Ecuador
Juli / augustus 2015 - Ecuador en Peru
Hoofdstad

Quito

Oppervlakte

283.560 km²
(6,8x Nederland)

Tijdsverschil

6 uur vroeger

Taal

Spaans, Quechua, Chibcha

Hoogste punt

Chimborazo - 6310 m

Vlag

De kleuren van de vlag vinden hun oorsprong in 1810, tijdens de strijd tegen de Spanjaarden. In 1860 werd de huidige vlag voor het eerst gehesen. Deze vlag bevatte de kleuren van 1810. Geel staat voor de landbouw, blauw voor de oceaan en rood voor het bloedvergieten tijdens de strijd voor onafhankelijksheid.


Klimaat

De meeste regen rond Quito (2812 meter) valt tussen oktober en april. Aan de kust valt tussen januari en april de meeste neerslag. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Quito

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 22 21 22 22
min 8 8 7 8

Guayaquil

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 31 31 28 30
min 22 222 20 20

Galapagos

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 29 30 25 25
min 24 24 18 18
Valuta

De US dollar vervangt sinds het jaar 2000 de Sucre als wettig betaalmiddel.


Route


Hoogtepunten

De Andes bestaat uit twee parallelle ketens. Ten zuiden van Quito ligt de centrale sierra met 8 van de 10 hoogste toppen van Ecuador. De Panamericana snelweg loopt daar op een hoogte van 2800 meter tussen de twee ketens door. Een van die toppen is de vulkaan Cotopaxi (5897 meter) met zijn perfecte symmetrische kegel. Van de 40 parken die Ecuador rijk is, is de vulkaan het meest bezochte Nationale park op het vasteland van Ecuador. Sinds 1742 is de Cotopaxi minstens 10 keer uitgebarsten. Sinds de laatste in 1904 is de vulkaan rustig en vormt het de meest populaire beklimming van Ecuador. PS: Op 14 augustus, zes dagen na ons bezoek, vond er weer een uitbarsting plaats.



Quito, de hoofdstad van Ecuador, ligt 20 kilometer ten zuiden van de evenaar. Qua grootte is het de tweede stad van het land, na Guayaquil. De stad is 70 km lang en 4 km breed. Na de komst van de Inka's in de 15e eeuw was het naast Cuzco en Cajamarca een belangrijke stad in het Inkarijk. In 1534 werd de stad door de Spanjaarden veroverd, platgebrand en opnieuw gesticht. Op 10 augustus 1809 ontstond hier voor het eerst de roep om onafhankelijkheid van Spanje. Quito heeft een historisch centrum dat na dat van Havana in Cuba het grootste is van Latijns-Amerika. In 1978 werden het centrum van Quito en het Poolse Krakau, als eerste steden ter wereld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het interieur van de kerken San Francisco, La Merced en La compania de Jesus zijn uitzonderlijk mooi. Voor een fraai uitzicht kun je de 115 meter hoge torens van de Basilica del Voto Nacional beklimmen. Met een lift het eerste stuk omhoog waarna je over het plafond van de kerk naar achteren loopt en hier wordt het spannend: Aan de buitenzijde klim je over een tweetal steile maar korte trappen naar een toren die midden achter de hoofdtorens ligt. Niet voor mensen met hoogtevrees maar het uitzicht over Quito is geweldig.



Onder invloed van Charles Darwin's ontdekkingen, zijn boek 'On the origin of species' dat in 1859 verscheen en de wereldwijde toename van het toerisme is de Galápagos archipel met zijn bijzondere natuur en dierenwereld het drukst bezochte Nationale park van Ecuador. De van oorsprong vulkanische Galápagos archipel ligt 960 km ten westen van het vasteland van Ecuador in de Stille Oceaan. Het omvat 13 grote vulkanische eilanden en meer dan 40 kleine eilanden. Rond de 17e en 18e eeuw was het een uitvalsbasis voor Engelse piraten en daarna voor walvisvaarders. Sinds 1832 behoort het tot Ecuador. Pogingen tot kolonisatie mislukten tot halverwege de 20e eeuw. Inmiddels wonen er ca. 40.000 mensen, verdeeld over 8 nederzettingen op 4 eilanden. Sinds 1959 beschermd als Nationaal park en in 1978 een van de eerste lokaties die op de werelderfgoedlijst kwamen. Voorkomende diersoorten zijn onder andere: reuzenschildpad, Stellers albatros, witpuntrifhaai, zeeleeuw, pijlstaartrog, roze flamingo, regenwulp, bahamapijlstaart, zeeleguaan, blauwvoetgent, walvis, dolfijn, galapagospinguïn, pelikaan, fregatvogel, roodsnavelkeerkringvogel en roodpootgent. Rond deze tijd van het jaar is de zee vrij koud om te snorkelen en in het hoogland hangt vaak mist. De temperatuur is aangenaam.

Isabela, het grootste eiland (4558 km²) van de archipel, bestaat uit 6 afzonderlijke vulkanen die door lava met elkaar zijn verbonden. Vulkaan Wolf, die op de evenaar ligt, is met 1707 meter het hoogste punt van de eilanden en onlangs (april 2015) nog uitgebarsten. Antonio Gil stichtte in 1897 Puerto Villamil dat niet meer dan 2200 inwoners telt. Het ligt aan de basis van de 1124 m hoge vulkaan Sierra Negra die een krater met een doorsnede van 10 km en een diepte van 200 m heeft. Wanneer je gaat eilandhoppen bezoek dan zeker Las Tintoreras dat vlak voor de haven ligt. De kans is groot dat je er witpuntrifhaaien ziet.

Santa Cruz, een conisch eiland van bijna 1000 km² en tevens het dichtstbevolkte eiland (ca. 27.000). Bezoek hier Caleta Tortuga Negra, Las Bachas, genoemd naar twee scheepswrakken die de verenigde Staten na de 2e wereldoorlog achterlieten, het Charles Darwin Research Station en de lavatunnels. Het stadje Puerto Ayora is in de jaren '20 gesticht door een groepje Noren. Maak een dagexcursie (duur) naar het eiland Plaza Sur. Dit is naast Santa Fé de enige plek waar je landleguanen in het wild aantreft. Je maakt ook grote kans de roodsnavelkeerkringvogel te zien. Het kleine eilandje heeft bovendien prachtige natuur, informeer naar de mogelijkheden in Puerto Ayora.

San Cristóbal is het op vier na grootste eiland met de provinciale hoofdstad Puerto Baquerizo Moreno, vernoemd naar de eerste Ecuadoraanse president. Hier vindt je de Laguna El Junco, het grootste zoetwatermeer op de eilanden. Ga hier zeker snorkelen bij cerro tijeretas achter het interpretatiecentrum aan de noordzijde van het stadje.

Patrick Watkins was begin 19e eeuw de eerste van een groot aantal kolonisten die Floreana bevolkten. Met 173 km² het op vijf na grootste eiland. Door toedoen van de kolonisten zijn de schildpadden hier uitgestorven en wilde katten waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de spotvogel (Mockingjay), die alleen nog is te vinden op de twee eilandjes voor de noordoostelijke kust. In de nederzetting Puerto Velasco Ibarra wonen zo'n 100 mensen. Dit is de beste plek om flamingo's te zien. Een half uur lopen ten zuiden van de nederzetting ligt La Loberia, een zeeleeuwenkolonie op een wit strand met zwarte lavarotsen, rode grondbedekkers, groene struiken en een azuurblauwe zee.