India
Oktober / november 2008
Hoofdstad

Delhi

Oppervlakte

3.287.590 km²
(79x Nederland)

Tijdsverschil

4,5 uur later

Taal

Hindi, Engels, Bengaals, Gujarati etc.

Hoogste punt

Kanchenjunga - 8598 m

Vlag

De vlag is aangenomen in 1947 en wordt 'Tiranga' genoemd (driekleur in het Hindi). De vlag bestaat uit drie horizontale banen: saffraan (moed), wit (vrede) en groen (voortvarendheid). Centraal staat een Asoka Chakra (wiel van de wet) met 24 spaken. De 24 spaken symboliseren 24 uur van de dag, en vooruitgang in elk uur.


Klimaat

In juli, augustus en september valt er veel regen in het noorden van India. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Delhi

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 21 36 35 33
min 7 21 26 20

Jaisalmer

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 24 38 38 36
min 9 21 27 22
Valuta

Indiaase Roepie. Roepie komt van Rupya (Sanskriet) wat zilver betekent. In 1835 werd onder de Britse bezetting de zilveren roepie ingevoerd. Tot 1950 voerden verschillende prinselijke staten nog eigen munteenheden. Op ieder Indiaas bankbiljet staat Mahatma Gandhi (1869 – 1948) afgebeeld. Hij was een van de grondleggers van de moderne staat India en spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Gandhi werd in 1948 in Delhi vermoord.


Route


Hoogtepunten

India is indrukwekkend. Drukte, geuren en kleuren maar ik zou het niet als eerste verre reis uitkiezen, daarvoor is het nogal heftig.

De Tombe van Humayun, de tweede Mogolheerser van India, ligt samen met een aantal tombes van andere belangrijke lieden uit lang vervlogen tijden op een groot en rustig complex. Een goede plek in Delhi voor een eerste kennismaking met het land. Deze tombe uit 1570 diende als voorbeeld voor de Taj Mahal en is uit rode steen opgetrokken. Bij de Tombe van Iza Khan, net voorbij de ingang, kun je over een smalle trap naar boven waar je goed overzicht hebt over de ruimte beneden met de graven.

Vlakbij het Rode Fort in Delhi staat de grootste en belangrijkste moskee van India. De Jama Masjid, in 1656 gebouwd door Shah Jahan, ligt op de enige heuvel in Delhi. Via een smalle wenteltrap kun je in de linker minaret naar boven. Het uitzicht is mooi maar het is dringen.

De Taj Mahal is een van de beroemdste bouwwerken. Nadat de vrouw van Shah Jahan, de vijfde mogolheerser, tijdens de bevalling van hun 14e kind stierf, begon hij in 1631 met de bouw van het mausoleum. Na 22 jaar was het af. Bij de ingang worden mannen en vrouwen gescheiden en gefoullieerd. Neem geen tassen mee want men is kieskeurig in wat wel en niet mee naar binnen mag. Neem na afloop de uitgang recht tegenover de Taj en ga in de moslimwijk op het pleintje ontbijten bij Joney's Place. Wel een uitdaging maar het eten is goed.Varanasi (Benares voor Indiërs) is de van de zeven heilige steden de heiligste. De stad, in een bocht van de Ganges, wordt jaarlijks overspoeld door pelgrims. Zij komen hier om te sterven of om te wassen in één van de ca. 80 Ghats langs de heilige rivier. Twee van de ghats worden gebruikt voor crematies, te aanschouwen vanuit een hoger gelegen gebouw ernaast. Niet voor tere zieltjes. Vlak achter de Ghats ligt een doolhof van smalle steegjes die je zeker moet gaan verkennen. Het is daar wel een hindernisbaan met de koeien die vaak letterlijk dwarsliggen. Nog dieper de stad in wordt het alleen maar drukker. De tuk tuks rijden bumper aan bumper en lopen is er een grote uitdaging.

Van alle steden in Rhajastan is Jodhur de meest authentieke. Ga 's ochtends eerst naar het indrukwekkende fort op de heuvel. Het Meherangarh Fort werd 1549 gebouwd door Rao Jodha, leider van de Rathora Rajpoet Clan. Er zijn prachtige zalen. Ga daarna naar de oude stad waar veel huizen blauw zijn geschilderd. Brahmanen ontdekten eeuwen geleden dat het insecten afweerde. Dwaal hier door de prachtige steegjes.

Khajuraho was even hoofdstad van de Chandella Rajpoet Clan. Tussen 950 en 1050 zijn er 80 Hindoetempels gebouwd die versierd zijn met o.a. erotische afbeeldingen. De westelijke groep bevat 11 tempels (entree). De tempels bij het oude dorp vlakbij, liggen verspreid en kun je met een fiets bezoeken. Vergeet niet het oude dorp te bezichtigen.