kaapverdië
Januari 2017
Hoofdstad

Praia

Oppervlakte

4033 km²
(0,1x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur vroeger

Taal

Portugees, Crioulo

Hoogste punt

Pico de Fogo - 2829 m

Vlag

De vlag van Kaapverdië werd in 1992 aangenomen en symboliseert de breuk met Guinee-Bissau op het Afrikaanse vasteland waarmee het tot 1980 een staatsverband vormde. De tien sterren staan voor de tien belangrijkste eilanden van de archipel. Blauw staat voor de oceaan en de lucht en de rood/witte band is de weg naar een goede toekomst.


Route
Valuta

De Kaapverdische Escudo werd in 1914 ingevoerd als vervanging voor de reaal. Na de onafhankelijkheid van Portugal daalde de munt sterk in waarde tot ca. eind jaren 80 waarna de munt vrij stabiel bleef. Op het bankbiljet staat zangeres Cesária Évora, een folkzangeres die de gewoonte had om blootvoets op te treden. In 2004 won ze een grammy award. Ze overleed in 2011 als gevolg van hartfalen.




Hoogtepunten

De van oorsprong vulkanische Kaapverdische eilanden liggen ter hoogte van Senegal zo'n 460 km van het vasteland van Afrika in de Atlantische oceaan. De eilanden Maio, Boa Vista en Sal zijn een mooie bestemming voor strandliefhebbers en kitesurfers. De andere grote eilanden zijn meer voor wandelaars en cultuurliefhebbers, vooral Santiago, Fogo, Santo Antão en São Vicente.



Fogo is het jongste eiland van de archipel. Het steekt pas sinds 100.000 jaar boven de oceaan uit. Ter vergelijking: São Nicolau is ca. 12 miljoen jaar oud. Volgens onderzoek stak de oorspronkelijke vulkaan tot 3500 meter boven de zeespiegel uit. De top werd na een uitbarsting weggeblazen waarna een enorme caldeira overbleef. Door een uitbarsting in 1785 ontstond een nieuwe vulkaankegel in de caldeira die tegenwoordig een hoogte heeft van 2829 meter, de Pico de Fogo. Eind november 2014 was de laatste uitbarsting aan de zijkant van de Pico de Fogo waarbij de twee dorpen Portela en Bangaeira door een lava stroom werden bedekt. De bewoners hebben veel van hun huizen weer toegankelijk gemaakt en deze liggen verscholen tussen de lavamassa. Bij een aantal huizen kun nog goed zien hoe de lava erin zit. Je kunt de stratovulkaan Pico de Fogo met een gids beklimmen. De hellingen zijn steil: tussen de 30 en 40 graden, 1200 meter omhoog en je moet op je hoede zijn voor groepen boven je. Er kan vulkanisch gesteente los komen. De hellingen worden vaak geteisterd door een heel harde wind (zoals bij ons). Neem een windstopper en warme kleding mee (ook bij onbewolkt weer). De tocht neemt ca. 7 uur in beslag. Het laatste deel naar beneden kun je rennen door het gruis naar beneden. Films over de uitbarsting en de lavastroom die de dorpen vernielde kun je op YouTube zien.



Kort na de ontdekking van de eilanden halverwege de 15e eeuw vestigden de eerste Portugese kolonisten zich op het grootste eiland van de archipel: Santiago. De oude hoofdstad Ribeira Grande was de eerste nederzetting. Ongeveer eeuw na het ontstaan werd het geplunderd door kaper Francis Drake waarna een fort boven de stad werd gebouwd. In 1712 herhaalde de Franse zeerover Jacques Cassard de strategie van Drake. Door de kwetsbaarheid besloot men een nieuwe lokatie te zoeken voor een nieuwe hoofdstad: Praia, 13 km naar het oosten. In 1770 was de rol van Ribeira Grande uitgespeeld. Het staat nu bekend als Cidade Velha dat samen met zijn fort sinds 2009 op de werlderfgoedlijst staat. Na de stichting in 1460 was het een doorvoerhaven voor de slavenhandel. De slavenpaal op het plein is hier nog een overblijfsel van. De Igreja de Nossa Senhora do Rosario is de oudste kerk van Afrika ven zuiden van de Sahel. Het fort, Real do São Filipe, kwam gereed in 1593 en is prachtig gerestaureerd. Het fort ligt 120 meter boven de baai. Loop naast het pittoreske straatje Rua de Banana de rivierbedding van de Ribeira Grande omhoog. In deze vallei komen veel ijsvogels voor alsmede twee grote baobabs en een Grogue distilleerderij (lokale drank = rum)

Maak op Santiago een tocht van Praia naar het noordelijk gelegen Tarrafal. Je komt het eerst bij de bergketen van het Serra de Pico da Antónia. Deze berg is met 1394 meter de hoogste van het eiland. Via een van de mooiste wegen van Santiago met prachtige vergezichten daal je af naar Assomada, een gezellige stad tussen de bergen. Hoogtepunt is hier de markt die op zaterdag het grootst is. Verder naar het noorden stijgt de weg naar de tweede bergketen van het eiland: Serra Malagueta met als hoogste punt Monte Malagueta (1064 meter). Tarrafal tenslotte ligt aan de kust in het noorden van Santiago met als belangrijkste attractie het witte zandstrand langs de baia do Tarrafal. Aan de zuidzijde van het strand liggen talloze visserboten

São Vicente is droog en kaal en toch ligt hier de op een na grootste stad van Kaapverdië, Mindelo. Het eiland werd pas in de 18e eeuw gekoloniseerd, door de Engelsen. Zij vonden de plaats waar nu Mindelo ligt een ideale plaats voor bevoorrading van hun schepen die de oceaan overstaken, later werden hiervoor tonnen steenkool uit Wales naar toe gebracht en later kwaam daar de eerste onderzeese telegraafkabel bij. Mindelo is ook de geboorteplaats van zangeres Cesária Évora.

Santo Antão is het mooiste eiland van de archipel. De grillige bergpieken zijn bijna 2000 meter hoog en worden doorsneden door diepe steile dalen die zijn uitgesleten door rivieren. In de dalen liggen terassen waar een grote hoeveelheid verschillende gewassen worden verbouwd. De wandeling door ribeira do Paùl is een van de hoogtepunten. De oude weg vanaf de aanlegplaats in Porto Novo naar Ribeira Grande is ca. 35 km lang en een van de mooiste bergroutes op het eiland. De weg bestaat uit basaltklinkers en het aanleggen ervan nam 30 jaar in beslag. Tip: Maak vanuit Ponta do Sol een wandeling naar Fontainhas (ca. twee uur heen en terug)of verder. Deze wandeling is fantastisch mooi en loop over een basaltweggetje langs de steile wanden naar het dorp dat op een uitstekende rots in een kloof ligt. De terrassen voor het verbouwen van groenten en fruit doen denken aan de inka's.