Libanon
Maart / april 2000 - Libanon, Syrië en Jordanië
Hoofdstad

Beiroet

Oppervlakte

10.400 km²
(0,25x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Arabisch, Koerdisch, Armeens, Frans, Engels

Hoogste punt

Qurnat As Sawda - 3088 m

Vlag

De huidige vlag werd 1943, vlak voor de onafhankelijkheid van Frankrijk, geìntroduceerd. De ceder staat voor geluk en voorspoed. De kleuren rood en wit staan voor het bloed dat werd vergoten in de strijd om de onafhankelijkheid en voor de puurheid.


Klimaat

In Beiroet valt de meeste regen tijdens de wintermaanden. Van mei tot eind september is het nagenoeg droog. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Beiroet

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 18 22 29 27
min 10 14 22 19
Valuta

Het Libaneese pond werd in 1948 ingevoerd. Op het bankbiljet staat een afbeelding van het Archeologisch museum in Beiroet met aan de rechterkant de god Baal op een munt uit de stad Byblos ca. 400 BC


Route


Hoogtepunten

Het Qala'at Sanjil in Tripoli is in 1101 door Raymond St. Giles op een heuvel die hij St. Peregrinus noemde, gebouwd. Vanaf hier werd de stad negen jaar lang belegerd. In 1308 begon een Mameloekse emir met de bouw van een citadel rond het 14 meter bij 70 meter grote fort.

De Qadisha Vallei in noord Libanon staat op de werelderfgoedlijst. Het was vanaf de vijfde eeuw een toevluchtsoord voor Christenen die vervolgd werden. Boven in de vallei bevind zich het bos van de Ceders van God (Arz Ar Rab). Er zijn er nog ongeveer 300 over en ze staan naast een legerkazerne. Vroeger stond heel Libanon vol met deze bomen.Oorspronkelijk werd Baalbek door de Fenicieërs gebouwd. De Grieken noemden het later Heliopolis. De bloeiperiode begon in 25 BC. onder Romeinse heerschappij. Tijdens het bewind van Nero werd de Jupiter tempel gebouwd. Gezien de afmetingen van 88 meter bij 49 meter, moet dit wel de allergrootste Romeinse tempel ooit zijn geweest. Van de oorspronkelijke 54 zuilen staan er nog 6 overeind. Ze zijn 2,5 meter in doorsnede. Tijdens de regering van keizer Augustus werd het een belangrijk religieus centrum. In de 2e eeuw werd de kleinere Tempel van Bacchus (god van de wijn) en de tempel van Venus toegevoegd. Toen keizer Constantine in 313 het Christendom als officiële godsdienst erkende, werden de tempels gesloten.