Namibië
Augustus / september 2002 - Namibië en Zuid-Afrika
Hoofdstad

Windhoek

Oppervlakte

825.418 km²
(19,9x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Engels, Bantoe, Herero, Wamba, Nama, Duits

Hoogste punt

Königsstein - 2606 m
(hoogste punt van de Brandberg)

Vlag

De vlag werd aangenomen in 1990, de dag dat Namibië een onafhankelijke staat werd (van 1920 tot 1993 was het onderdeel van Zuid-Afrika). Rood staat voor de Namibische bevolking en haar heldendaden. Wit symboliseert het vredige samenleven van de bevolking en groen staat voor de vegetatie en de vruchtbaarheid. Blauw tenslotte symboliseert de Hemel en de Atlantische Oceaan, alsmede de regen en de waardevolle watervoorraden. De goudgele zon staat voor leven en levenskracht, energie en warmte. De twaalf zonnestralen symboliseren de verschillende volken die er leven.


Klimaat

De meeste regen in Windhoek (1728 meter) valt tussen november en april. In het noorden van januari t/m maart. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Windhoek

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 26 20 29
min 17 13 6 15

Etosha

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 42 36 39
min 14 25 24 25
Valuta

De Namibische dollar is sinds 1993 in omloop. Hij vervangt de Zuid-Afrikaanse rand. Op het biljet staat een afbeelding van Hendrik Witbooi, ten tijde van de Namibische Genocide (1904). Hij was een groot militair strateeg en is het symbool voor de Namibische onafhankelijkheidsstrijd.


Route


Hoogtepunten

Al bezoek je helemaal niets, Namibië is al een wonder als je er gewoon doorheen rijdt. Van slapen in de bus krijg je spijt. In het landschap van vulkanische oorsprong is weinig begroeiing maar de weidse vlakten zijn prachtig.

In het zuiden van het land ligt de op één na grootste canyon ter wereld (grootste is natuurlijk de Grand Canyon). De Fish River Canyon is 160 km lang, 550 meter diep en 27 km op het breedste punt. De bovenste laag is ontstaan door een aardbeving. Het onderste deel is uitgesleten door de rivier, die zich alleen in het regenseizoen een weg door de kloof baant. Ai-Ais ligt aan de zuidkant van de kloof. Er is een zwembad dat zijn water uit een warmwaterbron krijgt en je kunt er de kloof een eind inlopen. De kans is groot dat je bavianen tegenkomt.

In het noorden ligt het Etosha park met een oppervlakte 22,270 km² In het oostelijk deel ligt een groot opgedroogd meer. De westelijke camping binnen het park is Okaukejo. Dit ligt nabij een drinkplaats voor het wild. Er is een halfronde boulevard tegenover de drinkplaats met zitbanken, gericht op het water. Eerst zie je giraffen, kudu's, zebra's en springbokken en dan komt er een kolonne van wel 40 stuks olifanten aanlopen. Aan de boulevard zit het helemaal vol met mensen die allemaal muisstil zijn. Tijdens de winter en lente zijn de dieren aangewezen op de drinkplaatsen. Je kunt diverse safari's maken door dit grote park. De camping aan de oostkant heet Namutoni. Ook hier is weer een drinkplaats aanwezig.Het Namib Naukluft Park is het grootste park van Afrika. Eén van de hoogtepunten van het park is de Sossusvlei. De camping bij Sesriem is uitvalsbasis voor een bezoek aan dit 300 miljoen jaar oude duingebied dat een oppervlakte beslaat van 120 km lang en 60 km breed. De rode duinen bezitten een hoog ijzergehalte en het hoogste duin is Dune 7 met ruim 380 meter. Bezoek de Deadvlei waar verdampt water een korst heeft achtergelaten en de resten van acaciabomen staan. Denk je eens in, een strak blauwe lucht, rode duinen, een witte korst en de bijna zwarte boomstammen. De rit van de camping in Sesriem naar Sossusvlei neemt twee uur in beslag. Beklim op het eind van de dag Dune 45 (170 meter hoog) en geniet hier van de zonsondergang. Loop rustig omhoog anders ben de doodop als je boven bent. Op 4 km van de camping ligt de Sesriem kloof waar je ook een wandeling doorheen kunt maken. op sommige punten is de smalle kloof 40 meter diep.

Midden uit de kale vlakte boven Swakopmund is door vulkanische aktiviteit een berg van graniet ontstaan, de Spitzkoppe, ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd. Wandel om de berg heen langs natuurlijke bogen en grillige rotspartijen. De stilte is hier oorverdovend.

Bijzonder is ook een bezoek aan een Himbastam bij Opuwo. De vrouwen van de Himba smeren zich in met een combinatie van dierenvet en rode oker.