Italië
April / mei 2010 - Sicilië
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. Juni en juli zijn de droogste maanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Catania

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 16 20 32 25
min 5 8 19 14
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.


Route


Hoogtepunten

Begin mei is een goede tijd om rond te reizen op Sicilië. Er zijn zoveel bloemen dat Madeira er jaloers op zou worden. Ook voor wandelen is de temperatuur ideaal. Van zijn rijke geschiedenis vindt je nog veel resten. Pantalica is een natuurgebied waarbij je over een voormalige spoorlijn loopt die is getransformeerd tot een strade bianci (wit kiezelstenen pad). Men loopt door een aantal tunnels en op een vijftal plaatsen zijn in de kalkstenen rotsen ca. 5000 tombes uitgehakt. De necropolis werd voor het eerst tussen 1300 en 1000 BC gebruikt door de Sikel.

Agrigento is het oude Akragas. Griekse kolonisten uit Gela en Rhodos stichtten de stad in 581 BC tussen de rivieren Hypsas en Akragas. In de Valle dei Templi staan resten van een aantal Griekse tempels. Bezoek zeker het museum waar je beelden, helmen en prachtig beschilderde vazen aantreft. Buiten liggen op de rand van een afgrond een vijftal Griekse tempels. Meest intakt is de tempel van Concordia (ca. 430 BC) omdat hij in de 6e eeuw werd omgebouwd tot kerk. De oudste tempel is die van Heracles uit de 6e eeuw BC

Van Milazzo ga je met de boot naar de Eolische eilanden. Het dorp Lipari op het gelijknamig eiland is een prima uitvalsbasis om de eilanden te ontdekken. Het is er zeer toeristisch maar het is een prachtig dorp waar je door prachtige smalle steegjes kunt dwalen.

Het Eolische eiland stromboli staat bekend om zijn gelijknamige vulkaan. De ca. 3000 meter hoge vulkaan steekt 918 meter boven zee. Magmatrek organiseert tochten naar de top van de actieve vulkaan. Eenmaal boven kijk je neer op de lager gelegen krater waar de lavafontein wordt voorafgegaan door gaswolken. Wandelen rond de krater op Vulcano is ook spectaculair. Aan de noordzijde tref je prachtige fumaroles aan.

De Etna (Mongibello) is met 3323 meter het hoogste punt van het eiland. Op de noordzijde wandel je van Piano Provenzano (1820 meter) naar het Osservatorio Etneo (2813 meter). Onderweg kun je talloze kraters en het bizarre landschap van deze vulkaan bewonderen. De noordzijde is qua toerisme een stuk rustiger dan bij Catania. Boven kan het erg koud zijn door de harde wind dus ga niet met alleen een t-shirt en korte broek op pad.Vlakbij Piazza Armerina ligt de villa Romana del Casale. De villa verdween 700 jaar geleden onder een dikke modderlaag, veroorzaakt door een aardverschuiving. Toen het complex vanaf 1950 werd blootgelegd, ontdekte men een enorme rijkdom aan goed geconserveerde mozaïekvloeren. Van de muren is niet veel meer over maar de vloeren van de villa zijn voorzien van mozaïeken met jacht-, dieren- en andere taferelen. Één kamer is bijzonder. Hier staan een tiental dames afgebeeld die sporten beoefenen. Hier is het bewijs dat de bikini geen Amerikaanse, maar een Romeinse uitvinding was. Zorg dat je erg in alle vroegte bent want er komen massa's toeristen op af en de constructie waar je overheen loopt is niet erg breed.


Enkele ruimten van de Villa Del Casale

1 Ingang
2 Hof met zuilen
3 Toiletten
4 Tempel van venus (Aedicule)
6 Frigidarium
8 Tepidarium
9 Laconicum en calidarium
10 Vestibule
11 Sacellum van de Lares
12 Tuin en fontijn
17 Keuken
30 Basilica
41 Triclinium