Swaziland (eSwatini)
Februari 2016 - Swaziland, Lesotho en Zuid-Afrika
Hoofdstad

Lobamba

Oppervlakte

17.363 km²
(0,41x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Engels, Swazi

Hoogste punt

Emlembe peak - 1862 m

Vlag

De vlag werd aangenomen op 6 oktober 1968 na de onafhankelijkheid van Engeland op 6 september 1968. Het ontwerp is gebaseerd op een ontwerp van koning Sobhuza II uit 1941. Het rood staat voor de veldslagen uit de geschiedenis, blauw voor vrede en stabiliteit, geel voor de natuurlijke hulpbronnen. In het midden staan een schild en twee speren, bescherming tegen de vijanden van Swaziland. Het zwart en wit staat voor de vreedzame samenleving van de zwarte en blanke bevolking.


Klimaat

Van oktober tot maart valt de meeste regen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Mbabane

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 25 23 20 23
min 15 12 5 15
Valuta

De lilangeni werd in 1974 geintroduceerd. Afgebeeld zijn een olifant, neushoorn, leeuw, bloemen en een vogel.


Route


Hoogtepunten

Het Mlilwane Wildlife sanctuary, 4560 Ha groot, ligt in de eZulwini vallei (plaats van de hemel). Mlilwane is de naam voor de kleine brand die onstaat nadat de bliksem inslaat op de granieten rotsen. Er zijn voornamelijk planteneters in het reservaat. Overnachten kun je hier in 'beehives', grote ronde hutten waar antilopen en zebra's komen grazen. Het park werd in 1961, na veel lobbywerk van Ted Reilly, de zoon van een Britse soldaat, gesticht. Vogelliefhebbers en wandelaars komen hier ook aan hun trekken. De wandeling naar Nyonyane, een granieten rots die ook bekend staat als de executie rots, is een aanrader.Op de bergpas Piggs peak, met uitzicht op het Maguga meer, kun je de big five van steen kopen. Swaziland staat bekend om zijn beeldhouwers die voornamelijk sculpturen van zandsteen vervaardigen. Vlak bij de hoofdstad Mbabane kun je de Ngwenya glasblazerij bezoeken. Je kunt vanaf een balkon een kijkje in de glasblazerij nemen. In de winkel worden mooie artikeln van glas verkocht zoals glazen en dieren. In het Swazi Candles Craft Center in Malkerns worden kaarsen vervaardigd in de vorm van dieren.

De markt in Manzini is ook een bezoek waard. In een grote hal is de begane grond reserveerd voor groeten en fruit en de verdieping staat vol met souvenirs. Verder kun je er ook veel kruiden en vlechtwerk kopen.