Myanmar
Januari / februari 2006
Hoofdstad

Naypyidaw

Oppervlakte

678.500 km²
(16x Nederland)

Tijdsverschil

5.5 uur later

Taal

Burmaans, Shan, Karen, Kachin

Hoogste punt

Hkakabo Razi - 5881 m

Vlag

De vlag van de Socialistische republiek was van 1974 tot 2010 in gebruik. De huidige vlag is compleet anders. De huidige vlag bestaat uit geel (solidariteit), groen (vrede en rust) en rood (moed en besluitvaardigheid) met een witte ster in het midden. Dezelfde kleuren werden gebruikt door een door de Japanners in 1943-1945 geïnstalleerde marionettenregering.


Klimaat

Van mei t/m oktober is het moesson regenseizoen in zuid-oost Azië. In juni, juli en augustus valt de meeste regen. In de namiddag of de avond kan er in korte tijd zeer veel regen vallen. December t/m maart is de beste reistijd. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Yangon

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 32 37 30 31
min 17 25 24 24

Mandalay

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 29 38 34 32
min 14 24 26 23
Valuta

In 1952 werd de Birmeese kyat ingevoerd. Deze werd in 1989 vervangen door de Myanmarese kyat. Op het bankbiljet staat een Chinthe afgebeeld, een mythische bewaker van heiligdommen.


Route


Hoogtepunten

In 480 BC werd op de locatie van de Schwedagon pagode de fundering gelegd voor een 9 meter hoge pagode die vaak is verwoest door aardbevingen of brand. De Shwedagon Pagode is de heiligste van het land. Er worden vier relikwieën van Boeddha in bewaard. Vier overdekte opgangen, bewaakt door 9 meter hoge Chintei's (mythische leeuwen), leiden naar de top van de 58 meter hoge heuvel waarop de pagode ligt. Op een groot plateau met marmeren tegels staan ca. 72 tempels en gebedshallen rond de 98 meter hoge Shwedagon Pagode. De koepel is versierd met 60.000 kilo bladgoud. De Boeddhisten beplakken de koepel en beelden met bladgoud dat je op het plein of in een winkel kunt kopen. Het is een flinterdun velletje dat door vrijwilligers flinterdun wordt geslagen. Rond de pagode zijn 8 gebedsposten met de dagen van de week (de woensdag is in ochtend en middag verdeeld), een dier en een planeet.

Vlakbij de Schwedagon Pagode ligt een lelijk gebouw, de Nga Htat Gyi Pagode, die een mooie vijf verdiepingen hoge Boeddha heeft. In het Chauk Htat Gyi vindt je een enorme liggende boeddha. In de koloniale wijk ligt de Sule Pagode. Als je in de periode januari en februari reist dan wordt er veel onderhoud aan tempels gepleegd en staat er veel in de steigers.

De liggende Boeddha van Shwethalyaung in Bago is de grootste in het land. Hij is 55 meter lang en 16 meter hoog. In 994 gebouwd en na verwoesting van de stad in 1757 in de vergetelheid geraakt. Het is herontdekt bij de aanleg van een spoorlijn.Nyaungshwe aan het Inle meer is een oase van rust. Maak een wandeling door de dorpen in de heuvels bij het meer en ontmoet de vriendelijke plaatselijke bevolking. Je moet beslist een tocht maken over het 22 km lange meer dat slechts 5 meter diep is. Vissers roeien met hun been en hebben een fuik waarmee ze vis vangen en daarna met een speer doorboren. Ywama, een dorp op palen in het meer, heeft een drijvende markt waar je omringd wordt door bootjes vol souveniers. In het Nga Phe Chaung klooster uit 1845 laten monniken de katten door een hoepel springen.

In en rond Mandalay ligt het religieuze hart van Myanmar. Kloosters en tempels zijn talrijk. Hier zijn ook de oude steden van het koninkrijk zoals Ava, Amarapura, Sagaing en Mingun. In Amarapura ligt de U-bein brug uit de 19e eeuw. Veel houten palen zijn vervangen door betonnen delen. Ga zeker naar het Shwe In Bin Kyaung. Dit houten klooster in Mandalay is prachtig. Met de boot naar Mingun waar de grootste pagode ooit had moeten komen. Hij zou 150 meter hoog moeten worden maar op 50 meter was de schatkist leeg. Deze stapel die bestaat uit miljoenen bakstenen is te beklimmen.

Bagan. Op een vlakte van 40 km² staan ca. 2200 heiligdommen. Van grote tempels zoals de Ananda tot klein. In 1044 begon koning Anawratha met de bouw van de tempels en 200 jaar later waren er zo'n 13.000. In 1287 trad het verval in. Huur hier een fiets voor weinig en verken op je gemak het gebied. Ook een ballontocht is een optie maar wel prijzig.