Ethiopië
Januari 2012
Hoofdstad

Addis Abeba

Oppervlakte

1.127.127 km²
(276x Nederland)

Tijdsverschil

2 uur later

Taal

Amharisch, Semitisch en Kuschitisch, Engels, Italiaans en Frans

Hoogste punt

Ras Dashen - 4620 m

Vlag

De kleuren van de vlag bestaan sinds 1897 ten tijde van keizer Menelik die regeerde van 1889 tot 1913. Keizer Haile Selassie, die tot 1974 regeerde, voegde er de leeuw van Juda aan toe, Tijdens de regering van de Marxistisch DERG werd de leeuw weer verwijderd. De huidige vlag bevat weer een embleem maar dat wordt door velen niet erkend. Groen staat voor het land, geel staat voor vrede en hoop, rood staat voor kracht. Het blauw in het embleem staat voor vrede, de ster eenheid en diversiteit en de zonnestralen voorspoed.


Klimaat

In Addis Abeba en Gondar valt de meeste regen van juni t/m augustus. In het zuiden in april, mei en van augustus t/m november. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Addis Abeba

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 23 24 20 22
min 7 11 10 8

Gondar

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 27 27 22 25
min 10 14 12 13

Jinka

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 26 24 27
min 14 17 15 15
Valuta

In de 18e en 19e eeuw waren de Talari en blokken zout het betaalmiddel in Ethiopië. De Talari (1893) stond lokaal bekend als de Birr. Tijdens de Italiaanse bezetting van 1936 tot 1941 werd de Lire het betaalmiddel. Tot het eind van de tweede wereldoorlog werd de Oost Afrikaanse Shilling gebruikt die daarna werd vervangen door de Birr die pas in 1976 officieel in alle talen als Birr werd aangemerkt. Op de afbeelding staat een weefster die een mand aan het weven is.


Route


Hoogtepunten

Het zuiden is stammengebied met namen als de Dorze, Konso, Galeb, Mursi, Karo, Arbore, Hamer en Dassanech. Je zult er ver voor moeten rijden in 4x4 terreinwagens. Bij een bezoek moet je per auto een bedrag betalen en voor foto's van personen komt daar nog een extra bedrag bij. Zet je meerdere personen op de foto, dan zul je ze allemaal moeten betalen. Dit kost maar een paar birr. Bij stammen zoals de Arbore en de Mursi wordt er nogal aan je getrokken. Voor een bezoek aan de armste stam, de Dassanech steek je in een uitgeholde boomstam de Omo rivier over.

Gondar is een koninklijke stad die in 1635 werd gesticht door keizer Fasilades. Vijf opvolgende keizers bouwden ook hun kastelen in deze stad. Het terrein met de kastelen ligt in het centrum van Gondar. Vlakbij ligt het bad van Fasilades waar de muur rondom door boomwortels wordt overwoekerd. Het bad wordt ieder jaar rond Timkat gevuld met water vanuit een 500 km verderop gelegen rivier. Het vullen duurt een maand. De Timkat ceremonie is een moderne versie van het dopen van Christus in de Jordaan en wordt gezien als een belangrijke verniewing van het geloof. Na de zegening door een priester springen honderden mensen in het water. Een ander hoogtepunt is de Debre Berhan Selassie kerk met fraaie muurschilderingen. De kerk wordt omgeven door een muur met 12 torens die de 12 apostelen moeten voorstellen. De Arbatu Ensessa kerk in Axum mag je ook niet missen.

Er komen veel dieren voor. Bijzonder zijn de Gelada bavianen, een endemische soort die in grote getale voorkomt in het Simien gebergte. Ze zijn niet schuw en zeer dicht te benaderen. Nijlpaarden komen voor op de plaats waar de Blauwe Nijl aan zijn lange reis begint in het Tana meer en in het Chamo meer in het zuiden waar ook massa's krokodillen op de oevers liggen te zonnen. Voor vogelaars is Ethiopië een paradijs met meer dan 860 soorten.De in de rotsen uitgehakte kerken van Lalibela stelen de show in Ethiopië. Lalibela ligt op 2630 meter en is, op Axum na, de heiligste stad en pelgrimsoord. Van 1137 tot 1270 heerste hier de Zagwe dynastie. Gebre Mesquel Lalibela liet 11 kerken in de rosten uithakken die middels gangen en tunnels met elkaar in verbinding staan. De kerken, met uitzondering van Bet Abba Libanos, staan vrij van de rotsen. Om de kerken te beschermen voor sijpelend water heeft Unesco over het grootste deel van de kerken oerlelijke overkappingen gebouwd. De mooiste qua ligging is de 15 meter hoge Bet Giyorgis die de vorm heeft van een kruis. Rondom de kerk zijn nissen in de rosten uitgehakt waar soms gemummificeerde lijken in liggen. Ook een juweel is de Bet Gabriel Rufael die te bereiken is via een bruggetje over een diepe gracht. Een spectaculair gezicht maar de kerk is mooier van buiten dan van binnen. De derde week van januari vindt het Timkat plaats. Dit is een doopfeest dat 's middags begint en de volgende dag pas eindigt. Door de kerken een mooie belevenis Lalibela, maar de locatie in Gondar, het bad van Fasilades, is ook een overweging.

Overzicht van de rotskerken

Bet Giyorgis