Griekenland
Juni 2017 - Amorgos, Naxos en Santorini
Hoofdstad

Athene

Oppervlakte

131.940 km²
(3,2x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Grieks, Albanisch, Macedonisch, Turks, Roemeens

Hoogste punt

Olympus - 2917 m

Vlag

In 1822, tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog, werd als nationale vlag een wit kruis op een blauwe achtergrond gekozen. De marinevlag die destijds werd gekozen is in 1978 geadopteerd als de nationale vlag. Het kruis staat symbool voor het Griekse Orthodoxe geloof. De vijf blauwe en vier witte balken staan of voor de negen lettergrepen in de zin 'de vrijheid of de dood' of de negen mythologische godinnen van de kunsten en wetenschap.


Route
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Drachme die na de Griekse onafhankelijkheid werd ingevoerd.




Hoogtepunten

Amorgos is het meest oostelijk gelegen eiland van de eilandengroep Cycladen. Deze groep bestaat uit meer dan 220 eilanden waarvan er 24 bewoond zijn. Amorgos is ongeveer 40 km lang en op het breedste punt 5 km breed. Rond de 3e eeuw BC was Amorgos een belangrijk centrum voor de kunst in de Cycladen door de productie van Dokathismata figuren (Cycladenidool) een soort godenbeeldje van marmer met vooral vrouwelijke kenmerken.



Na aanvallen van Saracenen verhuisden de inwoners van Katapola in de 9e eeuw naar Chora, een stadje dat in de vroege Byzantijnse periode is gesticht. Chora is de hoofdstad van Amorgos (ca. 400 inwoners) en ligt op een hoogte van ongeveer 350 meter boven de zeespiegel, onzichtbaar vanaf zee. Vanaf Katapola is het 45 minuten wandelen naar Chora. Chora is naar mijn mening het mooiste plaatsje van de drie bezochte eilanden met smalle steegjes, witte huizen en gezellige terrasjes. Na de 4e kruistocht (1204) verzamelde de Venetiaan Marco Sanudo een vloot, veroverde Naxos en stichtte een groot hertogdom. Amorgos gaf hij in bruikleen aan de broers Andrea en Geremia Ghizi die meteen een fort (kastro) lieten bouwen op de rots die 64 meter boven het plaatsje uitsteekt. Buiten Chora liggen de ruïnes van 11 windmolens, gebouwd in de jaren 30 van de 19e eeuw.

Langada is het tweede dorp op Amorgos dat erg mooi is. Een mooie wandeling op het eiland met prachtige uitzichten gaat van Chora via het Chozoviotisa klooster naar Langada. Vanuit Langada gaat eveneens een prachtige wandeling naar de kapel van Stavros in het noordoosten. Let op! Dit is geen wandeling voor mensen met hoogtevrees.

Het Byzantijns klooster, Panaghia Chozoviotisa (klooster van de enkele muur) stamt uit 1088. Het is gebouwd door keizer Alexios I Komnenos die Byzantijns keizer was van 1081 tot aan zijn dood in 1118. Het klooster ligt halverwege de steile helling van de Prophetis Elias, met 600 meter de op een na hoogte berg op Amorgos. De enkele muur is 40 meter lang en de kleinste breedte is slechts 5 meter breed. Er zijn meer dan 100 kamers, verdeeld over 8 verdiepingen. De kerk ligt bovenop. Voor mensen met korte broek: je moet blote delen bedekken.

Katapola is een van de drie plaatsen in de baai van aankomst. Katapola was de aanlegplaats voor schepen en de voorstad van het antieke Minoa. Katapola is een klein gezellig havenplaatsje.

De resten van het oude Minoa liggen op de 246 meter hoge heuvel Moundoulia boven de haven van Katapola. In de 10e eeuw BC werden de drie steden Aegiali, Minoa en Arkesini gesticht: Arkesini door Naxos, Minoa door Samos en tenslotte Aegiali door Miletus. Het bovenste deel van Minoa is het oudst. Het onderste deel heeft Helenistische overblijfselen. Het gymnasium in het onderste deel stamt uit de 4e eeuw BC en is nog redelijk intakt.



Naxos is met zijn oppervlakte van 429 km² het grootste eiland van de Cycladen. De hoofdstad heet ook Naxos of Naxos chora. Op het eilandje Portara (poort) voor de stad, dat met een dam is verbonden met het vasteland, staat een poort die in 524 BC diende als toegang voor een tempel die in opdracht van de tiran Lygdamis moest worden gebouwd. Nadat de tiran door interventie van Spartaanse troepen werd afgezet is de tempel nooit meer voltooid. De oude stad ligt boven de haven en bestaat uit het Kastro (kasteel), rond 1208 gebouwd door Marco Sanudo, en de Bourgo, waar de autochtone Grieken woonden. In het Kastro zijn nog een twintigtal imposante herenhuizen te zien met de wapenschilden van de Venetiaanse edellieden die er woonden. Leden van de hertogelijke familie Sanudo liggen begraven in de 13e-eeuwse katholieke kathedraal in het Kastro. Dwaal vooral door de smalle steegjes rondom het Kastro. Hier en daar kom je gezellige binnenpleintjes tegen. Tot ongeveer half tien in de ochtend heb je de steegjes nog voor jezelf. Vanaf die tijd hebben de kleine winkeltjes hun koopwaar er in uitgestald. Langs de haven vindt je talloze gezellige terrasjes.

