Peru
Mei / juni 2007 - Peru, Bolivia en Chili
Hoofdstad

Lima

Oppervlakte

1.285.220 km²
(30,9x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur vroeger

Taal

Spaans, Quechua

Hoogste punt

Huascarán - 6768 m

Vlag

De vlag werd ontworpen door de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijder José de San Martin en aangenomen op 25 februari 1825. Rood stelt het bloed voor dat tijdens de strijd voor onafhankelijkheid werd vergoten, wit staat voor moed en vrede. Het wapen bevat de Vicuña, de Cinchona boom en de hoorn des overvloeds.


Klimaat

De meeste regen in de omgeving van Cusco (3249 meter) valt tussen november en april. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Santiago de Chile

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 19 20 19 21
min 7 5 0 6
Valuta

De Nuevo sol (naar de solidus die in het Romeinse rijk werd gebruikt) is de munteenheid in Peru. Deze werd ingevoerd op 4 januari 1991. Op het biljet staat een nationale held: José Abelardo Çuiñones Gonzáles. Tijdens de oorlog met Ecuador in 1941 werd zijn vliegtuig, een Amerikaanse P-64, bij een aanval op een Ecuadoriaanse positie geraakt. In plaats van zichzelf in veiligheid te brengen met zijn parachute offerde hij zich op door zijn vliegtuig op de vijand te laten neerstorten.


Route


Hoogtepunten

De rieteilanden van de Uros in het Titicaca meer bij Puno zijn zeer toeristisch maar zeker de moeite waard. Er liggen 32 eilanden die allemaal wat willen verdienen. Bij het binnenvaren van het gebied krijgt men twee eilanden toegewezen. Zo komen alle eilanden een keer aan de beurt. De bouw van een eiland neemt een half jaar in beslag. Een eiland gaat ca. 20 jaar mee en er is plaats voor zeven families. Er wordt o.a. een demonstratie gegeven hoe een eiland wordt gebouwd en natuurlijk ontbreken de souveniers ook niet.

In Raqchi, op de weg van Puno naar Cusco, liggen de ruïnes van wat eens een belangrijke Inca plaats moet zijn geweest, getuige de ca. 100 Colca's (voedselopslagruimten) De Colca's liggen in een rechte lijn en hebben een doorsnede van 10 meter. De resten van de tempel zijn bijzonder, aangezien er ook van adobe gebruik is gemaakt. Het monumentale dorpje met dezelfde naam heeft een souveniermarktje waarbij de verkoopsters traditionele klederdracht dragen.

Met de trein naar Aguas Calientes, een erg toeristische plaats en uitvalsbasis voor een excursie naar Machu Picchu. Als je de tijd hebt, wandel dan langs de spoorlijn voor een beklimming van de Cerro Putukusi met mooi uitzicht op Machu Picchu. Deze beklimming is erg steil en je moet diverse lange ladders met brede sporten op (niet aan te raden als het regent). Pak de eerste bus naar Machu Picchu. Ga op een van de terrassen zitten en kijk hoe wolkenflarden over de ruïnes trekken. De ruïne werd pas in 1911 ontdekt. Een Peruaanse jongen leidde Hiram Bingham naar de site.



Een excursie naar de cirkelvormige cultiveringterrassen van de Inca's in Moray. De terrassen, die als een soort kom tussen de heuvels liggen, hadden tot doel, gewassen op grotere hoogte te kunnen verbouwen. Wat verder, bij Maras, liggen duizenden zoutbekkens tegen de heuvel aan. De zoutwaterbron die op de heuvel ontspringt, wordt via kleine kanaaltjes naar de bekkens gevoerd. Als een bekken vol is wordt hij afgesloten. Door verdamping van het water kan een maand later het zout worden gewonnen. In Ollantaytambo ligt een indrukwekkende Inca ruïne. Dit is de enige plaats waar de Inca's ooit een overwinning op de Spanjaarden behaalden.

Cusco, het Quechua woord voor navel, was de hoofdstad van de Inca's. Een prachtige stad met een mix van Inca bouwstijl en die van de Spanjaarden. Toen de Spanjaard Francisco Pizarro de stad in 1533 innam liet hij de bestaande tot de fundering afbreken om daar bovenop de koloniaalse gebouwen te plaatsen. De manier waarop de grote stenen in elkaar passen toont het vakmanschap van de Inca's. Zorg dat je hier eind juni bent. Voorafgaand aan het Inti Raimi festival op zijn er al enkele dagen lang optochten met praalwagens en dansgroepen. Vergeet de kathedraal niet. Die is prachtig. Boven de stad ligt de tempel Sacsayhuamán. In 1535 probeerde Manco Capac II met 100.000 Inca's Cusco op de Spanjaarden te heroveren. Tevergeefs.