Italië
Mei 2014 - Campania (Amalfi)
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Route
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.




Hoogtepunten

De Vesuvius is een stratovulkaan ten zuiden van Napels. Hij heeft een doorsnede van 8 km en is 1281 meter hoog. De Vesuvius ligt in de caldera van een oudere vulkaan, Monte Somma. Deze caldera is ongeveer 18.300 jaar geleden gevormd toen de kegel van de Monte Somma instortte. De bekendste eruptie van de Vesuvius is die van augustus 79. De top van de vulkaan explodeerde en de Romeinse plaatsen Pompeii, Herculaneum, Stabiae en Oplontis werden volledig bedolven onder as en puimsteen. Een uitbarsting in 1631 was bijna net zo zwaar als in 79. In 1944 barstte de vulkaan voor het laatst uit. Met een gids kun je de hele vulkaan rond.

Pompeï op ligt ongeveer 10 km van de Vesuvius. Het ontstond aan het riviertje de Sarno, lag ongeveer 500 meter van zee en had een haven. Na de uitbarsting van de Vesuvius is het 2 km van zee komen te liggen. Pompeii is waarschijnlijk in de 7e eeuw BC ontstaan toen Osken zich hier vestigden. In de 6e eeuw BC stond het stadje onder Etruskische invloed. In de jaren 91-89 BC deed het mee aan een oorlog tegen Rome, waarbij het samen met Stabiae en Herculaneum werd verslagen door de Romeinse dictator Sulla, die de stad in 80 BC tot een Romeinse kolonie maakte met de officiële naam Colonia Veneria Cornelia Pompeianorum. In 62 werd Pompeii door een aardbeving verwoest. Op 24 augustus 79, ten tijde van keizer Titus volgde de fatale uitbarsting van de Vesuvius, die Pompeii bedekte met een vier meter dikke laag as en puimsteen. Resten van Pompeii werden voor het eerst teruggevonden bij de aanleg van het Sarnokanaal in 1594-1600. De eerste opgravingen begonnen in 1860 onder leiding van de archeoloog Giuseppe Fiorelli.

Het eiland Capri was eens de verblijfplaats van keizer Tiberius. De ruïne van zijn villa, villa Jovis, is maar tot 1 uur 's middags geopend. Een wandeling vanuit Capri langs de kust over via Tragara langs de rotsen van Faraglione en Arco Naturale is een grote aanrader. Naderhand kun je bij de Arco Naturale op een terras met prachtig uitzicht even bijkomen.



De Amalfikust is een deel van de kust van de provincie Campania, gelegen aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento. Het loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten. Het wordt beschouwd als één van mooiste kusten van de wereld, vanwege het natuurschoon. Het staat bekend als wandelgebied en geboorteplaats van de Limoncello likeur. Tijdens je wandelingen kom je overal citroenen tegen op de berghellingen. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kust ontleent zijn naam aan het stadje Amalfi. Beste manier om je te verplaatsen is met de bus (SITA). De weg langs het zuiden van het schiereiland is erg smal. Parkeergelegenheid is bijna niet aanwezig.

Amalfi ligt aan de basis van een ravijn aan de voet van de 1315 meter hoge monte Cerreto. In 339 werd het gesticht als handelspost. Tussen 839 en 1137 was het de hoofdstad van het republiek Amalfi. Tijdens de heerschappij van hertog Manso (966-1004) had het een bevolking van 70.000. In 1137 werd het verslagen door rivaal Pisa. Na een tsunami, als gevolg van een aardbeving op 25 november 1343, verdween de haven en de lager gelegen stad in zee. Wanneer je in het 5400 inwoners tellende dorp rondloopt is het moeilijk voor te stellen dat er eens 70.000 hebben gewoond.

Het schitterende Positano was een haven van de republiek Amalfi en beleefde zijn hoogtepunt in de 16e en 17e eeuw. Tot 1950 was het een relatief arm visserdorp. Daarna kwam het in beeld bij toeristen. Het is één van de mooiste plaatsen aan de Amalfikust.

Il Sentiero degli Dei, het pad der goden, is de bekendste wandelroute van het gebied. Het 12 km lange pad voert over een gemiddelde hoogte van 500 meter vanaf het kerkplein in Agerola naar Nocelle. Halverwege is een gedenksteen geplaatst ter ere van de naamgever van de route, Giustino Fortunato. Deze wandeling duurt ca. 3 uur.