Italië
Juni 2005 - Toscane
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. Juni en juli zijn de droogste maanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Florence

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 10 19 31 21
min 2 8 18 13
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.


Route


Hoogtepunten

In het zuidelijke deel van de Toscane liggen de Citta Della Tufa. Drie dorpen, Pitigliano, Sorano en Sovana zijn hier van tufsteen gebouwd. 40.000 jaar geleden barstte de vulkaan Monte Amiata uit en daarbij grote hoeveelheden tufsteen vrij. Later groeven de Etrusken diepe paden door dit poreuze gesteente (hollewegen). Het oude deel van de grootste van deze dorpen, Pitigliano, is op een rots gebouwd die naar het einde toe steeds smaller wordt. Sorano is het echte juweel van de drie dorpen. Als je vanuit de vallei aan komt wandelen is de aanblik op het dorp op de heuvelkam prachtig. Het dorp is niet zo toeristisch maar helaas wordt het wel verwaarloosd. Sovana is erg klein maar je kunt er ook de Etruskische graven bezoeken.

Net onder Siena, in de omgeving San Quirico en Pienza ligt een gebied dat bekend staat als de Crete Sienese. Zo ver als je kunt zien zijn er graanvelden waartussen de cipressen en boerderijen staan. Een mooie wandeling is van San Quirico d' Orcia naar het pausenstadje Pienza. Dit is een erg toeristische plaats maar wel de moeite waard. Vlak bij het vestingstadje Monticchiello ligt een slingerweg omhoog met aan weerszijde veel cipressen.

Het dorp Montalcino dat bovenop een eenzame heuvel even ten zuiden van Siena ligt, is beroemd om zijn brunello wijn. De naam Montalcino stamt van het latijnse mons Ilcinus (Eikenberg). Na zijn oprichting in 740 BC werd er 500 jaar lang om gevochten.Op een etruskische nederzetting werd de romeinse stad Sena Julia gebouwd. Later kreeg de stad, die op drie heuvels ligt, de naam Siena. Sinds 1995 staat de oude stad op de lijst van het werelderfgoed. Het is een prachtige stad, in ieder geval het oude deel dat vanaf de jaren 50 autovrij is. Het plein Piazza del Campo is een van de mooiste ter wereld. Het plaveisel werd in 1347 gelegd. Aan het lage deel van het schelpvormige plein ligt het Palazzo Pubblico uit 1287 en de Torre del Mangia uit 1325. Deze toren is vernoemd naar de klokkenluider Giovanni di Duccio die de bijnaam Mangia (de luie) had. Vanuit de 88 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht op het Piazza del Campo en Siena. Je moet er wel 332 treden voor bedwingen. Op 2 juli en 16 augustus vindt op het plein een beroemde paardenrace plaats, de Palio, ter ere van Maria. 10 van de 17 historische stadsdelen mogen aan de race deelnemen.

Op het hoogste punt van de stad ligt de Santa maria Assunta, de dom waaraan men in 1230 is begonnen met bouwen. De bouw duurde 200 jaar. Men wilde de Dom nog flink groter maken maar dat is door financiële tegenvallers niet gelukt. In de Dom staan 26 tweekleurige zuilen waarboven een blauw plafond met gouden sterren. Op de vloeren zijn prachtige mozaïeken te zien. Tegenover de dom staat de Santissima Annunziata uit 1252. Deze kerk heeft een enorme fresco achter het altaar van Sebastiano Conca uit 1732. Beslist de moeite waard.