Guatemala
Oktober / november 2005 - Guatemala, Mexico, Belize en Honduras
Hoofdstad

Guatemala stad

Oppervlakte

108.890 km²
(2,6x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur vroeger

Taal

Spaans en Maya-Quiché talen

Hoogste punt

Tajumulco - 4220 m

Vlag

In 1885 werd de huidige vlag officieel vastgelegd. Guatemala heeft de vlag gebaseerd op de vlag van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, waar het land samen met Costa Rica, El Salvador, Honduras en Nicaragua deel van uit maakte. Blauw staat voor de oceanen waartussen het land ligt. Wit staat voor het land en de puurheid van de waarden van het land. In Het midden staat het wapen met de Quetzal, de datum van onafhankelijkheid van Spanje, een lauwerkrans en twee gekruiste geweren.


Klimaat

Beste tijd voor een bezoek aan Guatemala is van november t/m april. Van mei t/m oktober valt de meeste regen. Het orkaanseizoen is van juni t/m november. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Guatemala stad

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 23 28 26 24
min 11 14 16 15
Valuta

In 1925 werd de Guatemalteekse quetzal geïntroduceerd. De Quetzal is de nationale vogel van Guatemala. De Quetzal vervangt de peso. Op het bankbiljet staat een afbeelding van generaal Justo Rufino Barrios, president van 1873 tot 1885.


Route


Hoogtepunten

In Chichicastenango krijg je het gevoel dat je terug in de tijd bent. Bij de Santo Tomas kerk uit 1540 brandt een eeuwig vuur waarin men etenswaar offert. De trappen zijn heilig. Het plein vóór de kerk wordt begin november in bezit genomen door een groep mannen met maskers en sombrero's op die de hele dag dansen op het feest van St Thomas. Bezoek ook begin november het kerkhof. De graven zijn voor de Dia's de Los Muerto's geschilderd.

Tijdens de Spaanse overheersing was Antigua de zetel van het koloniale bewind over een groot deel van Midden-Amerika. de stad staat op de werelderfgoedlijst. In 1773 vond er een zware aardbeving plaats waarna de zetel naar Ciudad Guatemala werd verplaatst. Antigua wordt omringd door drie vulkanen. Maak een excursie naar de Pacaya vulkaan. Je krijgt ook politiebegeleiding mee want je passeert de erg criminele hoofdstad van Guatemala. De klim begint in het dorp San Francisco dat op een hoogte van 1900 meter van de 2550 meter hoge vulkaan ligt. De kans is groot dat je getuige bent van een lavastroom. In 2000 werd er nog een groep toeristen verrast door een uitbarsting. Er raakte niemand gewond doordat de harde wind van hen af stond.Het Lago de Atitlán is een voormalige vulkaankrater waaromheen drie vulkanen liggen. Ga met de veerboot in drie kwartier van het toeristische Panajachel naar San Pedro aan de overkant. Het is een sfeervol dorpje aan de voet van de 3020 meter hoge San Pedro vulkaan. In de steegjes bij de waterkant barst het van de café's en restaurants. Maak een wandeling met een gids langs het meer.

De stichting Casa de La Cultura in Totonicapán regelt hier een overnachting bij de lokale bevolking van het dorp die hiervoor in ruil een kleine bijdrage ontvangt. Mijn keuze viel op een huisje tussen de maïsvelden. Hier woont een moeder met haar dochter. Een eenvoudige maaltijd en een goed bed. Na het avondeten drinken we nog wat meegebrachte rum en cola en voeren we een gesprek over alledaagse dingen. Het helpt als je wat spaans spreekt. Zoiets zoals een koelkast is er niet en jezelf wassen doe je buiten.

Tikal, 'plaats van de stemmen', ligt midden in de jungle. Op het Mayacomplex, waar nog veel moet worden gerestaureerd, zijn in 1977 opnamen gemaakt voor de film Star Wars. Het complex is rond het begin van onze jaartelling gebouwd en rond 900 weer verlaten. In 60 was Yax Ehb'xook de eerste koning. De laatste, Jasaw Chan K'awill regeerde tot 889. Er is weinig van de geschiedenis van het complex bekend. Het restauratiewerk is duur. Van tempel vijf is alleen de voorzijde gerestaureerd en dat heeft ca. 1,5 miljoen dollar gekost. Op het centrale plein staat de zeer steile, 45 meter hoge, tempel van de jaguar.