Mexico
Oktober / november 2005 - Mexico, guatemala, Honduras en Belize
Hoofdstad

Mexico stad

Oppervlakte

1.972.550 km²
(47,5x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur vroeger

Taal

Spaans, indianen- en Mayatalen

Hoogste punt

Citlaltépetl - 5700 m

Vlag

De huidige vlag werd in 1968 aangenomen. Groen staat voor de onafhankelijkheid. Wit voor het geloof en rood staat voor gelijkheid en eenheid. De afbeelding gaat over een legende. De god Huitzilopochtli droeg de Azteken op te zoeken naar een meer, met daarin een stenen eiland met een nopalcactus waarop een arend zit die een slang opeet. In 1325 ontdekten ze deze plaats en stichtten er Tenochtitlan, nu de huidige Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad.


Klimaat

Beste tijd voor een bezoek aan Yucatan is van november t/m april. Van juni t/m september valt de meeste regen. Het orkaanseizoen is van juni t/m november. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Merida

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 29 35 34 31
min 17 21 23 21

San Cristobal de las Casas

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 20 24 23 21
min 4 8 11 10
Valuta

De Mexicaanse peso bestaat in zijn huidige vorm sinds 1993. De oorsprong ligt bij de Spaanse peso. Op het bankbiljet staat Benito Juárez afgebeeld. Hij was de 26e president van Mexico van 1858 tot 1872 en de eerste president van volledig indiaanse herkomst. Naast hem staat het wapenschild van Mexico dat in een andere vorm ook op de vlag staat.


Route


Hoogtepunten

Vlak bij Mérida, de hoofdstad van Yucatán, ligt het dorp Izamal. Ooit lag hier de grootste tempel van Yucatán. De Spanjaarden braken de tempel, gewijd aan Itzamna, in 1553 af en bouwden het klooster San Antonio op de fundering. Het klooster is geel geverfd zoals een deel van het dorp. Het atrium heeft 75 bogen.

El Castillo, de piramide op het Maya tempelcomplex Chichén Itza is een van de mooiste voorbeelden van Maya architectuur. Het is 30 meter hoog en de basis is 55 meter. Hij is gebouwd in 1100 en heeft 91 treden aan iedere zijde, welke gerelateerd zijn aan de Maya kalender (inclusief platform).

De Mayatempels van Palenque zijn prachtig en liggen in de dichte jungle. Volgens de hiërogliefen begon de geschiedenis van Palenque in 431. Het eerste bouwwerk, tempel 12 (met doodshoofd) werd in 451 gebouwd. Kuk Balam was de eerste van 12 heersers. Pacal, heerser van 615 tot 683 liet o.a. de tempel van de inscripties en het paleis (El Palacio), dat mooi pleisterwerk bevat, bouwen. Toen de Spanjaarden arriveerden was de site al verlaten.Een mooie tijd om naar Mexico te gaan is begin november. De Dias de Los Muertos is een hele beleving. De overledenen worden geëerd met een altaar vol met etenswaar. De graven worden geschilderd en er vinden optochten plaats. De familie gaat naar de begraafplaats en maken er een feest van. Het graf wordt versierd met dennentakken en flesjes cola. Als men boert verdrijft men slechte geesten en met welke frisdrank kun je het beste boeren? De sfeer op de begraafplaats in San Juan Chamula, een indianendorp bij San Cristobal de Las Casas, is er een om in te lijsten. Stel je voor... op een druilerige dag, een begraafplaats vol grafterpen, vol met dennentakken en cola, op de achtergrond een afgebrande kerk en familie rond de graven, een band en hoogwaardigheidsbekleders op een podium. Geweldig. Maak er vooral geen foto's want dan krijg je de hele bevolking over je heen zoals een fransman merkte. Vandaar dat ik het met een aansichtkaart (zie foto's) doe. In Zinacantán breng je een bezoek aan een familie waar je wordt getrakteerd op vers gebakken tortilla's in een klein huisje, tjokvol met allerlei spullen. Op een vuurtje worden vier kleuren tortilla's gebakken: wit, geel, rood en de zwarte die speciaal voor de Dias de Los Muerto's gebakken wordt. Het plafond is ook zwart door het roet van het vuur.