Madeira
Juni 2006
Hoofdstad

Funchal

Oppervlakte

741 km²
(0,017x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur vroeger

Taal

Portugees

Hoogste punt

Pico Ruivo - 1862 m

Vlag

De huidige vlag werd aangenomen in 1978. Het blauw staat voor de oceaan en het geel staat voor het gunstige klimaat dat voor welvaart heeft gezorgd. Centraal staat het kruis van de Orde van Christus.


Klimaat

Aan de zuidkant van het eiland valt de minste regen. November t/m januari zijn de natste maanden, juli en augustus de droogste. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Funchal

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 19 19 24 24
min 13 13 18 18
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Portugese Escudo.


Route


Hoogtepunten

Het eiland Madeira, een autonome regio van Portugal, ontstond als gevolg van een vulkaanuitbarsting onder water. het werd in 1418 ontdekt door de Portugezen. Het is er eeuwig lente. Op het noordelijke deel valt zeer veel regen, maar in het zuiden valt weinig. Hiervoor is een irrigatiesysteem bedacht. De irrigatiekanalen, levada's geheten, zijn door slaven aangelegd en hebben samen een totale lengte van 2150 km. omdat er continue onderhoud aan wordt gepleegd moeten ze ook bereikbaar zijn. Daardoor kun je er overal wandelen.

De hoofdstad is Funchal. Toen de 1e bewoners hier arriveerden trof men er veel in het wild groeiende venkel aan en dat werd dan ook de naam van de stad. Funchal werd in 1425 gesticht en kreeg in 1508 stadsrechten. De helft van de 250.0000 bewoners van het eiland woont er. Vlakbij de hoofdstad ligt de hoogste klif van europa. Cabo Girão torent 580 meter boven de zee uit.Op veel van de wandelingen op Madeira moet je geen hoogtevrees hebben zoals op de wandeling van Pico Arieiro (1818 meter) naar de, met 1862 meter, hoogste berg Pico Ruivo. Dit wel is een prachtige wandeling. Ook tijdens wandelingen langs de levada's moet je geen last van hoogtevrees hebben, soms is het verval een paar meter.

Ponta de São Lourenço is, in tegenstelling tot de rest van Madeira erg kaal. Hier zie je goed de vulkanische oorsprong van het eiland. Je kunt een lange wandeling maken over deze smalle landtong.

In Monte kun je je door Carreiros (bestuurder die achter op de slee staat) in een toboggan, een tweepersoons rieten slee, over de weg naar beneden terug naar Funchal laten brengen.