Italië
April 2015 - Campania (Napels)
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4,765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. Juni en juli zijn de droogste maanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Napels

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 12 18 29 22
min 4 8 18 12
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.


Route


Hoogtepunten

Napels is rond de 8e eeuw BC. gesticht door Griekse kolonisten. De stad heette Neapolis en werd een van de belangrijkste steden van het Griekstalige zuiden van Italië. In de 4e eeuw BC. werd het onderdeel van het Romeinse Rijk. De stad werd na de Romeinen bezet door, achtereenvolgens de Longobarden, Vikingen, Normandiërs, Fransen en Spanjaarden. Nadat het in 1860 door Garibaldi werd veroverd is het niet langer hoofdstad van een koninkrijk. De stad kent veel monumentale panden. Het archeologische museum is een van de vele hoogtepunten van Napels. Het bevat veel kunstwerken uit Pompeii en Herculaneum zoals mozaïeken, fresco's en enorme marmeren beelden uit de Egyptische en Romeinse tijd. Hier kun je de grootste beeldengroep uit de oudheid bewonderen (De Farnesestier uit ca. 200 BC). Deze werd opgegraven in de thermen van Caracalla in Rome. Het interieur van de kerken is prachtig wat niet te zeggen valt van de gevels in de straten van Napels die nagenoeg allemaal bedekt zijn met graffiti. Ook op straat moet je voortdurend opletten waar je loopt. Andere hoogtepunten van de stad zijn de smalle steegjes in de oude stad, SpaccaNapoli en Via dei Tribunali, en het gebied tusssen piazza del Plebiscito en het castel Nuovo. Andere hoogtepunten in de omgeving zoals Herculaneum en Pompeii zijn gemakkelijk te bereiken met de Circumvesuviana spoorlijn.

Pompeii op ligt ongeveer 10 km van de Vesuvius. Het ontstond aan het riviertje de Sarno, lag ongeveer 500 meter van zee en had een haven. Na de uitbarsting van de Vesuvius is het 2 km van zee komen te liggen. Pompeii is waarschijnlijk in de 7e eeuw BC ontstaan toen Osken zich hier vestigden. In de 6e eeuw BC stond het stadje onder Etruskische invloed. In de jaren 91-89 BC deed het mee aan een oorlog tegen Rome, waarbij het samen met Stabiae en Herculaneum werd verslagen door de Romeinse dictator Sulla, die de stad in 80 BC tot een Romeinse kolonie maakte met de officiële naam Colonia Veneria Cornelia Pompeianorum. In 62 werd Pompeii door een aardbeving verwoest. Op 24 augustus 79 ten tijde van keizer Titus volgde de fatale uitbarsting van de Vesuvius, die Pompeii bedekte met een vier meter dikke laag as en puimsteen. Resten van Pompeii werden voor het eerst teruggevonden bij de aanleg van het Sarnokanaal in 1594-1600. De eerste opgravingen begonnen in 1860 onder leiding van de archeoloog Giuseppe Fiorelli. Hier kun je met gemak een hele dag rondlopen. Hoogtepunten zijn de villa dei Misteri, de Stabiaanse thermen en het Amfitheater uit 70 BC, het oudste stenen Amfitheater van het Romeinse rijk is. Het Colloseum in Rome is 100 jaar later gebouwd.De Vesuvius is een stratovulkaan ten zuiden van Napels. Hij heeft een doorsnede van 8 km en is 1281 meter hoog. De Vesuvius ligt in de caldera van een oudere vulkaan, Monte Somma. Deze caldera is ongeveer 18.300 jaar geleden gevormd toen de kegel van de Monte Somma instortte. De bekendste eruptie van de Vesuvius is die van augustus 79. De top van de vulkaan explodeerde en de Romeinse plaatsen Pompeii, Herculaneum, Stabiae en Oplontis werden volledig bedolven onder as en puimsteen. Een uitbarsting in 1631 was bijna net zo zwaar als in 79. In 1944 barstte de vulkaan voor het laatst uit. Alleen met een gids kun je de hele kraterwand rond.

Bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 werd Herculaneum niet getroffen door een regen van as en puimsteen, zoals Pompeii, maar door een pyroclastische wolk en bedekt door een dikke laag modder en lava. In de stad werden bijna geen lichamen aangetroffen. Alleen bij de boothuizen aan de kust zijn skeletten gevonden van ruim 300 mensen, die kennelijk niet op tijd wisten te ontkomen. De laag lava die de stad bedekte was tot 20 meter dik en zorgde er voor dat de kustlijn verderop kwam te liggen. Resten van Herculaneum werden voor het eerst ontdekt in 1709 bij het slaan van een waterput. Grootschalige opgravingen vonden plaats onder Karel van Bourbon, die van 1735-1759 koning van Napels was. Er is ongeveer een derde van Herculaneum opgegraven en zijn er vier huizenblokken blootgelegd met een oppervlakte van 200 x 250 meter. Er zijn nog veel resten van verkoolde houten trappen, scheidingswanden en balken te vinden. Hoogtepunten zijn onder andere de zaal van de Augustales en het mozaïk in het huis van Neptunus en Amphititre.

Het eiland Capri was eens de verblijfplaats van keizer Tiberius. De ruïne van zijn voornaamste villa, villa Jovis, kijkt uit over de baai van Napels. Tiberius Claudius Nero werd geboren op 16 november 42 BC Toen Augustus op 19 augustus 14 overleed, werd Tiberius zijn opvolger. In 27 trok Tiberius zich op Capri terug en regeerde vanaf het eiland het Romeinse Rijk tot 37. Tiberius stierf op 16 maart 37 te Misenum. Vanaf het dorp Capri is het bijna drie kwartier wandelen naar de ruïne. Deze is tot 1 uur 's middags geopend. Een wandeling vanuit Capri langs de kust over via Tragara langs de rotsen van Faraglione en Arco Naturale is een grote aanrader. Naderhand kun je bij de Arco Naturale op een terras met prachtig uitzicht even bijkomen. De wandeling is een stuk lichter wanneer je vanaf Arco Naturale langs de rotsen van Faraglione naar Capri terugloopt.