Indonesië
Maart / april 2011
Hoofdstad

Jakarta

Oppervlakte

1.919.440 km²
(46,2x Nederland)

Tijdsverschil

6 tot 8 uur later

Taal

Indonesisch, Javaans en ca. 170 andere Papua talen

Hoogste punt

Puncak Jaya - 4884 m

Vlag

De kleuren van de vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd, zijn afgeleid van de vlag van het 13e eeuwse Majapahit koninkrijk (negen rode en negen witte strepen). De vlag is in gebruik sinds 17 augustus 1945, de dag die de overheid van Indonesië beschouwt als onafhankelijkheidsdag. Vele inwoners van de archipel zien rood en wit als heilige kleuren, zijnde de kleur van de suikerpalm (rood) en die van rijst (wit). Suiker en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten van de Indonesische keuken.


Klimaat

Jakarta kent een regenseizoen van december tot en met april met een piek in januari. Op Bali valt de meeste regen van november tot en met maart. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Jakarta

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 32 32 33
min 24 24 23 24

Denpasar

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 33 34 30 33
min 24 25 23 23
Valuta

Op 2 november 1949, vier jaar nadat onder leiding van Soekarno de onafhankelijkheid was uitgeroepen, werd de Indonesische roepia geïntroduceerd als nieuwe nationale valuta. Het woord roepia is afgeleid van het Sanskriet rupya dat zilver betekent. Op het bankbiljet staan theeplukkers afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

De Borobudur is het grootste Boeddhistische heiligdom ter wereld en werd tussen 750 en 850 gebouwd door de Sailendra dynastie. De stoepa meet 123 bij 123 meter aan de basis en is 35 meter hoog. De tempel, die tegenwoordig monument heet vanwege een bomaanslag, heeft 9 etages, de bovenste drie zijn rond en de onderste zes zijn vierkant. De onderste vier galerijen bevatten 1460 panelen van 2 meter breed met basreliëfs met vertellingen en 1212 panelen met decoraties. Op de bovenste etages bevinden zich 72 stoepa's rond een centrale stoepa die het Nirwana voorstelt. Degene die een boeddha binnen de kleine stoepa's kan aanraken ontvangt het eeuwige geluk (volgens lokaal bijgeloof).Ubud op Bali is een ideale uitgangspositie voor het bezoeken van de omgeving. Vlakbij ligt een groot kunstenaarsdorp met mooie souveniers. Ubud zelf bevat genoeg vertier voor een aantal dagen maar het is een zeer toeristische plaats.Prambanan is het grootste Hindoe tempelcomplex van Indonesië. De tempels zijn ca. 850 gebouwd. In het centrale deel staan drie hoofdtempels. De middelste, gewijd aan Shiva, is 47 meter hoog. De tempels aan weerszijde zijn gewijd aan Vishnoe en Brahma. Ervoor staan drie kleinere tempels met de rijdieren van de drie goden. Op een iets lager gelegen plein eromheen, liggen de ruïnes van 224 kleine heiligdommen die ieder zo'n 14 meter hoog moeten zijn geweest. Hiervan zijn er slechts enkele herbouwd. Het mooiste uitzicht op deze tempels heb je bij het verlaten van het terrein.

De trip erheen duurt vrij lang en is nogal hobbelig door het gebarsten asfalt. Boven wandel je over een breed pad over een lengte van drie kilometer schuin omhoog en dan volgt er nog een steile afdaling over een rotspad de krater in waarbij je opzij moet voor de dragers met manden vol met zwavel. Je moet ook weer terug maar het is de moeite zeker waard. Ik heb het over de tocht naar het Ijen kratermeer op 2368 meter dat in de 20 km brede caldera van de Ijen vulkaan ligt. Het meer is 960 bij 600 meter en 200 meter diep. Aan het meer ligt een zwavelmijn. Via buizen wordt de zwaveldamp omlaag gevoerd waar het in vloeibaar vorm neerslaat. De kleur is dan felrood. Na stolling wordt de zwavel geel. Vervolgens worden er stukken uitgehakt en in twee manden, verbonden met een stevige bamboe lat, geplaatst. Het totale gewicht ervan ligt tussen de 70 tot 100 kilo. Het wordt op de schouders genomen en dan moet er 200 meter geklommen worden. Bij een tussenstation op het drie kilometer lange pad naar beneden wordt het gewogen. Onderaan het pad wordt het dan verzameld. Er zijn 300 mannen die twee keer per dag deze zware last torsen. De dampen kunnen bovenaan over de helling trekken en het ademen moeilijk maken. Je kunt in veel plaatsen maskers voor over je mond kopen.

De tengger caldera werd ca. 45000 jaar geleden gevormd door een een explosie gelijk aan die van de Krakatau die tussen Java en Sumatra lag. De vulkaan moet ca. 4500 meter hoog zijn geweest. De caldera is 10 km breed en overlapt de oudere Ngadisari caldera. De wanden zijn 200 tot 600 meter hoog. De bodem van de caldera wordt ook wel de zandzee genoemd. De caldera bevat vijf stratovulkanen waaronder de Bromo. Ga in alle vroegte naar een van de uitzichtpunten met uitzicht op de Bromo, de Semeru vulkaan en het Tenggergebergte. Verblijf een avond in een van de hotels in het dorp Ngadisari op de rand van de caldera. Dit is zeker leuker dan alleen 's ochtends even op en neer voor het uitzicht.