honduras 2005
Honduras
Oktober / november 2005 - Honduras, Mexico, Guatemala en Belize
Hoofdstad

Tegucigalpa

Oppervlakte

112.090 km²
(2,7x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur vroeger

Taal

Spaans, indianentalen en Engels

Hoogste punt

Las Minas - 2849 m

Vlag

In 1949 werd de huidige vlag officieel vastgelegd. Honduras heeft de vlag gebaseerd op de vlag van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, waar het land samen met Costa Rica, El Salvador, Guatemala en Nicaragua deel van uit maakte Blauw staat voor de oceanen waartussen het land ligt. Wit staat voor het land. De vijf blauwe sterren vertegenwoordigen de vijf landen die uit de Verenigde Staten van Centraal-Amerika zijn voortgekomen.


Klimaat

Beste tijd voor een bezoek aan Honduras is van januari t/m mei. Van juni t/m december valt de meeste regen. Het orkaanseizoen is van juni t/m november. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Tegucigalpa

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 25 30 28 27
min 14 16 17 17
Valuta

In 1931 werd de Hondurese lempira geïntroduceerd. De lempira is genoemd naar de Lenca indianenleider en vrijheidsstrijder Lempira die van ca. 1530 tot aan zijn dood in 1537 tegen de Spanjaarden onder leiding van Francisco de Montejo en Alonso de Cáceres vocht. Hij staat afgebeeld op het biljet.


Route


Hoogtepunten

In Copán ligt het meest zuidelijke grote Mayacomplex. Hier bereikte de Mayakunst haar hoogtepunt. Er zijn ruim 4500 gebouwen in kaart gebracht, van tempels tot lemen hutten. Op het hoogtepunt woonden hier 27.000 Maya's. Het centrale plein bevat 8 stèles, gebouwd door koning Waxaklahun Ubah K'awil ofwel 18 Konijn. Hij was de 13e koning in een dynastie van 16 koningen die regeerden van 400 tot 825. Er staat een replica van een altaar waar alle 16 heersers staan afgebeeld. 18 Konijn regeerde van 695 tot 738. In 725 overwon hij Quiriguá, vlakbij Copán in het huidige Guatemala, en stelde een van zijn edelen aan als heerser. Deze heerser, Cauac Lucht, wist steeds meer macht te vergaren en uiteindelijk versloeg hij de koning die aan de basis stond van zijn succes, 18 Konijn, en liet hem ter dood brengen. Yax Pax was de laatste van de 16 heersers. De trap die middels een groot doek wordt beschermd is de Trap der Inscripties die uit ruim 1250 gegraveerde stenen met propaganda bestaat. Het complex ligt in de jungle en is een van de mooiere Mayacomplexen. Wat je bij de andere complexen mist zijn de beelden en stèles. Bij de ingang zitten grote ara's op het hek.