Spanje
Juni 2018 - Andalusië
Hoofdstad

Madrid

Oppervlakte

504.782 km²
(12x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Spaans

Hoogste punt

Mulhacén - 3478 m

Vlag

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De huidige vlag werd aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie van rood en geel wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt. Oorspronkelijk zijn de kleuren rood en geel in 1785 door koning Karel III uitgekozen omdat ze duidelijk verschilden van de kleur van de vlaggen die andere Europese staten voerden, voornamelijk wit.


Klimaat

De meeste regen in Andalusiëvalt in onze wintermaanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Malaga

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 17 20 29 24
min 9 12 21 16
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de peseta die van 1869 tot 2002 in omloop was.


Route


Hoogtepunten

Canillas de Albaida is een dorp met ca. 800 inwoners op een uur rijden ten noordoosten van Málaga aan de rand van het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Het dorp, op een hoogte van 576 meter, is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. Het oude centrum van Canillas de Albaida bestaat uit smalle steegjes met witgekalkte huizen. In Canillas de Albaida en de omliggende dorpen worden voornamelijk muskaatdruiven, avocado's en olijven verbouwd op de terassen.El Caminito del Rey, het kleine wandelpad van de koning, ligt in de streek El Chorro. Het pad is meer dan 10 jaar gesloten geweest vanwege verval van de paden. Na vier jaar van reparaties en renovatie, opende het weer in 2015. Voor die tijd stond het bekend als gevaarlijkste pad ter wereld. Het oorspronkelijke pad werd gebouwd voor de arbeiders van de hydroelektrische krachtcentrales bij de Chorro en Gaitanejo watervallen. Men begon in 1901 met de bouw die vier jaar zou duren. Koning Alfonso XIII liep in 1921 over het pad voor de opening van de Conde del Guadalhorce dam waardoor het zijn huidige naam kreeg. Delen van het pad waren op een hoogte van 100 meter tegen de rotswand gemaakt en het betonnen pad was 1 meter breed. Na verloop van tijd trad het verval in waardoor delen instortten en gaten in het beton ontstonden. Delen van het oude pad kun je nu nog zien. Na ongelukken in 1999 en 2000 werd het pad gesloten. In 2011 werd besoten tot herstel en het pad werd over een periode van drie jaar opgeknapt voor 9 miljoen euro. In 2015 werd het heropend. De ingang van el caminito bevindt zich aan de noordzijde en gaat via een korte manshoge tunnel die uitkomt op een prachtige vallei. Via een breed pad komt men bij de noordelijke smalle kloof waar een helm een haarnetje worden verstrekt. Laatste mogelijkheid voor toilet. De af te leggen afstand bedraagt 5 kilometer. Je loopt eerst door een noordelijke kloof en komt uit in een brede vallei, Valle de Hoyo. In het zuiden loop je weer door een kloof die nog spectaculairder is. Aan deze zijde zijn opnamen gemaakt voor de film Von Ryan's Express met Frank Sinatra. Ook voor El Caminito geldt dat je vooraf kaarten moet bestellen via internet: www.caminitodelrey.info.

Het Albaicin is een van origine een Arabische wijk met talloze steegjes die werd opgericht in 1013 tijdens de Zirid dynastie toen het was omgeven met defensieve muren. Na de reconquista verloor de wijk zijn aantrekkingskracht. In 1994 kwam het op de lijst van Unesco.Granada is de hoofdstad van de provincie Granada, op een hoogte van 738 meter aan de voet van de Sierra Nevada. De oudste vondsten in Granada zijn van een Oppidum, een versterkte plaats op een heuvel ten tijde van de Kelten, dat Ilturir heette. Na de verovering door de Romeinen heette het Municipium Florentinum Iliberitanum. De Visigoten kwamen in 416. In 711 begonnen de Arabieren met de invasie van Spanje. Zij veroverden een groot deel van Spanje. Al Andalus werd gesticht. De Arabische naam van Granada was Garnata en werd een van de belangrijkste Moorse steden. Er leefden Arabieren, Joden, Christenen en Berbers die hun eigen wijken hadden. In januari 1492 gaf de laatste Arabische heerser, Emir Muhammad XII zich over aan Fernando V en Isabella I na de laatste veldslag om Granada. Dit markeerde de voltooing van de reconquista van Al-Andalus.

Het Alhambra (Qalat Al-Hamra), letterlijk 'de rode', was in eerste instantie (889) een klein fort dat op de resten van Romeinse fortificaties werd gebouwd. Middden 13e eeuw bouwde de Nasriden emir Mohammed ben Al-Ahmar het huidige kasteel en muren. In 1333 veranderde Yusuf I, sultan van Granada het in een koninklijk paleis. Na de reconquista werd het de zetel van Ferdinand and Isabella en werd het deels in renaissance stijl verbouwd. Later raakte het in verval, in 1812 braken de Fransen enkele torens af en in 1832 was er een aardbeving. Vanaf 1828 werd het gerestaureerd. Entreebewijzen voor het Alhambra kun je het beste vroeg via internet reserveren want ze zijn snel uitverkocht. Men dient daarbij de dag en de tijd aan te geven. Zorg dat je iets voor de aangegeven tijd naar binnen gaat.

De Catedral Metropolitana de la Encarnación de Granada, is een Rooms katholieke kerk en de zetel van het aartsbisdom van Granada. In tegenstelling tot andere kerken begon men pas in de 16e eeuw met de bouw. De eerste plannen kenden Gotische architectuur maar het merendeel van de kerk werd gebouwd tijdens de renaissance. Men begon met de fundering van 1518 tot 1523, op de lokatie van de belangrijkste moskee van de stad. De bouw nam 181 jaar in beslag. Het was de bedoeling dat er ook twee torens van 81 meter gebouwd zouden worden maar o.a. financieële middelen ontbraken.

Op de plek waar nu de stad Málaga ligt, stond ooit een nederzetting van de Turdulen, een pre-Romeins volk dat in het zuiden van het Iberisch Schiereiland woonde. De stad werd waarschijnlijk rond 1000 BC gesticht door Feniciërs. In de 6e eeuw BC werd de stad veroverd door Carthagers die op hun beurt in 218 BC werden verslagen door de Romeinen. Resten van het Romeinse theater liggen bij het Alcazaba. Zij brachten welvaart naar de stad waardoor het een belangrijk centrum werd in de regio. In 411 maakten de Visigoten daar een eind aan. In 711 kwamen de Moren die het rijk Al-Andalus stichtten en de stad de naam Malaqah gaven. Al-Andalus werd verdeeld in 40 verschillende rijken die ook onderling strijd voerden. Verovering door de Christenen, de reconquista verliep moeizaam waarbij de Spaanse koningin Isabella I bijna werd gedood. Na een beleg van 6 maanden gaven de Moren zich over. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Málaga zoals het Alcazaba, het Romeins theater uit de 1e eeuw BC en het Gibralfaro. Het Alcazaba werd in de 11e eeuw door de Moren gebouwd en het Gibralfaro begin 14e eeuw op de resten van fortificaties, gebouwd door de Feniciërs. Het werd maanden lang belegerd door koning Ferndinand en koningin Isabella. Het werd tot 1925 gebruikt als militaire basis. De kathedraal van Málaga werd gebouwd tussen 1528 en 1782 in reanaissance stijl. Entree tot het dak van de kathedraal vanaf vier uur in de middag.