Nederland
Mijn thuis
Hoofdstad

Amsterdam

Oppervlakte

41.526 km²

Tijdsverschil

De tijden in de Nederlanse versie van deze website tonen het verschil met de Nederlandse wintertijd

Taal

Nederlands, Fries

Hoogste punt

Vaalserberg - 321 m

Vlag

Er zijn in de loop der jaren veel theorieën geweest over het ontstaan van de Nederlandse vlag. Na veel onenigheid tekende koningin Wilhelmina het kortste Koninklijk besluit ooit: "De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw". Na de Tweede Wereldoorlog zijn preciezere tinten voor de kleuren rood, wit en blauw vastgesteld: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.


Nederland
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Gulden.




Hoogtepunten

Leiden, de naam is afgeleid van een oud Nederlands naamwoord 'Leitha' (waterloop) dat later 'Lede' werd. De stad kreeg in 1575 door Willem van Oranje de oudste universiteit van Nederland. De stad ontstond als dorp aan de samenvloeiing van de Oude en de Nieuwe Rijn. In de oudste vermelding, rond 860, werd het dorp Leithon genoemd. In de Gouden Eeuw was Leiden, na Amsterdam, de op één na grootste stad van Nederland. Het huidige centrum van Leiden, de oude binnenstad met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes, werd in 1659 voltooid. De beroemdste schilder van Nederland, Rembrandt is er geboren.

Nadat de Fransen in 1673 de Sint-Pietersberg hadden ingenomen om vanaf hier met kanonnen bressen te slaan in de vestingmuren besloot de militaire commandant van Maastricht Daniël Wolff van Dopff een fort te bouwen. De Franse bevelhebber van het beleg in 1673 was Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan. Hij was eerste musketier in het leger van koning Lodewijk de 14e. Toen de musketiers de stad bestormden kwam de 62 jarige d'Artagnan bij de Tongersepoort om het leven door een kogel door zijn keel. Het fort Sint Pieter werd in 1701-1702 gebouwd. Een vijfhoek ter verdediging van de zuidelijke vestingmuren van Maastricht. In 1717 bezocht tsaar Peter de Grote de vesting. Het fort werd in 1794 door de Fransen in de rug aangevallen tijdens het beleg door Kléber. In het begin van de 19e eeuw is het nog ingrijpend gemoderniseerd om aan de eisen van de tijd te kunnen voldoen. De sterkte verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867.

Berenschot's Watermolen werd gebouwd in 1652 en herbouwd in 1749. G.W. Berenschot koopt de molen in 1911 en geeft de molen de naam die het tegenwoordig nog heeft. Na een grote overstroming in 1960 is de molen tot 1984 buiten gebruik geweest. Vanaf dat jaar is met een grote restauratie begonnen, en werd tussen 1988 en 1991 een deel van het gebouw ingericht als restaurant.

Nationaal Park De Hoge Veluwe: Vroeger lieten de boeren in deze omgeving hun schapen grazen. Van 1909 tot 1917 begon de steenrijke zakenman Anton Kröller met het aankopen van jachtgronden waar hij hoge hekken omheen liet plaatsen. Hij raakte begin jaren 30 financieel aan de grond waarna het rijk de nieuwe stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe het geld verschafte om het gebied te kopen. Als dank schonk Anton zijn grote kunstcollectie aan de stichting. De collectie is te zien in het museum in het park. Het is 54 km² groot en heeft drie ingangen: zuid, Otterlo en Hoenderloo. Over het algemeen tref je er veel meer fietsers dan wandelaars.

De Groote Peel is met 1500 Ha het kleinste park van Nederland. Een rondwandeling van 15 km laat vrijwel het hele park zien. Tot 1964 werd hier nog turf gewonnen. De waterpartijen in het park onstonden door machinale turfwinning. Het park ligt bij het dorp Ospel in de provincie Limburg.



De Loonse en Drunense Duinen vormen een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het park omvat ook een natte zone, De Brand. Het kan erg druk zijn in het park. Het park ligt tussen Drunen en Loon op Zand.

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en ligt aan het IJ en de monding van de Amstel. De naam Amsterdam is afgeleid van een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. In de gouden eeuw (17e eeuw) groeide het uit tot een van de belangrijkste havensteden ter wereld. De binnenstad van Amsterdam bevindt zich ten zuiden van het IJ. Het oudste gebied van de stad is de Wallen. Rond de oude kern ontwikkelde zich tot in de 17e eeuw de grachtengordel. Op 1 augustus 2010 werd deze op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Andere bezienswaardigheden in Amsterdam zijn o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis.

Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg. In 1735 werd in Ravenstein de Sint-Luciakerk gebouwd, de enige Nederlandse kerk in barokstijl buiten de provincie Limburg.

Zutphen ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting. De plaats is al meer dan 1700 jaar continu bewoond en is een van de oudste steden van Nederland. De naam Zutphen is ontstaan uit Zuid-venne, een rivierduinencomplex te midden van drassige weidegronden. Rond 1195 kreeg Zutphen stadsrechten. In de 13e eeuw werd het lid van de Hanze. De gouden eeuw van Zutphen was de 14e eeuw. Vele tientallen huizen dateren nog van kelder tot kap uit deze eeuw. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Drogenapstoren uit 1444, de Bourgonjetoren uit 1457, de Kruittoren begin 14e eeuw en de Spaanse Poort.

De Veluwezoom was het eerste nationale park (1930). Tijdens de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden, schoven de gletsjers bergen zand en grind voor zich uit. Tijdens de laatste ijstijd, 60.000 tot 11.000 jaar geleden, ontstonden de geulen. Het park ligt bij Rheden in Gelderland. De stuwwallen in liggen ruwweg in de lijn Haarlem - Nijmegen. De grootste liggen bij de Utrechtse heuvelrug en bij Nijmegen.

De Duivelsberg bij het dorp Beek bij Nijmegen maakt onderdeel uit van een stuwwal. De heuvel is 76 meter hoog en ligt aan de grens met Duitsland. Het natuurgebied beslaat ongeveer 125 Ha. De heuvel behoorde tot 1949 tot het Duitse dorpje Wyler.

Waar nu Nijmegen ligt was van 71 tot het jaar 104 een Romeins legioen gelegerd in een Castra, een groot fort. Rond dat fort ontstond een handelsnederzetting die door de Romeinen Noviomagus (nieuwe markt) werd genoemd. In de tijd van Karel de Grote heette de stad Numaga. De stad ligt aan en op de stuwwal. Het centrum werd tijdens de 2e wereldoorlog per ongeluk door geallieerden gebombardeerd. De stad heeft een rijk verleden en dat kun je terugzien in de talloze mooie gevels in en rond het centrum van de stad.