Italië
Juli 2019 - Trentino-Alto Adige (Madonna di Campiglio)
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Madonna di Campiglio

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max -2 6 18 10
min -17 -6 2 -4
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.


Route


Hoogtepunten

Trentino - alto adige, Sinds het begin van de 8e eeuw maakt het gebied deel uit van het Hertogdom Beieren en in 1363 worden deze gebieden Habsburgs. Na de 1e Wereldoorlog mochten Trentino en het zuidelijke deel van Tirol door Italië geannexeerd worden als beloning voor de Italiaanse keuze voor het geallieerde kamp tijdens de oorlog.

Madonna di Campiglio (Sankt Maria im Pein), 30 km ten noorden van het Garda meer, is een skioord en fractie van de commune Pinzolo. Het telt ca. 1000 inwoners en ligt op een hoogte van 1522 meter tot 1550 meter in de Rendena vallei. Het dorp telt 57 skiliften en 150 km aan skipistes. In de zomer kun je er prima wandelen over de talloze wandelpaden in de Adamello / Presanella alpen en de Dolomiti di Brenta, beroemd om de Via Ferrata, een indrukkewekkend pad dat onder de imposante toppen van de Brenta van de Groste richting Rifugio 12 apostoli loopt. Niet voor mensen met hoogtevrees. Na een oversteek van de Brenta groep door de Engelsman John Ball in 1864, kwamen ook de eerste toeristen. Het dorp staat ook bekend om het bezoek dat keizerin Elizabeth (Sissi) en haar man, keizer Franz Joseph, er hebben gebracht. Voorbeelden hiervan zijn het Piazza Sissi en La stube di Franz Joseph. Voor wandelingen kun je gebruik maken van de 'dolomeetcard'. Met deze pas kun je gebruik maken van de liften en de pendelbus. Het is een stuk voordeliger om deze via het hotel waar je verblijft aan te schaffen. De card is seizoensgebonden qua prijs.

In Pinzolo staat de Chiesa (kerk) di San Vigilio die stamt uit 1515. De kerk heeft veel fresco's uit verschillende perioden. De 'Danza Macabre' is een fresco van 21 meter lang, in 1539 geschilderd door Simone Baschenis. Het bevat 40 personen op ware grootte. Het stelt de kracht van de dood voor en de onvermijdelijkheid ervan.In het Valsinella, dat je gemakkelijk wandelend vanuit het dorp of vanaf rifugio Graffer naar beneden kunt bereiken, kun je een aantal indrukwekkende watervalen bezoeken, Cascata Alto, Cascata di Mezzo en Cascata di Sotto. De meest prachtige wandelingen zijn vanaf rifugio Stoppani in de Brenta groep, over het maanlandschap onder de Cima Groste langs naar rifugio Tuckett en de wandeling vanaf rifugio Doss del Sabion bij Pinzolo naar rifugio 12 apostoli (Dit is een pittige wandeling met een aantal klimpartijen). Aan de andere zijde van Madonna di Campiglio, in de Adamello, is de wandeling van de vijf meren, via lago Nambino, lago Nero, lago Serodoli, lago Lambin en lago Ritort een aanrader.

De brenta groep, de Brenta dolomieten, zijn de enige dolomieten ten westen van de rivier de Adige waardoor ze niet altijd als onderdeel van de dolomieten werden beschouwd. Het kalksteen massief verschilt duidelijk van het graniet van de Adamello / Presanella aan de andere kant van de dal waarin Madonna di Campiglio ligt. Zo kun je in de Brenta veel meer alpenbloemen zien. De bergtoppen zijn gevormd door hard en compact Dolomiet terwijl de subgroepen meer kalk en zandsteen bevatten. Het dolomiet werd zo'n 200 miljoen jaar geleden gevormd onder de bodem van de Tethys zee. In het Trias was de Tethys zee ondiep en werden voornamelijk kalk en zand afgezet. Specifiek voor de Dolomieten waren de koraalriffen die groeiden in een zee ondieper dan 1,5 meter, wat plaatsvond in de vroege Jura. Door een continue tektonische daling van de zeebodem bleef het relatieve zeeniveau stijgen waardoor het koraal kon blijven groeien zodat dikke pakketten gesteente gevormd werden. Vulkanische activiteit zorgde voor een laag lava over de koraalkalk heen. Hierdoor verhardde de koraalkalk en ontstonden er pakketten van maximaal 400 meter dik. Naamgever van de dolomieten is de Franse geoloog Déodat de Dolomieu, die dit mineraal in de 18e eeuw ontdekte.