Spanje
Juni 2016 - La Gomera (Canarische eilanden)
Hoofdstad

San Sebastián de La Gomera

Oppervlakte

369 km²
(0.0088x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur vroeger

Taal

Spaans

Hoogste punt

Alto de Garajonay - 1478 m

Vlag

De Canarische eilanden zijn een autonome regio van Spanje met twee hoofdsteden: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. De eilanden en hebben sinds 1982 een gezamelijke vlag, de afzonderlijke eilanden hebben ieder hun eigen vlag. De kleuren blauw en wit zijn de kleuren van Santa Cruz de Tenerife en geel is van Las Palmas de Gran Canaria. Het wapen bestaat uit een blauw schild met zeven zilveren eilanden, geflankeerd door twee honden (Het latijnse Canariae isulae betekent eiland van de honden) Met daarboven een kroon en de tekst Oceano.


Klimaat

De meeste regen valt in onze wintermaanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


San Sebastián de La Gomera

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 20 23 27 26
min 14 16 21 19
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de peseta die van 1869 tot 2002 in omloop was.


Route


Hoogtepunten

La Gomera is het op één na kleinste eiland (El Hierro) van de Canarische eilanden. Het vulkanisch eiland ligt op een klein uur varen van Tenerife en kent nagenoeg geen toerisme. De hoofdstad San Sebastián de La Gomera heeft een paar stranden en de meest toeristische plaats is Valle Gran Rey waar de meeste hotels zijn. Er zijn weinig attracties maar de natuur en de vergezichten zijn prachtig en daarom is La Gomera, mede dankzij het goed klimaat vooral een prima wandelbestemming.In 1404 veroverden de Spanjaarden het eiland en onderwierpen de lokale bevolking, de Guanchen. Een overblijfsel uit die tijd is de Torre del Conde in de hoofdstad. Later die eeuw, op 6 september 1492 begon Columbus hier aan de oversteek over de Atlantische oceaan. In de kerk (iglesia de La Asuncion) in de hoofdstad vindt je nog een fresco van een zeeslag, eeen paar eeuwen verden toen Engelse en Nederlandse piraten een poging deden het eiland te veroveren. De lokale bewoners in de bergen communiceren met een fluittaal, el silbo, die ze van de Guanchen hebben overgenomen. Nadat de fluittaal dreigde te verdwijnen is het nu een verplicht vak op school.

Het bijna ronde eiland heeft een doorsnede van 24 km. Het hoogste punt, Alto de Garajonay, ligt in het Parque Nacional de Garajonay. Dit 40 km² grote park bestaat uit een oerbos met ca. 450 plant- en boomsoorten. Meestal hangt er een dikke nevel in het bos. Het is in 1981 gesticht en kwam in 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het uitzicht vanaf de top is indrukwekkend. Het eiland heeft diepe valleien (barranco's) waarin de meeste dorpen liggen. De mooiste is Agulo en het oude centrum van de hoofdstad. Hermigua is het centrum van de bananenindustrie en claimt tevens de titel beste klimaat ter wereld. Welke wandeling je ook doet, ze zijn alle de moeite waard.

Aan de noordkust liggen de fraaie basaltrotsen van Los Organos. Deze zijn enkel via zee te bereiken. De veerdiensten van Armas en Fred Olsen varen ieder slechts drie keer van Los Cristianos op Tenerife naar La Gomera. De vaartijdens van beide veerdiensten zitten dicht bij elkaar.