Oostenrijk
November 2023 - Wenen
Hoofdstad

Wenen

Oppervlakte

83.871 km²
(2x Nederland)

Tijdsverschil

UTC +1

Taal

Duits, Italiaans, Turks, Slavisch

Hoogste punt

Großglockner - 3798 m

Vlag

De Oostenrijkse vlag behoort tot de oudste nationale vlaggen ter wereld. De vlag werd in de dertiende eeuw ontworpen door Hertog Frederik II van Oostenrijk (1210-1246). De huidige vlag is sinds 1918 in gebruik.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Wenen

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 3 16 27 15
min -3 5 15 6
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Schilling, ingevoerd in 1924.
Hoogtepunten

Het reuzenrad in het Prater werd in 1897 gebouwd ter ere van het gouden jubileum van keizer Franz Joseph 1. Slechts 19 jaar later, in 1916, wordt er een vergunning uitgegeven voor de sloop maar door een gebrek aan geld gaat de sloop niet door. Tijdens de tweede wereldoorlog brandt het reuzenrad af maar wordt al snel weer herbouwd om in 1947 weer voor het publiek open te gaan. Origineel bestond het reuzenrad uit 30 hangende wagons maar tegenwoordig hangen er maar 15 wagons. Je kunt er zelfs in dineren. Steeds wanneer de wagon zich op het laagste punt bevindt, worden de gerechten gewisseld. Een enkele omwenteling duurt een hele tijd. Een rit kost in 2023 13,5 euro. Het pretpark eromheen maakt een sfeerloze indruk.

Totale hoogte: 64,75m

Diameter: 60,96m

As van het reuzenrad: 10,78m lang, 0,5m dik en 16.3 ton

Gewicht van het wiel: 244,85 ton

Gewicht van de hele constructie: 430 ton

Draaisnelheid 0,75m/sec, 2,7km/h


Stephansdom

De Stephansdom, een rooms-katholieke kathedraal is de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De dom is 107 meter lang, 34 meter breed en de grootste kathedraal van het land. In 1147 werd eerste kerk gebouwd. In 1469 werd Wenen een bisdom en de kerk een kathedraal. De zuidelijke toren is met 136,7 meter de hoogste. De noordelijke toren is nooit voltooid en is slechts 68 meter hoog. Hier hangt de Pummerin, een klok die in 1951 door de deelstaat Opper-Oostenrijk werd geschonken nadat de oorspronkelijke tijdens de brand in 1945 verloren was gegaan. Met een kleine lift kun je voor 6 euro naar een platform op de toren waar je de omgeving en het prachtige dak kunt bewonderen. Aan weerszijde van de hoofdingang staan de Heidentürme, die ongeveer 65 meter hoog zijn. In de ruimten onder de kathedraal liggen bisschoppen begraven en verder talloze botten en schedels, onder andere van slachtoffers van de pest.

Wiener staasoper

De Weense Staatsopera is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk en wordt gezien als een van de beste ter wereld. De bouw begon in 1861 als onderdeel van de nieuwe Ringstraße in Wenen. Het gebouw werd in 1869 geopend en werd de k.k. Hofoper genoemd. In 1920 na de val van het keizerrijk werd het de Wiener Staatoper. In 1945 werd het grotendeels verwoest door een Geallieerd bombardement waarbij de zaal en het toneel volledig door brand werden verwoest. Het gebouw werd zoveel mogelijk in de oorspronkelijke toestand herbouwd en de heropeningspremière vond in 1955 plaats. Op de website van de Staatsopera kun je een rondleiding boeken.

Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk en een van de drukstbezochte in de hoofdstad. Het ligt buiten het oude centrum in de wijk Hietzing maar is met het openbaar vervoer snel te bereiken. Het werd tussen 1692 en 1713 gebouwd. Uit deze tijd zijn alleen de slotkapel en de Blaue Stiege met een dakfresco van Sebastiano Ricci bewaard gebleven. Maria Theresia, dochter van Keizer Karel VI maakte er de zomerresidentie van de Habsburgers van en dat zou het tot 1918 blijven. In haar regeerperiode werd het ingrijpend verbouwd. Het overgrote deel van de inrichting van het paleis stamt uit deze periode en geldt als enige voorbeeld van de Oostenrijkse rococo. Tussen 1817 en 1819 wordt het paleis in de kleur geel geschilderd. In 1945 werden het hoofdgebouw en een deel van de Gloriette (op de heuvel) door geallieerde bommen beschadigd. Tijdens de bezetting door de geallieerden werd Schönbrunn hoofdkwartier van de Britten. Destijds begon ook de restauratie. In 2004 volgde een renovatie van de zuidzijde. Het paleis telt 1441 kamers. Op het landgoed staat tevens de oudste dierentuin ter wereld.De Spaanse Rijschool is gevestigd in een vleugel van de Hofburg aan de Michaelerplatz. Het wordt voor het eerst in 1565 genoemd en is hiermee de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. De "Winterreitschule", de indoor rijzaal die onderdeel uitmaakt van de Hofburg, stamt uit 1735. Oorspronkelijk was de school eigendom van de keizerlijke familie, en diende om de adellijke jeugd te leren paardrijden. Tegenwoordig is het een toeristische attractie. De paarden, lipizzaners, hebben van oudsher een Spaanse achtergrond. Het zijn over het algemeen schimmels maar er komen ook zwarte en bruine voor, ze worden zwart geboren. Gemiddeld hebben ze een schofthoogte van ca. 1,5 meter en worden gemiddeld ouder dan andere paarden. Je bezoekt de winter - en zomerrijschool en de stallen in de Stallburg aan de andere zijde van de weg. De Stallburg werd rond 1560 gebouwd als woning in opdracht van aartshertog Maximilian, later keizer Maximilian II. Van 1659 tot 1776 bood het onderdak kunstcolllectie van aartshertog Leopold Wilhelm. Daarna werd het gebouw gebruikt voor de stallen.

