote- en de Westelijke Slenk in. De omgeving kenmerkt zich door de grote granieten rotsblokken ten gevolge van vulkanische activiteit.De Ngorongoro krater ligt in de Grote Slenk. De caldera met een doorsnede van 20 km werd 2 tot 3 miljoen jaar geleden gevormd toen de vulkaan, met een geschatte hoogte van 4500 tot 5800 meter explodeerde en de wanden instortten. De wanden zijn tot 600 meter hoog. In de krater leven ca. 25.000 dieren waaronder de 'Big Five', buffel, olifant, leeuw, luipaard en neushoorn. 's Ochtends hangt er veel bewolking. Tegen de middag trekt deze grotendeels weg. Aan het eind van de dag is het er door de lage stand van de zon erg mooi. Dagelijks mogen er slechts een beperkt aantal voertuigen de krater in. Het regelen van de toegang is een tijdrovende bezigheid.Serengeti is afgeleid van het Masaï woord Serengit dat eindeloze vlakte betekent. Sinds 1951 heeft het een status als nationaal park. Hier vindt de grootste zoogdiermigratie ter wereld plaats. In februari brengen Gnoes in het Ngorongoro Crater Area in een periode van 2, 3 weken een half miljoen kalveren ter wereld. Begin juni trekt een kudde van vaak meer dan één miljoen dieren naar de omgeving van de Grumeti rivier. Eind juni trekken ze verder en steken de Mara rivier over naar het Masai Mara Park waar ze eind juli, begin augustus arriveren. Ze blijven er tot begin november. De eerste 4 maanden na geboorte sneuvelt 40% van de kalveren. Ook bij de oversteek van de Mara rivier vallen veel dieren ten prooi aan de krokodillen. De trek overbrugt een afstand van 800 km en er vallen ca. een kwart miljoen Gnoes ten prooi aan dorst, honger, uitputting en roofdieren. Het park is 14.763km² groot. De vlakte is geaccentueerd door uitstulpingen van graniet en gneiss als gevolg van vulkanische activiteit en deze staan bekend als kopjes. De eindeloze grasvlakten zijn op veel plaatsen verwoest door branden. De acacia komt er veel voor. De meest voorkomende dieren, na de migratie, zijn de Thomson's gazelle (400.000).

De Kilimanjaro is met 5892 meter de hoogste berg van Afrika. Hij bestaat uit drie individuele vulkanen, Kibo (5892 meter), Mawenzi (5145 meter) en Shira (3962 meter). De berg meet 80 bij 40 km aan de basis. De Kilimanjaro is een stratovulkaan die één miljoen jaar geleden vorm begon te krijgen. De berg telt momenteel 15 gletsjers die zich in hoog tempo terugtrekken. Eind 19e eeuw was de top geheel bedekt met ijs. In de periode van 1912 tot heden is er meer dan 80% van verdwenen. Met de huidige snelheid zal er tussen 2022 en 2033 geen ijs meer op de berg liggen.

Zanzibar (kust van zwarten) is een semi autonoom deel van Tanzania en bestaat uit de eilanden Unguja, informeel Zanzibar, en Pemba en een aantal kleinere eilandjes. Stone Town, het oude gedeelte van Zanzibar stad, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het geniet wereldwijd bekendheid als het kruideneiland. Het als belangrijkste de kruidnagel. Het werd gebruikt als tussenstation voor de handel met Azië. De Portugezen waren de eersten die over het eiland heersten. Ze werden verdreven door het sultanaat van Oman. Deze gingen plantages voor kruiden aanleggen. Ook was er een grootschalige slavenhandel. Midden 19e eeuw werden er jaarlijks 50.000 slaven verhandeld. In 1890 werd het een Brits protectoraat. Het sultanaat vervulde slechts een marionettenpositie. Het eiland meet 80 bij 30 km. Dwaal door de wirwar van steegjes in Stone Town en breng een bezoek aan de dagelijkse Darajani markt. Je kunt er ook het huis waar Freddy Mercury, de zanger van Queen, is geboren bezoeken.