Engeland
Juli / augustus 2011
Hoofdstad

London

Oppervlakte

130.279 km²
(3x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur vroeger

Taal

Engels, Welsh, Cornish

Hoogste punt

Scafell Pike - 978 m

Vlag

In 1188 trokken Engelse en Franse kruisvaarders ten strijde in het midden-oosten. De Fransen gebruikten daarbij een rood kruis en de Engelsen een wit kruis. In de 13e eeuw gebruikten de soldaten van de koning in de slag om Lewes een rood kruis om zich te onderscheiden van de soldaten van de opstandige baronnen. De vlag symboliseert Sint Joris.


De vlag van Engeland werd in 1606 gecombineerd met die van Schotland nadat koning Jacobus VI van Schotland tevens koning Jacobus I van Engeland werd. Het rode kruis op een witte achtergrond van Sint-Joris, de patroonheilige van Engeland, bovenop het blauw met een wit kruis van Sint-Andreas, de patroonheilige van Schotland. In 1801 werd het rode kruis van de vlag van Saint Patrick (Noord-Ierland) toegevoegd aan de vlag van Groot-Brittannië. Deze vlag is de huidige vlag.


Klimaat

Regen valt er het hele jaar en het meeste valt in het Lake District. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Hull

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 6 13 21 14
min 1 5 13 7
Valuta

De Engelse pond komt van de gewichtseenheid Troy Pound. De Sterling werd in 1158 door Hendrik II van Engeland geïntroduceerd. Het woord komt van het oudfranse woord esterlin en betekent 'sterk' of 'standvastig'. Het pond sterling gold gedurende de 18e en 19e eeuw, tot ongeveer het einde van de Eerste Wereldoorlog als sleutelvaluta in de wereld. Op het bankbiljet staat koningin Elizabeth afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

Het Lake District in noordwest Engeland telt 15 meren en 60 bergtoppen en er komen 15 miljoen bezoekers per jaar. Het Windermere is, met een lengte van 18 km en een maximale breedte van 1,5 km, het grootste meer van Engeland. Er liggen 18 eilanden in het 67 meter diepe meer dat 13.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd is gevormd. Aanrader hier is o.a. een wandeling van Coniston naar de top van de 803 meter hoge Old Man of Coniston, met prachtig uitzicht en dan verder over de achterliggende bergtoppen naar Eskdale. Ook een aanrader is een wandeling over de Black Sail Pass naar het Ennerdale Water.

York werd in 71 BC door het 9e Romeinse legioen als Eboracum gesticht bij de samenvloeiing van de rivieren Ouse en Foss. Het Romeinse fort ligt onder de fundering van de York Minster, een kloosterkerk die vanaf 627 op deze plek verrees. Het huidige gebouw werd in 1472 ingewijd. Het is de op één na grootste Gotische kathedraal van Noord Europa (Keulen). Dwaal door de smallle straatjes en steegjes binnen de oude stadsmuur rond de Minster. Scheve oude gevels en talloze kleine winkeltjes. Wandel ook eens over de oude stadsmuur. Het deel met het beste uitzicht op de Minster is het deel dat van de 14e eeuwse Monk Bar (de hoogste en ook mooiste poort) naar de Bootham Bar loopt.Het Yorkshire Dales National Park ligt in het centrum van de Pennines, een heuvelrug die de ruggengraat van Engeland vormt. Het in 1954 gestichte park is 1769 km² groot. Er liggen prachtige dorpjes zoals Kettlewel en Grassington en ook hier kunnen de wandelaars flink uit de voeten met paden als de Dales Way en de Pennine Way. Bij Malham ligt een geologisch interresant gebied waar de Malham Cove onderdeel van is. Dit is een loodrechte muur van 70 meter hoog en 270 meter breed waar 50.000 jaar geleden een brede rivier over naar beneden stortte.

Whitby is een kustplaats waar de ontdekkingsreiziger James Cook (1728-1776) voor het eerst kennis maakte met de zeevaart. Het huis van de prominente scheepseigenaren waarvoor hij op zijn 17e werkte, huisvest een museum over zijn leven. Op een heuvel boven de stad ligt de ruïne van de Abdij van Whitby, in 657 gebouwd door koning Oswiu van Northumbrië. In 867 werd de Abdij door Denen vernietigd en lag er 207 jaar desolaat en vergeten bij. Na de Normandische verovering in 1066 werd de Abdij weer opgebouwd door de soldaat-monnik Regenfrith. In 1540 werd de Abdij definitief verwoest in naam van Hendrik VIII. Een trap met 199 treden leiden van de ruïne naar beneden door een mooi oud gedeelte van Whitby. In het beroemde boek Dracula van Bram Stoker komt de graaf hier aan land in de vorm van een grote zwarte hond. Het Magpie café op de andere oever van de Esk is de plek waar je moet zijn voor de beste Fish & Chips van Engeland.