Kenia
Juli / augustus 2012 - Kenia en Tanzania
Hoofdstad

Nairobi

Oppervlakte

582.650 km²
(14x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur later

Taal

Engels, Swahili, masaï en meer dan 30 andere talen

Hoogste punt

Mount Kenya - 5199 m

Vlag

De Keniaanse vlag is gebaseerd op de zwart-rood-groene driekleur van de Kenya African National Union die tijdens het Britse bewind naar onafhankelijkheid van Kenia streefde. Bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1963 werden de witte strepen als symbolen van vrede toegevoegd, evenals het masaï schild. De horizontale zwarte streep staat voor de vrijheidsstrijd, het rood voor het bloedvergieten en de groene baan voor de bossen van het land.


Klimaat

In Nairobi (1798 m) valt de meeste regen van oktober t/m december en van maart t/m mei met een piek in april. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Nairobi

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 25 24 21 25
min 11 14 10 13
Valuta

De Keniaanse shilling werd in 1966 ingevoerd. Hij vervangt de Oost-Afrikaanse shilling. Het is een voor Afrikaanse begrippen stabiele munt. Op het bankbiljet staat Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia (1964-1978) na de onafhankelijkheid van Groot Brittanië.


Route


Hoogtepunten

Het Samburu National Reserve ligt iets ten noorden van de evenaar. Het 350 km² grote park wordt doorsneden door de Ewaso Ngiro rivier. Elsa de leeuwin is er door de Adamsons grootgebracht. Er is een bestseller over geschreven en de film 'Born Free' gaat er over. Ewaso Ngiro betekent bruin water. Iedere dag komen massa's olifanten zich te goed doen aan het water van de rivier. Kenmerkende dieren in dit park zijn de Netgiraffe, Grevy zebra en de Gerenuk. De Gerenuk is een gazelle met een zeer lange nek en kan door op zijn achterpoten te staan tot 2 meter hoog de bladeren uit struiken halen.De indrukwekkendste waterval in Kenia is de Thomson's Falls, genoemd naar de Schotse geoloog Joseph Thomson. Hij was de eerste Europeaan die de waterval zag. De waterval is 72 meter hoog en het meest imposant na het regenseizoen.

De Great Rift valley (Grote Slenk) strekt zich uit over een lengte van ca. 6500 km van de Dode Zee tot Beira in Mozambique. Hij is ontstaan toen de Afrikaanse- en Euraziatische plaat 30 miljoen jaar geleden botsten en weer uiteen gingen. Gevolg hiervan was een groot aantal vulkanen en meren. Eén van die meren is het Nakuru meer op een hoogte van 1754 meter. Nakuru betekent stof, of stoffige plaats. Het park waar het deel van uitmaakt werd in 1961 gesticht. Het is 188 km² groot. Het is het enigste park in Kenia dat geheel door een hekwerk is afgezet. Dit is om de neushoorn te beschermen. Het park heeft de grootste concentratie neushoorns met meer dan 25 zwarte - en ca. 70 witte neushoorns. De grootte van het meer varieërt van 5 tot 45 km². Bij een lage waterstand zijn er soms meer dan één miljoen Flamingo's die zich te goed doen aan de algen in het warme water.