Pestzuil

De Weense pestzuil is een monument aan de Graben in de binnenstad. De zuil werd na een van de laatste grootste pestepidemieën (1679), in 1693, ingewijd.

Nationale Bibliotheek

De Österreichische Nationalbibliothek (ÖNB) is een wetenschappelijke bibliotheek in Wenen. De verzameling van bijna 8 miljoen boeken is ondergebracht in de Weense Hofburg en in de Neue Hofburg aan de Heldenplatz. In 1722 liet keizer Karel VI de pronkzaal van de bibliotheek bouwen als onderdeel van de Hofburg. De zaal, ontworpen door Johann Fischer von Erlach is 80 meter lang en 20 meter hoog en bevat ongeveer 200.000 boeken en behoort tot de fraaiste voorbeelden van historische bibliotheken. De ingang is verwarrend. Voor de pronkzaal moet je namelijk niet de ingang op de Heldenplatz hebben maar de ingang aan de Jozefsplatz.

Kerstmarkten Wenen

Kerstmarkten zijn een populaire traditie in Oostenrijk. De eerste 'December markt' in Wenen werd in 1298 gehouden. Er zijn ca. 20 verschillende markten, van half november tot kerst. Sommige blijven open tot nieuwjaar. De grootste en bekendste is de Christkindl markt op de 'Rathausplatz'. Deze markt trekt jaarlijks ca. 3 miljoen bezoekers. Er is een draaimolen, reuzenrad en bezoekers kunnen schaatsen op een circuit van 3000 vierkante meter. Het park en de bomen zijn prachtig verlicht. Er zijn ca. 150 stalletjes waar men kerstornamenten, kunst, traditionele Oostenrijkse snacks, Punch en gluhwein kunt kopen. De drank wordt in een mok geserveerd waarvoor je vijf euro borg moet betalen. Je kunt zelf beslissen of je de mok wilt houden, niet alle mokken zijn mooi maar bij sommige stallen hebben ze mooi gedecoreerde mokken met opschrift van de lokatie. Enkele ander kerstmarkten zijn de weihnachtsmarkt am Spittelberg, bij de Stephansdom, Maria Theresien platz, Schloss Belvedere, bij de Karlskirche, de Universiteits campus, Schönbrunn en het Museumquartier.

Hofburg

De Hofburg was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse aartshertogen van Oostenrijk. De Hofburg was de winterresidentie, Schloss Schönbrunn de zomerresidentie. Tijdens heerschappij van de Habsburgse keizer Rudolf I werd in 1279 begonnen moet de bouw van een burcht. In het midden van de zestiende eeuw werd door keizer Ferdinand I begonnen met de eerste verbouwing van de burcht en de eeuwen daarna werd de Hofburg zo vaak verbouwd en uitgebreid dat er niets meer te zien is van het oorspronkelijke gebouw. Van 1881–1913 vond met de bouw van de Neue Burg de grootste uitbreiding plaats. De Neue Burg is een gigantische gebogen vleugel die zich van de oudere delen van de Hofburg tot aan de Ringstraße uitstrekt.

Kapuzinergruft

De Kapuziner Kirche met de keizerlijke grafkelder in Wenen aan de Neue markt is in 1618 gebouwd in opdracht van keizerin Anna van Tirol. Er zijn 146 lichamen waaronder twaalf keizers en achttien keizerinnen. Keizer Matthias en keizerin Anna waren de eersten die er werden begraven. Hun tombes zijn vrij eenvoudig. Andere graven zijn zeer uitbundig versierd zoals die van Karel VI. Aan het eind van de rondgang staat de tombe van keizer Franz Josef I, de laatste keizer van Oostenrijk. Naast hem staan de tombes van Elisabeth (Sisi) en Rudolf, hun zoon. De laatste die in de crypte werd begraven was Otto van Habsburg-Lotharingen in 2011.

Verder kun je onder andere een bezoek brengen aan de Karlskirche, een fraaie Rooms Katholiek kerk op de Karlsplatz. De Jezuitenkerk, niet ver van de Stephansdom. Voor een heerlijke Apfelstrudel moet je bij Café Residenz zijn bij Schönbrunn. Hiervoor kun ook een demonstratie boeken hoe deze wordt gemaakt. Op de Naschmarkt kun veel heerlijke etenswaren kopen. Er zijn drie café's in Wenen waarvoor men in de rij staat. café Central, Hotel Sacher voor een Sacher torte en Demel dat vroeger hofleverancier is geweest. Er is genoeg te zien en te doen in Wenen.