Nieuw-Zeeland
November / december 2000
Hoofdstad

Wellington

Oppervlakte

268.680 km²
(6,2x Nederland)

Tijdsverschil

11 uur later

Taal

Engels, Maori

Hoogste punt

Mount Cook - 3764 m

Vlag

De Britse vlag siert de bovenhoek van de vlag van Nieuw-Zeeland. De sterren staan voor het sterrenbeeld Zuiderkruis. De huidige vlag stamt uit 1869.


Route
Valuta

Nadat Nieuw-Zeeland in 1947 zelfbestuur kreeg, werd het Nieuw-Zeelandse pond ingevoerd. De Nieuw-Zeelandse dollar verving deze munteenheid in 1967. Op het bankbiljet staat bergbeklimmer Edmund Hillary die samen met de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay in 1953 als eerste de mount Everest bedwong.




Hoogtepunten

Toen James Cook in het noorden van Nieuw Zeeland arriveerde doopte hij het 'Bay of Islands'. Er liggen dan ook ca. 150 kleine eilandjes voor de kust. De eerste kolonisten bouwden hier hun nederzettingen tussen de lokale bewoners, de Maori's. Er woonden vooral ruige walvisjagers. Het plaatsje Russel was korte tijd de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De Anglicaanse kerk uit 1835 is de oudste van het land. In Waitangi werd een bestand tussen de blanken en Maori's getekend. Een 35 meter lange oorlogskano met de naam 'Ngatokimatawhaorua' valt er te bewonderen. Één keer per jaar varen 80 maori's de zee op om het bestand te herdenken. In de baai kun je met dolfijnen zwemmen.

Een stuk Noorwegen in Nieuw-Zeeland, zo kun je Fjordland op het zuidereiland het beste omschrijven. Dit is de natste plek van het land met ca. 9 meter regen per jaar. Maak een boottocht over de 16 km lange Milford Sound met steile wanden en indrukwekkende watervallen.

Bij de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mt. Cook, liggen twee grote gletsjers. De Franz Josef gletsjer en de Fox gletsjer. Deze hebben zich door het snel veranderende klimaat al ver teruggetrokken. Maak een wandeling over een van de gletsjers of vlieg met een helikopter boven de ene gletsjer naar boven. Gooi sneeuwballen bovenop de gletsjer en vlieg via de andere gletsjer weer naar beneden.



Rotorua ligt in het geothermische hart van Nieuw-Zeeland en dat kun je ruiken. Hier en daar zijn woonhuizen onbewoonbaar vanwege geothermische activiteit. Het Whakarewarewa park en het verder gelegen Wai-O-Tapu hebben borrelende modderpoelen en geysers waardoor ook het landschap er surrealistisch uitziet. In een 4x4 of helikopter kun je naar de Tarawera vulkaan. Tot 1886 was dit een kuuroord met zoutterassen zoals in Turkije maar een uitbarsting scheurde de krater over een lengte van 17 km open.

Absoluut hoogtepunt op het noordereiland is de Tongariro Crossing bij het Taupo meer. In een setting met drie grote vulkanen, Tongariro (1958 meter), Ngauruhoe (2290 meter) en Ruapehu (2796 meter) ligt de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland. Naar de voet van de Tongariro is het vrij vlak. Daarna klauter je een uur over rotsblokken omhoog. Vervolgens volgt een vlak stuk over de kratervlakte. Dan omhoog naar de Red Crater en dan door het losse gruis afdalen naar de drie Emerald Lakes. Vlak voor de laatste afdaling begint heb je vanaf het Blue Lake een mooi uitzicht over alle drie de vulkanen. Vaak trekt de bewolking in de middag dicht waardoor je geen of weinig zicht hebt op de Ngauruhoe en Ruapehu. De afdaling vanaf hier naar de parkeerplaats is lang (ca. 3 uur)

Iets ten zuiden van de Art Deco stad Napier ligt Cape Kidnappers. Eind november is het broedseizoen van een enorme kolonie Jan van Genten hier van zeer dichtbij te beleven.