Libië
April / mei 2009
Hoofdstad

Tripoli

Oppervlakte

1.759.540 km²
(42,4x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Arabisch, Berber- en Nilo-Saharatalen

Hoogste punt

Bikkubiti - 2285 m

Vlag

De eerste nationale vlag van het moderne Libië stamt uit 1951. Na een staatsgreep van Moammar al-Kadhafi in 1969 werd de vlag vervangen door een driekleur met rood, wit en zwart. Nadat de pogingen om tot een Federatie van Arabische Republieken te komen in 1977 mislukte, werd een groene vlag ingevoerd. De vlag die tussen 1977 en 2011 in gebruik was, was volledig groen. Na de revolutie in 2011 werd de vlag uit 1951 opnieuw ingevoerd.


Route
Valuta

In de 6e eeuw BC werden de eerste zilveren munten in Afrika ingevoerd. Na de onafhankelijkheid werd het Libisch pond ingevoerd in een verhouding van 1:1 tot het pond sterling. Deze munteenheid werd in 1971 weer 1:1 vervangen door de Libische dinar. Op het bankbiljet staat een afbeelding van dictator Moammar Mohammed al-Qadhafi. Na een staatsgreep kwam hij in 1969 aan de macht. In februari 2011 kwam het volk in navolging van andere Arabische landen in opstand. Eind oktober 2011 werd hij opgepakt en vermoord in zijn geboortestad Sirte. Qadhafi was 42 jaar aan de macht.




Hoogtepunten

De streek in het oosten van Libië staat sinds de oudheid bekend als de cyrenaica. Griekse kolonisten bevolkten destijds deze regio die na de dood van Alexander de Grote door de Ptolemanen van Egypte werd bestuurd. Rond de eeuwwisseling komt het onder Romeins bestuur. Aan de kust liggen archeologische sites zoals Ptolemaïs, Apollonia en Cyrene. Cyrene is de mooiste site en de oudste en bekendste stad van de Pentapolis. Het ligt op de steile heuvels van de Jebel Akdar, uitkijkend op de kust. Hier was het laatste bolwerk van Byzantijnse troepen in Libië. De Zeustempel is een juweel en meet 70 meter bij 32 meter. De tempel is in de 5e eeuw BC in de Dorische stijl gebouwd. De tempel ligt even buiten het complex.



Ga in de hoofdstad Tripoli zeker naar de medina en het ernaast gelegen museum in het fort met mooie mozaïeken en beelden.



Hoogtepunt van deze reis is ongetwijfeld de woestijtocht met de Toyota landcruisers die begint in het plaatsje Murzuq. Overnachten op hoge zandduinen in de Wan Caza. Van tijd tot tijd rijdt je door een maanlandschap en ziet rotstekeningen waarna je weer de duinen doorkruist. In het Akakus gebergte vindt je rotstekeningen, gigantische stenen bogen en grillige rosten. Tenslotte kom je bij de Dadawa meren in de Idehan (zandzee) Ubari. De meren zijn ontstaan na de laatste ijstijd, 12.000 jaar geleden. Van de 20 meren hebben er 15 permanent water. Ze liggen midden in de zandvlakte.

Ghadames was een stad in het Garamanten rijk. Het viel 19 BC in Romeinse handen en heet daarna Cydamae. Na de Romeinen regeren er twee toearegstammen, de Walit en de Wazit, die ieder een eigen koning hadden. De oude medina is een prachtig labyrinth van overdekte steegjes waar door gaten het zonlicht binnenkomt. De daken zijn onderling met elkaar verbonden want de vrouwen gingen via de daken door de stad en de mannen door de steegjes.

Rond de Jebel Nafusa, de heuvels in het westen, liggen de berber nederzettingen Yefren, Qasr al Hadj en Nalut. Bezoek in Yefren de oude medina (stad) die nu is verlaten. Deze streek herbergt enkele oude graanburchten. Dit zijn kleine forten met slechts één ingang. Ze verschillen in grootte en vorm. Aan de binnenkant zijn opslagplaatsen voor graan, olie etc. Elke familie had een eigen compartiment dat met een deurtje afgesloten kon worden. Via de hijsbalken kon men de opslagruimten bovenin bereiken. De stam beheerde de voorraden en hield de adminstratie bij. Er was altijd bewaking. Inmiddels zijn ze niet meer in gebruik. In Qasr al Hadj is de burcht rond. Die in Nalut is rechthoekig en ongeordend.

In de 7e eeuw BC stichtten Feniciërs drie handelsposten in het westen van Libië, Sabratha, Oea (Tripoli) en Leptis Magna. De Feniciërs werden in de 2e eeuw BC door de Romeinen verslagen. De Romeinen voegden het gebied, Tripolitania, toe aan de provincie Africa Proconsularis. In 146 werd Septimus Severus in Leptis Magna geboren die van 193 tot 211 over het Romeinse rijk regeerde. Leptis Magna was een van de welvarendste steden van het Romeinse rijk.