Egypte
Oktober / november 2007
Hoofdstad

Cairo

Oppervlakte

1.001.450 km²
(24x Nederland)

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Arabisch, Berber, Nubisch, Engels, Frans

Hoogste punt

Jabal Katrina (Sinaï) - 2629 m

Vlag

De vlag werd aangenomen op 4 oktober 1984. De vlag heeft de kleuren van het pan-Arabisme en in het midden staat het wapen van Egypte, Saladins Adelaar. rood staat symbool voor de Revolutie in Egypte. Wit staat voor de stralende toekomst. Zwart herinnert aan de tijd voor de Revolutie.


Klimaat

Er valt weinig regen in Egypte en dan alleen tijdens de wintermaanden ten noorden van Cairo. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Cairo

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 19 28 35 30
min 9 14 22 18

Aswan

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 24 35 41 37
min 10 19 26 22
Valuta

In 1834 werd de Egytische pond (Geneih) ingevoerd welke de Piaster verving. Op 3 April 1899 werden ook de bankbiljetten uitgegeven. De afbeelding op het biljet toont Chefren, de 4e koning van de 4e dynastie (ca. 2550 BC) Chefren was de zoon van Cheops en liet de op een na grootste piramide in Gizeh en de sphinx bouwen.


Route


Hoogtepunten

Het Egyptisch museum in Cairo moet je echt hebben gezien. Het bevat meer dan 120.000 stukken uit het rijke verleden. Als je één minuut bij ieder item stilstaat heb je negen maanden nodig. Het museum is eigenlijk te klein voor de mensenmassa's die op een slakkengang langs het dodenmasker van Toetanchamon schuifelen. Bij zalen waar de mummies van farao's liggen, moet je extra betalen om ze te kunnen zien. In het museum liggen items van ca. 5000 jaar oud die goed bewaard zijn gebleven door de kurkdroge woestijn. De egyptenaren beschikten in die tijd zelfs over houten stoelen.

De grootste tempel van Egypte ligt in luxor. De tempel is gewijd aan Amon-Ra. We hebben het natuurlijk over Karnak waarvan zoveel te vertellen valt dat ik het aan uzelf overlaat er meer over te weten te komen. Bijna iedere farao heeft er wel iets laten toevoegen maar de hypostylzaal met 134 zuilen van 24 meter hoog is wel het meest indrukwekkend.

Aan de oever van de Nijl ligt de kleine tempel van Kom Ombo. In 180 BC begon Ptolemaeus VI met de bouw van de tempel die vier jaar zou duren. De tempel is gewijd aan Horus en Sobek. Sobek is de krokodillengod. De Romeinse keizer Augustus, die in 30 BC Cleopatra versloeg, voegde later een pyloon, het hof en de buitenste muur toe. De tempel is rijk versierd.

De piramiden van Giza werden tijdens de 4e dynastie gebouwd. De piramide van Cheops is de grootste met een hoogte van 137 meter en 230 bij 230 meter aan de basis. Vervolgens komt de piramide van Chefren (zoon van Cheops) en Mycerinus (zoon van Chefren). Voor de piramide van Cheops werden 2,3 miljoen stenen van 2500 kg gebruikt. De lokale bevolking die bij de piramiden rondhangen, proberen zelfs de zandkorrels te verkopen. Als je een kameel fotografeert vragen ze geld.Overnachting in de Witte Woestijn vlak voor de Farafra oase. Het hele gebied ligt bezaaid met kalksteenrotsen die door erosie door zand en wind paddenstoelvormen hebben gekregen. Hier lig je 's avonds op een matras ergens in het zand en kijkt omhoog naar de sterrenhemel.

Het konvooi naar Abu Simbel vertrekt om half vijf in de ochtend. Gedurende de vier uur durende rit wordt er niet gestopt. De tempels worden in de ochtend en in de middag door een konvooi bezocht. De tempels zijn gewijd aan Ra en Hathor. De tempels zijn gebouwd door farao Ramses II (1273-1213 BC). De tempel van Ra wordt bewaakt door vier grote beelden van Ramses II. Door de bouw van de Aswan dam dreigde het complex ten prooi te vallen aan het water. In 1965 plaatste Unesco de tempels 200 meter verder en 60 meter hoger.

Het Dal der Koningen ligt op de westelijke oever van de nijl bij Luxor. De wanden van de graftombes zijn prachtig versierd. Met je entreeticket kun je drie graftombes van farao's bezoeken. In het dal ernaast ligt de tempel van Hatsjepsoet waar veel muurschilderingen nog vrij intakt zijn. Vergeet de graven van de edelen en de arbeiders even verderop in Medinet Haboe niet.