Op Naxos zijn nog drie onvoltooide Kouros beelden (jonge man) uit de 7e eeuw BC te vinden. In de tuin van Flerio bij Melanes ligt de kleinste, 6,4 meter lang. De andere ligt daar in de steengroeve. Bij het dorp Apollonas, op 48 km van Naxos-stad aan de noordkust van het eiland, ligt de grootste. Een trap leidt naar de marmergroeve waar het beeld ligt. Het is 10,5 meter lang. Het stelt mogelijk de god Dionysus voor.

Het dorp Apiranthos, ook wel de marmerstad genoemd werd in de 17e eeuw gesticht door Kretenzers. Het dorp heeft met marmer geplaveide straten en woontorens, zoals de Zevgoli en de Bardani toren, gebouwd door de Venetiaanse familie Crispi. De inwoners dragen nog vaak traditionele klederdracht. De lokale wijn moet je ook eens proberen.

Het dorp Moni, dat klooster betekent in het Grieks, is genoemd naar de belangrijkste attractie, Panagia Drossiani, een voormalig Byzantijns klooster dat in de 6e eeuw is gebouwd. Panagia Drossiani is gewijd aan de maagd Maria van de regen. Op de muren staan fresco's uit de 7e tot de 14e eeuw. De afbeelding van christus met twee gezichten in de koepel is bijzonder. Ook hier gelden weer kledingvoorschriften.

Net boven Ano Potamia ligt het Apano Kastro (Bovenste kasteel), het sterkste kasteel van Naxos dat in de 13e en 14e eeuw door de Ventiaan Marco Sanudo werd gebouwd op oudere fortificaties.

Met 1004 meter is de berg Zas (Zeus) de hoogste berg van de Cycladen. Vroeger geloofde men dat de grot op de noordwestelijke helling de geboorteplaats was van Zeus, god van de lucht. De lengte van de grot is 115 meter.

Belangrijkste bezienswaardigheid bij het dorp Sagri is de tempel van Demeter. Demeter was een zus van Zeus en tevens de godin van het graan. De tempel van marmer werd ca. 530 BC gebouwd. In de 6e eeuw werd er een kerk overheen gebouwd en nog later werden delen van de tempel gebruikt om er huizen mee te bouwen.

Santorini is afgeleid van het Ventiaanse Santa Irini. In de klassieke tijd heette het Thera en officieel heet het Thira. De naam Santorini kreeg het eiland in de 13e eeuw. Het is een gigantische caldeira van een vulkaan die ergens in het tweede millenium BC met een enorme kracht, groter dan die van de Krakatau tussen Java en Bali, explodeerde. De oude stad Akrotiri verdween onder 50 meter puimsteen. Pas in de 8e eeuw BC werd het weer bewoond. Véér de uitbarsting was het de bakermat van de Cycladische cultuur gezien de hoogstaande architectuur van Akrotiri. Santorini is het zuidelijkste eiland van de Cycladen met een oppervlakte van ca. 73 km². De wanden van de 12 bij 7 km grote caldeira zijn 300 meter hoog en onder water 400 meter diep.

In 1967 begon men met opgravingen in Akrotiri. Het is de meest bekende Minoïsche site buiten Kreta, waar de cultuur begon. De huizen waren tot 8 meter hoog. In veel huizen zijn de stene trappen nog intact. Vondsten bewijzen dat het een rijke stad moet zijn geweest. Men beschikte over een goede riolering, waterbuizen en toiletten. Het zijn de oudste die gevonden zijn. De overkapping van de site stortte in 2005 in waarbij een toerist om het leven kwam en zeven gewond raakten. Pas in 2012 werd de site weer geopend. Vondsten laten zien dat bewoning hier terug gaat tot ca. 4000 BC De stad beleefde zijn hoogtepunt van ca. 2000 BC tot aan de uitbarsting rond 1628 BC. De hele site ligt binnen in een gebouw. Op de site zelfs zijn geen artefacten te zien. Daarvoor moet je naar het archeologisch museum in Fira gaan. Veel potten en prachtige fresco's uit ca. 1700 BC.

Fenicieërs stichtten een stad op de lokatie van Thera en noemden het eiland Callista. In de 9e eeuw BC gevolgd door Dorische kolonisten uit Sparta. Ze noemden de stad naar hun leider Theras. De oude stad had een hoofdstraat met een lengte van 800 meter die 2 tot 4 meter breed was. De gebouwen waren opgetrokken uit zandsteen van de berg Messavouno waarop de stad ligt. Waar nu het dorp Kamari is, was de Necropolis. Thera had twee havens die waren gesitueerd waar nu Kamari en Perissa liggen. in de 3e eeuw BC was een vloot van de Egyptische Ptolemanen hier gestationeerd. De stad werd omgebouwd voor de officieren. De vloot vertrok ca. 145 BC. Tot het jaar 0 ontbreekt ieder verslag van de stad. Daarna werd het onderdeel van de Romeinse provincie Azië. Tot aan de 5e eeuw was het de enige nederzetting op het eiland. Een wandeling van de basis van de heuvel Messavouna bij Perissa naar Thera en daarna de top van de hoogste berg Profitis Elias is zeer de moeite waard.

De hoofdstad Fira ligt boven op de rand van de 300 meter hoge caldeira. De uitzichten zijn erg prachtig en het archeologisch museum moet je bezoeken. Mede door de cruiseschepen barst het stadje uit zijn voegen door de grote hoeveelheden toeristen. Een mooie wandeling van ca. 3 uur begint langs de kerk aan het begin van Fira via de caldeira rand naar Oia, een ander zeer toeristisch dorp in het noordwesten. De vergezichten zijn adembenemend. Oia is veel mooier dan Fira zolang je bij de caldeira rand blijft. De andere zijde van het dorp wordt beheerst door veel bussen, auto's en quads.