Madagascar
Juli / augustus 2014
Hoofdstad

Antananarivo

Oppervlakte

587.040 km²
(14,1x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur later

Taal

Malagassisch, Frans

Hoogste punt

Maromokotro - 2876 m

Vlag

De vlag van Madagascar bestaat sinds 14 oktober 1958, twee jaar voor de onafhankelijkheid. De kleur groen staat voor de bewoners van het land, rood en wit waren de kleuren van de vlag van de Merina monarchie waarvan koningin Ranavalona III de laatste was. Waarschijnlijk staan ze voor de etnische origine van het Malagassische volk in zuid-oost Azië en worden gedeeld door Indonesië.


Klimaat

Van november t/m maart valt de meeste regen Antananarivo en in Ifaty van december t/m febrari. Het Noord-oosten kent de meeste regenval in Madagascar. In juli/augustus staat er vaak een harde wind aan de kust. Dit is ook de beste tijd van het jaar voor het spotten van bultrugwalvissen rond Île de Sainte Marie. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Antananarivo

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 26 25 20 25
min 16 15 10 13

Ifaty

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 32 30 27 29
min 22 20 14 18
Valuta

De Ariary: deze is onderverdeeld in vijf iraimbilanja. De naam ariary is afgeleid van zilveren dollar. De munteenheid werd in 1961 geïntroducerd en lost begin 2005 de Malagassische frank af die sinds 1925 in omloop was. De ariary was gelijk aan 5 frank. Op het bankbiljet staat de baobab afgebeeld, de nationale boom van Madagascar.


Route


Hoogtepunten

Masiakampy ligt op twee uur rijden van Miandrivazo en is het beginpunt van een tocht met een motorboot over de Tsiribihina rivier naar Belo sur Tsiribihina, een traject van 146 km. Douchen kun je onderweg bij een waterval. 's avonds overnacht je in een tent op een grote zandbank. Bij het kampvuur wordt muziek gemaakt waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Bij Belo stap je van de boot en met een terreinwagen rijdt je in een uur of vier naar het noorden waar een van de meest spectaculaire parken van Madagascar ligt, Tsingy de Bemaraha. Overnachten kun je in Bekopaka waarvoor je de gelijknamige rivier op een pont moet oversteken. Er passen drie voertuigen op. De pont wordt handmatig overgezet zoals de gondeliers in Venetië.Zo'n 30 km buiten Morondava ligt de Avenue du baobab, een groep baobabbomen die langs de zandweg tussen Morondava en Belo sur Tsiribihina staan. Langs de weg staan over een afstand van 260 meter 20 tot 25 baobabs van circa 30 meter hoog. De baobabbomen, sommigen tot 800 jaar oud, worden plaatselijk reniala (moeder van het bos) genoemd en zijn de resten van wat ooit een dicht tropisch bos was. Tegen zonsondergang zijn de kleuren het mooist.

Het Isalo nationaal park werd in 1962 opgericht en wordt vanwege de grillige rotsmassieven ook wel het 'Colorado van Madagascar' genoemd. Het nationaal park heeft een oppervlakte van 815,4 km², waarmee het, na het nationaal park Masoala het op een na grootste nationale park van Madagascar is. Het nationale park bevindt zich op een hoogte van 820 tot 1240 meter boven de zeespiegel. Het ligt in een gebied met een tropisch droog klimaat. Het park bestaat uit een bergmassief dat over bijna 100 km van noord naar zuid loopt en getekend wordt door bizarre, met rotsplanten begroeide, Jurassische zandsteenformaties, diepe kloven, steile pieken, en met rivieren doorstroomde graslanden die lijken op de continentale Afrikaanse savannes. Een bekende plek in het park is het dal van de rivier de Namaza, waar zich ook meerdere poeltjes bevinden. Hier kun je bij een kampeerplek veel lemuren bewonderen. Onbetwist hoogtepunt is een zonsondergang bij het 'Fenetre d'Isalo'.Tsingy is het Malagassische woord voor een formatie van geërodeerde kalksteen. De kalkrotsen in het reservaat zijn gevormd door de afzetting van fossielen en dode schelpen onder het zeeniveau zo'n 200 miljoen jaar geleden en zijn vervolgens door regenwater vormgegeven. Sommige van de scherpe kalksteen pieken zijn ruim 70 meter hoog. Het reservaat kwam in 1990 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bij de Grands Tsingy loop je eerst door een bos waar je Sifaka lemuren kunt zien. Vervolgens loop je door een kloof omhoog en, gewapend met zaklamp, loop je door een grot waarna je gaat klimmen (gezekerd met een klimtuig). Het uitzicht dat op je wacht is fantastisch. Vervolgens loop je via een hangbrug naar een ander uitzichtpunt en daalt daarna via een zeer smal pad aan de andere zijde weer af naar het bos.

Lemuren (Lemuriformes) of maki's zijn een infraorde van de orde van primaten. Ze zijn endemisch op Madagascar. Er zijn 86 verschillende levende soorten beschreven. Hun naam hebben ze te danken aan de roep van sommige soorten maki's. Deze deden de eerste ontdekkers denken aan de roep van de lemures uit de Romeinse mythologie: boze geesten van gestorven personen die als spoken rondwaarden. Op de ringstaartmaki's na leven alle lemuren vrijwel uitsluitend in bomen.Veel lemuursoorten worden met uitsterven bedreigd. De grootste oorzaak is het verdwijnen van de bossen van Madagascar, hun natuurlijke leefgebied.

Île Sainte-Marie, ook wel bekend als Nosy Boraha, is een eiland en district voor de oostkust van Madagascar. Het eiland is 40 km lang en op het breedste punt zo'n 7 km. De belangrijkste plaats is Ambodifotatra. In het zuiden scheidt een 400 meter brede zeestraat het eiland van het kleinere Île aux Nattes. De zeestraat tussen Île Sainte-Marie en Madagascar is een hotspot voor het bezichtigen van Bultrugwalvissen. Vooral tussen juli en eind september. Dit is de paartijd waarbij je de reuzen vaak uit het water ziet springen. Rondom het eiland zijn koraalriffen te vinden. In de 17e en 18e eeuw was het eiland een uitvalsbasis voor piraten. Mogelijk zou in de buurt van Ambodifotatra een piratenrepubliek, Libertalia genaamd, hebben bestaan waar o.a. Olivier Levasseur en William Kidd hebben geleefd.