IJsland
Augustus 2009
Hoofdstad

Reykjavik

Oppervlakte

103.000 km²
(2,5x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur vroeger

Taal

IJslands

Hoogste punt

Hvannadalshnúkur - 2119 m

Vlag

De huidige vlag stamt uit 1915. De vlag is gebaseerd op de Deense Dannebrog en heeft de omgekeerde kleurstelling van de vlag van Noorwegen, waarmee IJsland al eeuwen een sterke band heeft. In 1944 werd IJsland een onafhankelijke republiek. Hierbij bleef de vlag in gebruik.


Klimaat

Wisselvallig en het kan er zeer hard waaien. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Reykjavik

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 6 15 7
min -2 1 9 3
Valuta

In 1885 wordt de Deense kroon (in 1874 ingevoerd) door de IJslandse kroon vervangen. Op het bankbiljet staat een afbeelding van Jón Sigurdsson (1811-1879). Hij was politiek leider van de onafhankelijkheidsbeweging. 17 juni, zijn geboortedag, is de nationale feestdag in IJsland.


Route


Hoogtepunten

Met een leeftijd tussen 15 en 20 miljoen jaar is IJsland het jongste gebied van Europa. Er zijn talrijke gletsjers, watervallen en vulkanen. Bezoek na aankomst op de luchthaven Keflavik de Blue lagoon, een geothermisch bad in een lavaveld. Je kunt er lekker relaxen en het is een leuke kennismaking met het land.De Vatnajokull is de grootste ijskap van Europa (8500 km²). Een groot aantal gletsjers lopen tot aan het dal. Het Skaftafell NP maakt er onderdeel van uit. Wandel langs de Skaftafellsjokull (gletsjer) omhoog voor een imposant uitzicht en bezoek de Svartifoss die voor een achtergrond van basaltzuilen omlaag stort. Het ijs van de 20 km brede Breidamerkurjokull komt in het Jokulsarlon meer terecht. Er zijn opnamen gemaakt voor de James Bond film 'Die another day'. Met een amfibievoertuig is een korte rondvaart langs de ijschotsen mogelijk.Er zijn een groot aantal watervallen, ieder in weer een andere omgeving. De Dettifoss is de krachtigste van Europa. Over een breedte van 100 meter en een hoogte van 44 meter stort de Jokulsa a Fjollum omlaag. Stroomopwaarts, vlakbij, ligt de Selfoss die een stuk breder is maar minder hoog. In het zuidenwesten ligt de Gullfoss. De rivier Hvita stort in twee cascades, onder een hoek van 90°, 31 meter omlaag. De Seljalandfoss ligt hier niet ver vandaan. Je kunt er achterlangs lopen. De Skogarfoss is een 60 meter hoge waterval. Je kunt via een stalen trap de bovenkant ook bezichtigen.

De naamgever van alle geisers, Geysir, vindt je ook op IJsland maar helaas werkt hij niet meer. De Strokkur, 100 meter verderop, zorgt nog iedere 10 minuten voor een 30 meter hoge fontein van water.

Het landschap rond het Myvatn (muggenmeer) barst van de vulkanen. Beklim de explosiekrater Hverfall en maak een wandeling over de rand van de 1 km brede krater. Bij het meer ligt Dimmuborgir. Dit lavaveld heeft hoge sculpturen in het landschap gevormd. Ten noorden ligt de Krafla vulkaan waar geothermische energie wordt gewonnen. Het landschap wordt er niet mooier op. Ernaast ligt Leirhnjukur. Je wandelt er tussen lavarosten die nog warm zijn. Er stijgen zwaveldampen en stoom tussen de rotsen omhoog. Namaskard heeft borrelende modderpoelen en sissende fumaroles.

Vlakbij het dorp Vik ligt de Dyrholæy, een 120 meter hoge rots met een gat erin waar je papagaaiduikers kunt spotten. De vuurtoren op de rots stamt uit 1910. Voor de kust bij Vik staat een groep 66 meter hoge basaltzuilen in zee, Reynisdrangar. Het strand bij Vik is gitzwart.

Landmannalaugar is het mooiste wandelgebied van IJsland. Vanaf de camping lopen diverse paden door de prachtige omgeving. Je wandelt over bergkammen en door lavavelden en soms moet er ook een beek worden overgestoken.