Jordanië
Maart / april 2000 - Jordanië, Syrië en Libanon
Hoofdstad

Amman

Oppervlakte

92.300 km²
(2,2x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Arabisch, Engels

Hoogste punt

Jabal Ramm - 1754 m

Vlag

De vlag, in gebruik sinds 1928 is gebaseerd op de vlag van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zwart, wit en groen staat voor de oude kalifaten van de Abbasiden, Omajjaden en Fatimiden. De rode driehoek staat voor de Hasjemitische dynastie. De ster staat voor de zeven verzen van de eerste surah in de Koran.


Klimaat

De meeste regen in Amman valt tijdens de wintermaanden. Rond Aqaba valt nagenoeg niets. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Amman

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 13 23 32 28
min 4 10 18 14

Aqaba

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 21 31 39 32
min 10 18 28 20
Valuta

De Jordaanse dinar verving in 1965 de Palestijnse pond. Op het bankbiljet staat koning Abdoellah II bin al-Hoessein afgebeeld. Na de dood van zijn vader werd hij koning in 1999.


Route


Hoogtepunten

Wanneer je vanuit Syrië, Jordanië binnenkomt, is het eerste wat je ziet de oude stad Jerash. Archeologen hebben ruïs gevonden die dateren uit de periode 7500-5500 BC. Griekse inscripties tonen aan dat Jerash is gesticht door Alexander de Grote hoewel andere bronnen dit weerspreken. De stad werd in 63 BC door de Romeinen ingenomen. De stad waar ook Hadrianus een tijdje leefde, bereikte haar piek begin 3e eeuw. Het enorme ovale forum is de blikvanger. Vanaf 526 zijn er in totaal zeven kerken gebouwd. Overblijfselen daarvan zijn prachtige mozaïekvloeren.

De Dode Zee ligt 493 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt op aarde. Het meer bevat 33% zout waardoor je op de oppervlakte blijft drijven. Neem een krant mee voor de show.

Kerak ligt op een strategische plaats aan de koninklijke weg. Het staat bekend om het kruisvaardersfort, in 1132 gebouwd door de Fransman Payen le Bouteiller. Na een belegering van meer dan een jaar kwam het in 1188 in handen van Saladin. Bekendste inwoner was Renaud de Chatillon die in de jaren 80 van de 12e eeuw de grootste tegenstander van Saladin was. Tijdens een veldslag werd Renaud door Saladin verslagen en onthoofd.

In Madaba ligt de Grieks orthodoxe kerk St. George. Binnen ligt een mozaïekvloer met een plattegrond van Jeruzalem. De vloer is in 560 gemaakt en bestaat uit meer dan 2 miljoen stukjes.Vanuit Amman, de hoofdstad waar weinig te zien valt, kun je een excursie maken naar een paar woestijnforten. Het eerste dat je bezoekt is de Qasr Al Harana, een van de eerste Karavanserai aan aan de zijderoute, gebouwd in 721. Vervolgens kom je bij een jachtpaleis, het Quseir Amra, dat tussen 723 en 743 werd gebouwd door kalief Walid II. De muren zijn versierd met prachtige fresco's die erg beschadigd zijn. Het is een overblijfsel van een veel groter gebouw. Als laatste breng je een bezoek aan het Qasr Al Azraq. Het huidige fort stamt uit 1300, maar vondsten wijzen op een nederzetting uit 300. Het fort van ruwe basalt blokken werd in 1917 door Lawrence of Arabia als hoofdkwartier gebruikt in de strijd tegen de Ottomanen.

Petra (Grieks voor rots) werd in de 4e eeuw BC de hoofdstad van het koninkrijk van de Nabateeërs. De eerste keer dat de stad werd vernoemd stamt uit 312 BC toen een generaal die diende onder Alexander de Grote het trachtte in te nemen. De Romeinen veroverden het in 106. Door de Siq, een eindeloze kloof die steeds smaller en hoger wordt, kom je bij het juweel van Petra. In de zandstenen rotsen van een kloof is in 85 BC Al Khazneh, een 40 meter hoog mausoleum, gebouwd. Verderop kom je in een vallei met de Necropolis van de Nabatanen. in totaal zijn er ca. 800 rotswoningen en tombes in het gebied te vinden. Achter de vallei ligt een smal pad omhoog naar de imposante Ad Deir, die 50 meter breed en 45 meter hoog is. De klim over een stenen pad duurt ongeveer een uur.