Syrië
Maart / april 2000 - Syrië, Jordanië en Libanon
Hoofdstad

Damascus

Oppervlakte

185.180 km²
(4.6x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Arabisch, Koerdisch, Armeens

Hoogste punt

Jabal Ash Shaykh - 2814 m

Vlag

De huidige vlag werd aangenomen in 1980. Het was eerder al de vlag van de Verenigde Arabische Republiek tussen 1958 en 1961.


Klimaat

De weinige regen in Damascus valt tijdens de wintermaanden, tussen november en maart. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Damascus

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 12 23 36 27
min 3 9 18 13
Valuta

Het Syrische pond werd in 1919 geïntroduceerd. Op het bankbiljet staat een tak van een vijgenboom, de trein van Damascus naar Medina en het Hejaz treinstation in Damascus en bovenin een snelwegkruising.


Route


Hoogtepunten

Het Qala'at Al Hosn staat beter bekend als het Craq des Chevaliers. Men begon in 1150 met de bouw van dit kruisvaarderfort en de volgende 100 jaar zou er continue aan gebouwd zijn. Het was ook het hoofdkwartier van Richard Leeuwenhart. Het bood plaats aan 4000 troepen. In 1271 werd het door de kruisvaarders opgegeven.

Midden in de woestijn van Syrië ligt Palmyra. Een oase met grote aantallen palmbomen. In 212 werd het een Romeinse kolonie. Toen een van de regenten stierf, riep zijn vrouw Zenobia zich uit tot koningin en wilde onafhankelijk zijn van de Romeinen. In 271 werd haar leger verslagen en Zenobia werd als gevangene door de straten van Rome gevoerd. Er zijn omvangrijke opgravingen gedaan zoals een theater en de grote tempel van Baal. Op een heuvel ligt een 17e eeuws Arabisch Fort, Qala'at Ibn Maan, vanwaar je de zon onder kunt zien gaan. In de vallei ernaast ligt een omvangrijke Necropolis. Het best bewaard is een graftoren uit 103 met vier verdiepingen dat plaats bood aan 300 sarcofagen.

Van de romeinse stad Apamea rest slechts de Cardo (hart) ofwel hoofdstraat. Een 2km lange weg, geflankeerd door kolommen. De Romeinse keizer Seleucus I liet de stad, vernoemd naar zijn vrouw, in de 2e eeuw bouwen. Op het hoogtepunt woonden er bijna een half miljoen mensen.Vlak bij Aleppo ligt het Qala'at Samaan. In de vijfde eeuw had op deze plek een herder uit het noorden van het land een visioen. In 423 ging hij boven op een pilaar zitten en bleef daar vervolgens 36 jaar. Een ketting voorkwam dat hij naar beneden viel. Na zijn dood in 459 werd een enorme kerk in de vorm van een kruis rond de pilaar gebouwd. In 490 was hij af en op dat moment was het St. Simeon de grootste op aarde. Nu rest slechts een ruïne.

Bosra, vlak bij de grens met Jordanië, was de eerste stad van de Nabatanen in de 2e eeuw BC Het koninkrijk werd in 106 verslagen door Trajanus, die het theater liet bouwen. Het bood plaats aan 15.000 toeschouwers en wordt omgeven door een 11e eeuwse fortificatie, aangebracht door de Omajjad. Tussen 1947 en 1970 werd het grondig gerestaureerd. Het theater is 102 meter breed.

De Omajjad moskee in Damascus was eerst een basiliek, eind 4e eeuw gebouwd op de resten van een Jupiter tempel. Arabieren veroverden Damascus in 635. Kalief Al Walid brak in 705 de basiliek af en bouwde een moskee. De zuilengang en twee torens werden gespaard. Het gebouw is versierd met mooie mozaïeken. Aan de noordzijde ligt het mausoleum van Saladin (1193). Bezoek de Souk van Damascus. Loop door de smalle overdekte steegjes met kleine hokjes waar kruiden en van alles wordt verkocht. Ook kijken, kijken, niet kopen is hier al geïntroduceerd.