Nepal
November 2009
Hoofdstad

Kathmandu

Oppervlakte

103.000 km²
(2,5x Nederland)

Tijdsverschil

4.5 uur later

Taal

Nepalees

Hoogste punt

Mount Everest (Sagarmatha of Chomolungma) - 8848 m

Vlag

De vlag van Nepal is een combinatie van twee wimpels met symbolen die staan voor de verschillende takken van de vorige heersers, de Rana-dynastie. De huidige vlag werd na de vorming van een nieuwe constitutionele overheid op 16 december 1962 aangenomen. De individuele wimpels waren de daaraan voorafgaande twee eeuwen al in gebruik en de dubbele wimpel sinds de 19e eeuw. De blauwe grens duidt vrede aan en de rode kleur duidt de Rhododendron aan. Rood is de nationale kleur van Nepal. De twee koninklijke symbolen vertegenwoordigen de hoop dat Nepal zal blijven voortbestaan zolang de maan en de zon zullen schijnen. Tot 1962 hadden de maan en de zon een gezicht.


Route
Valuta

De Nepalese roepie werd in 1932 geïntroduceerd. Hij verving de zilveren Mohar. Op het bankbiljet staan twee tijgers afgebeeld die water drinken.




Hoogtepunten

De Bodhnath stoepa ligt vlakbij het vliegveld van Kathmandu. Het boeddhistische heiligdom met een diameter en hoogte van 40 meter wordt vooral vereerd door Tibetanen en Sherpa's. De stoepa wordt omsloten door huizen waar veel vluchtelingen uit Tibet wonen. Uit winkels rond de stoepa klinkt voortdurend 'Om mani padme hum'. De straat oversteken en een weg afdalen, zo kom je bij Pashupatinath, een hindoeïstisch heiligdom aan de Bagmati rivier waar crematies plaats vinden. Op een heuvel ligt Swayambunath. Dit is het meest belangrijke boeddhistische heiligdom in de kathmandu vallei. De fundamenten v/d huidige stoepa stammen uit 1372. Aan de achterzijde van de heuvel bevinden zich drie gigantische boeddha's. Door het enorme aantal gebedsvlaggen zijn de bomen binnen het heiligdom bijna niet meer te zien.



Durbar Square, Patan. In tegenstelling tot Kathmandu, mogen hier geen auto's of motoren komen waardoor er meer sfeer is. Vanaf het dakterras van een restaurant tegenover de Krishna tempel heb je een mooi uitzicht op het plein en de Himalaya. Absolute must is het Kva Bahal (Gouden tempel) in een van de steegjes ten noord westen van het plein. Het is het belangrijkste van de 18 hoofdkloosters in Patan.

Het grootste juweel van de Kathmandu vallei is de stad Bhaktapur. Het Durbar Square, en vlakbij, het Thumadhi plein met zijn 30 meter hoge Nyatapole tempel uit 1703 zijn de hoogtepunten. De tempel heeft tijdens de aardbeving van 2015 beperkte schade opgelopen en wordt in 2020 weer heropend. Bezoek ook het pottenbakkersplein en het plein met de Dattatreya tempel.



Aan de voet van het Annapurna gebergte kun je de zesdaagse Ghorepani / Ghandruk trekking maken. Op dag 1 vertrek je van het op ca. 1000 meter gelegen Naya pul en loopt naar het dorp Tikhedhunga (1540 meter). Dag 2 is een zware dag die begint met 3200 stenen traptreden. Een kort vlak stuk en stijgen door een bos tot Ghorepani op 2874 meter.


In de vroege ochtend op dag 3 kun je in het donker in drie kwartier naar de top van Poon hill (3200 meter) en de zonsopkomst over hoge toppen zoals Dhaulagiri (8167 meter) gadeslaan. Na het ontbijt volgt er weer een stevige klim over een prachtig pad naar Deurali pass (2990 meter). Vanaf hier is het voornamelijk dalen naar Tadapani, een dorp op 2590 meter. Dag 4: een lange afdaling naar een rivier, een hangbrug over en stevig klimmen en een vrij vlak stuk naar Chhomrong (2170 meter) aan de voet van de Annapurna South (7219 meter). Dag 5 volg je het pad van dag 4 een stuk terug, afdalen naar de rivier voor een laatste beklimming en dan een rustige afdaling naar een prachtig middeleeuws aandoend dorp, Ghandruk, op 1940 meter. De laatste dag is een lange afdaling over een mooi aangelegd pad naar Naya pul.