Spanje
Mei 2022 - Valencia
Hoofdstad

Madrid

Oppervlakte

504.782 km²
(12x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Spaans

Hoogste punt

Mulhacén - 3478 m

Vlag

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De huidige vlag werd aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie van rood en geel wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt. Oorspronkelijk zijn de kleuren rood en geel in 1785 door koning Karel III uitgekozen omdat ze duidelijk verschilden van de kleur van de vlaggen die andere Europese staten voerden, voornamelijk wit.


Klimaat

De meeste regen aan de oostkust valt van september t/m december. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Valencia

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 16 22 31 25
min 5 10 21 14
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de peseta die van 1869 tot 2002 in omloop was.
Hoogtepunten

Valencia is de op twee na (Madrid en Barcelona) grootste stad van Spanje en ligt aan de Middellandse zee en de rivier Turia. Het is de geboorteplaats van de Paella. Valentia werd in 138 BC gesticht door de Romeinen. In 50 AD werd het circus, het forum en de Torres de Serranos gebouwd. In de 4e eeuw volgden de Visigoten en de Byzantijnen. In 711 werd de stad door de Moren veroverd die het Balansiya noemden. In 1093 kwam de stad in handen van Rodrigo Diaz de Vivar (El Cid) die de moskeeën in kerken veranderde. In 1102 volgden de Almoraviden die in 1238 voorgoed werden verjaagd. Tijdens de Spaanse burgeroorlog die in 1936 begon werd Valencia in november 1936 de hoofdstad van het Republikeinse Spaanse Rijk en er werd daardoor zwaar over gevochten. Begin 1937 waren er talloze bombardementen en op 28 mei volgde de zwaarste door Italiaanse bommenwerpers. Onder Franco heerste er een zeer strenge censuur tot zijn dood in 1975. De rivier Turia overstroomde in 1957 waarbij er tot twee meter water in de stad stond. De rivier is daarna omgeleid. De oude rivierbedding is nu een park.

La Lonja de la Seda, de zijdebeurs, werd tijdens de gouden eeuw van Valencia gebouwd (tussen 1482 en 1548). In 1996 kwam het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de grote hal werden transacties afgehandeld en in de zaal ernaast kwam het zeetribunaal bij elkaar, het eerste koopliedentribunaal van Spanje. De vierkante toren diende onder andere als gevangenis. Let bij een bezoek vooral op de bijzondere ornamenten en het plafond van de zaal op de eerste verdieping.

De Kathedraal is gebouwd tussen 1262 en 1356 en is gewijd aan de heilige maagd Maria. Het is een mengeling van romaanse, gotische en barok-stijlen. Voor de Reconquista was het een moskee. Het heeft een museum met vele kunstschatten, waaronder diverse schilderijen van Francisco Goya en bewaarplaats van een heilige graal. Deze kelk, die in 1785 kapotviel en daarna gerestaureerd is, bevindt zich sinds de 15e eeuw in Valencia.Het estacion del Norte uit 1917 is zeker een bezoek waard. De oude loketten en tegelwerk van het interieur zijn een lust voor het oog. Het is in Valenciaans art nouveau stijl gebouwd. De band Within Temptation heeft er in 2005 nog opgetreden.

De kerk San Nicolás de Bari en San Pedro Mártir werd gesticht in de 13e eeuw, met zes kapellen tussen de steunberen en veelhoekige apsis. De kerk werd in de 15e eeuw in Gotische stijl gerenoveerd en bevat een roosvenster dat verwijst naar een wonder van Sint Nicolaas. De hele kerk is uitbundig gedecoreerd met fresco's. De ingang is via Calle los Caballeros. Op maandag is de kerk gesloten.

Andere tips voor een bezoek aan de stad: Een Tapas en wijn tour door het oude centrum: Een rondleiding door het oude centrum met daarna een proeverij met fantastische wijnen en tapas. Voor Flamenco moet je bij La Buleria zijn in de wijk Russafa. Heerlijk eten en een mooie show, wel vooraf reserveren. In deze wijk is het ook in het weekend 's avonds heerlijk toeven. Op zowat iedere kruising zijn er terrasjes. Ook de dierentuin is een bezoek meer dan waard door de omgeving die ze voor de dieren hebben gemaakt met watervallen, bomen en rotspartijen. Dit 'Bioparc' ligt aan de noordzijde van de drooggelegd bedding van de Turia. Aan de andere kant van de drooggelegde bedding van de Turia dat nu een park is waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen, ligt het Ciudad de las Artes y las Ciencias, een modern complex met mooie wandelpaden, verschillende musea en een Imax theater. Ten zuiden daarna ligt nog het aquarium. Het mercado Central herbergt de markt met vooral lokale producten en moet je zeker bezoeken. Open van maandag t/m zaterdag van half acht tot drie uur. Verder zijn er veel prachtige gevels in de stad te vinden waaronder de mooiste: Museo Marques de Dos Aguas. Valencia heeft ook een enorm strand en een boulevard met veel restaurants. Wanneer je de stad eind maart bezoekt kun je bovendien getuige zijn van Las Fallas, een groot feest met de prachtigste praalwagens en loopgroepen, bands, vuurwerk etc.