Italië
Mei 2003 - Ligurië (Cinque Terre)
Hoofdstad

Rome

Oppervlakte

301.230 km²
(7,2x Nederland)

Tijdsverschil

Geen

Taal

Italiaans, Duits, Frans, Sloveens

Hoogste punt

Mont Blanc de Courmayeur - 4765 m
(2e top van het Mont Blanc massief)

Vlag

De eerste keer dat een groen-wit-rode vlag werd gebruikt, was door de Cispadaanse Republiek in 1796. De Cispadaanse Republiek was een door Napoleon Bonaparte in 1796 het leven geroepen staat in Noord-Italië. Cispadaans betekent aan deze kant van de Po. Groen, wit en rood zijn traditionele Milanese kleuren. Rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild dat een rood kruis op een witte achtergrond toont. Groen was de kleur van de Milanese burgerwacht.


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. Juni en juli zijn de droogste maanden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Cinque Terre

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 10 18 28 20
min 5 10 20 13
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Lire, ingevoerd in 1861, die bekend stond als de minst waardevolle munt van West-Europa.


Route


Hoogtepunten

Sinds 1999 is het gebied tussen Levanto en La Spezia nationaal park. Dit is de Cinque Terre, een heuvelrug met aan de zeezijde een vijftal schilderachtige dorpen. Deze zijn via een wandelpad met elkaar verbonden. Monterosso ligt het meest noordelijk, dan volgt Vernazza, Corniglia, Manarola en als laatste Riomaggiore. Corniglia ligt als enigste boven op een rots.

Je kunt met de trein tussen de dorpen heen en weer. Het is niet duur. Maak ook wandelingen door de heuvels. Vanaf het water moet je wel 700 meter klimmen naar de top maar het is de moeite zeker waard. Als je in je eentje loopt heb je kans dat je everzwijnen ontmoet. In het weekend zijn er mountainbikers aktief in de heuvels en ze maken ook gebruik van de wandelpaden die soms erg smal zijn.Als je er voor kiest om in Corniglia te logeren, en je komt per trein, neem dan niet al te veel bagage mee want je moet namelijk ook nog over een brede trap met 377 treden naar boven. Corniglia ligt boven op een rots. Het is wel het rustigste van de vijf dorpen.

Ook een mooie wandeling voert in vijf uur van Riomaggiore naar Portovénere. Hierbij moet je weliswaar ook 600 meter hoogteverschil overwinnen maar vanaf dit toeristisch dorp kun je met de veerboot weer terug naar Riomaggiore. Portovénere is een van de meest aantrekkelijkste plaatsen van Ligurië. Ooit een grensbastion van de republiek Genua tegen republiek Pisa. Het kerkje San Pietro staat op een mooie plek aan de rand van het dorp. Het voorportaal stamt uit de 6e eeuw, het gotisch schip uit de 13e eeuw.

Vanaf Monterosso loop je over de Via Dell'amore in ca. 2 uur naar Vernazza. Hier moet je 200 meter klimmen. Voorbij Vernazza moet je nog eens 200 meter klimmen en vervolgens daal je geleidelijk af naar Corniglia (1,5 uur). Je loopt verder over een vlak stuk in drie kwartier naar Manarola en nog 25 minuten naar Riomaggiore.