Laos
December 2006 / Januari 2007 - Laos, Thailand en Cambodja
Hoofdstad

Vientiane

Oppervlakte

236.800 km²
(5,7x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur later

Taal

Lao, Frans, Chinees, Vietnamees

Hoogste punt

Phou Bia - 2817 m

Vlag

Van 1952 tot 1975 werd een rode vlag met een drie koppige olifant gebruikt. De huidige vlag is aangenomen in 1975. Rood staat voor het bloed dat tijdens de onafhankelijkheidsstrijd is gevloeid, blauw staat voor de rijkdom van het land en de witte cirkel is de maan die over de Mekong schijnt.


Klimaat

Van mei t/m oktober is het moesson regenseizoen in zuid-oost Azië. Van juni t/m augustus valt de meeste regen. In de namiddag of de avond kan er in korte tijd zeer veel regen vallen. November t/m maart is de beste reistijd. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Luang Prabang

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 27 34 32 30
min 14 21 24 21
Valuta

Na de onafhankelijkheid in 1952 werd de kip de munteenheid van Laos. Op het bankbiljet staat een afbeelding van Kaysone Phomvihane, premier minister van 1975 tot 1991 en president van 1991 tot aan zijn dood in 1992. Rechts ernaast staat het belangrijkste heiligdom van Laos, de boeddhistische That Luang stoepa in Vientiane.


Route


Hoogtepunten

Vientiane is de hoofdstad van Laos. De stad ligt aan de oever van de Mekong die de grens met Thailand vormt. Er zijn maar weinig oude tempels in de stad. Tijdens een oorlog met Thailand in 1828 werden de meeste tempels met de grond gelijk gemaakt. De Wat Si Saket uit 1818 is de oudste in Vientiane. Er staan honderden boeddhabeelden. Buiten de stad ligt het Xiang Khouane boeddha park. Het is enorm kitsch en misschien daarom wel leuk.

Aan de grens met Cambodja spreidt de Mekong zijn tentakels en omarmt er talrijke eilanden voordat hij in Cambodja weer als een enkele rivier verder stroomt. Het grootste van deze eilanden heet Don Khong. Maak een wandeling langs de vele boerderijen langs de oever van de Mekong. Je kunt ook nog naar de Li Phi waterval varen. Je legt aan in Don Khone en wandelt dan naar de waterval. In januari minder indrukwekkend dan net na het regenseizoen.

Maak vanuit Luang Prabang een excursie naar de Kuang Si waterval. Je bezoekt een Kamu en een Hmong dorp en wandelt daarna naar de waterval. Rond 21 december is het Hmong nieuwjaar. Hmongvrouwen zijn prachtig uitgedost en gooien ballen over met de mannen voor een geschikte huwelijkspartner. Ook kinderen oefenen al volop.Het sfeervolle Luang Prabang was tot het jaar 1975 de koninklijk hoofdstad van Laos. Het ligt op een schiereiland tussen de twee rivieren Mekong en Nam Khan. Sinds 1995 staat het op de lijst van Unesco. Het is een relaxed klein stadje waar je iedere avond over de markt in de hoofdstraat kunt slenteren. Vóór je dat doet moet je de Phousi heuvel in de stad beklimmen voor een mooie zonsondergang met op de voorgrond de Mekong en de heuvels. Er zijn veel schitterend versierde tempels in Luang Prabang, o.a. de Wat Tat en de Wat Mai. Op het uiterste puntje van het stadje waar de twee rivieren samenkomen ligt de erg mooie Wat Xieng Thong tempel uit 1560. De gevels zijn versierd met houtsnijwerk, schilderwerk en mozaïek. In één van de ruimten staat een grote lijkwagen van de voorlaatste koning, Sisavang Vong.

In het zuiden van Laos ligt een tempel die in de stijl van Angkor is gebouwd. de Wat Phu werd in de 10e eeuw door Jayavarman IV gebouwd tegen de flank van een heuvel. Je loopt langs een groot drooggevallen waterbasin (Baray), tussen de tempelruïnes door naar een trap aan de voet van de heuvel die omhoog gaat naar de kleine hoofdtempel waar drie grote boeddhabeelden staan.

Bij Phonsavan liggen de vlakten bezaaid met kruiken die in maat variëren van 40 cm tot 3 meter hoogte. Men denkt dat ze voor begrafenissen zijn gebruikt. De heen- en terugweg naar Phonsavan is dezelfde lange slingerweg. Ongeschikt voor personen die wagenziek worden. Als je een mogelijk vindt om te vliegen, doe dat dan vooral. Het bespaart ook veel tijd.