Duitsland
Mei 2024
Hoofdstad

Berlijn

Oppervlakte

357.022 km²
(8,6x Nederland)

Tijdsverschil

UTC +1

Taal

Duits, Fries, Deens, Italiaans, Turks

Hoogste punt

Zugspitze - 2962 m

Vlag

In 1848 werd een vlag met horizontale driekleur van zwart, rood en goud aangenomen. Van 1867-1918 en 1933-1945 waren de kleuren zwart-wit-rood. en vanaf 1949 werden de originele kleuren weer aangenomen


Route
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Deutsche Mark, ingevoerd in 1948.



Hoogtepunten

Carl von Hessen-Kassel gaf in 1696 opdracht om het Bergpark Wilhelmshöhe te bouwen bij Kassel. De bouw zou 150 jaar in beslag nemen. In 1701 begon de Italiaanse architect Giovanni Francesco Guerniero met de bouw van het Herculesmonument en de grote cascaden. In 1786 werd Schloss Wilhelmshöhe gebouwd. De stijl van het park werd omgevormd van barok tot Engelse landschapstuin. Heinrich Christoph Jussow ontwierp voor het park een aantal bouwwerken die nog steeds aanwezig zijn, zoals de kunstmatige ruïne de Löwenburg een Romeins aquaduct en de Teufelsbrücke met de Höllenteich (hellevijver). In 1826 vond de laatste grote aanpassing plaats, een waterval. Vanaf 1899 werd Schloss Wilhelmshöhe de zomerresidentie van keizer Wilhelm II. Door Paul von Hindenburg werd hier werd ook de terugtrekking van het Duitse leger in de 1e wereldoorlog georganiseerd.


Erfurt is de hoofdstad van de deelstaat Thüringen. Erfurt werd in 742 voor het eerst genoemd, toen Bonifatius er een bisdom stichtte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad te maken met 27 luchtaanvallen waarbij ca. 17% van de gebouwen werden verwoest. Een paar hoogtepunten van de stad zijn o.a. de Krämerbrücke (Koopmansbrug) uit 1325, een middeleeuwse boogbrug, bebouwd met huizen. De brug is al meer dan 500 jaar onafgebroken bewoond, langer dan enige andere brug in Europa. De bouw van de huizen op de brug werd voltooid in 1486, na een brand in 1472 die bijna de helft van de stad en de marktkramen op de stenen brug verwoestte. De brug overspant de Breitström, een zijtak van de rivier Gera. Hij is 125 meter lang en verbindt twee stadspleinen. Oorspronkelijk stond aan beide uiteinden een kerk. Een daarvan is bewaard gebleven. Dominant op de heuvel aan de Domplatz staan de kathedraal St Marien en de St Severi kerk. In het begin van de 14e eeuw werd de heuvel vergroot om plaats te maken voor de kathedraal. In de middelste van de drie torens hangt de Maria Gloriosa, die ten tijde van het gieten door de Nederlander Geert van Wou in 1497 de grootste vrij draaiende klok ter wereld was. Het is de grootste bewaard gebleven middeleeuwse klok ter wereld. Het staat bekend om de zuiverheid van zijn toon. De klok weegt ongeveer 11.400 kg.

Festung Königstein ligt op een tafelberg in de Sächsische Schweiz op 240 meter boven de Elbe. De tafelberg was rond 1100 v. Chr. al bewoond getuige de vondst van scherven. De vesting telt meer dan 50 gebouwen, sommige van ca. 1600. De totale lengte van de muren is 1,8 km en zijn hier en daar tot 42 meter hoog op steile zandsteenwanden gebouwd. Een eerste vermelding met de naam Königstein dateert uit 1241. De vesting maakte deel uit van het koninkrijk Bohemen. In een verdrag uit 1459 werd de Saksische / Boheemse grens vastgesteld en daardoor kwam de vesting in handen van Saksen. De vesting werd eind 16e eeuw uitgebreid en de diepe waterput stamt uit deze tijd. De put is 152,5 meter diep. Tijdens de tweede wereldoorlog was het een krijgsgevangenenkamp 'Oflag IVb'. De Franse generaal Henri Giraud is hier in 1942 uit ontsnapt. Ook twee Nederlandse generaals werden hier gevangen gehouden. Na de oorlog werd het een museum.

Het Nationalpark Sächsische Schweiz is een nationaal park in Duitsland. Het heeft een oppervlakte van 93,5 km² en ligt op de rechteroever van de Elbe in deelstaat Saksen. Het werd in 1990 opgericht. Samen met het omringende landschapsbeschermingsgebied, dat in 1956 werd opgericht, vormt het nationale park de regio Nationaal Park Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische zijde van de grens ligt het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Het park trekt jaarlijks ca. 1,7 miljoen bezoekers. het Nationaal Park heeft een gemarkeerd netwerk van 400 km aan paden, en 50 km fietspaden.
Vanuit Stadt Wehlen of Rathen kun je het westelijke deel van het park verkennen met hoogtepunten als de Basteibrücke met fantastische uitzichten over de rotspartijen en de Elbe. Aansluitend daal je af in de kloof genaamd Schwedenlöcher dat tijdens de 30 jarige als schuilplaats voor vluchtelingen diende. Bij Stadt Wehlen ga je naar het noorden om door de Teufelsgrund te wandelen waarbij je door nauwe doorgangen tussen en onder de rotsen door moet. Na deze afslag kom je weer op het pad terecht en ga je bij de vork linksaf richting Uttewalde.
Het oostelijke deel is bereikbaar met de bus of met de Kirnitschtalbahn die vertrekt uit Bad Schandau. Dit is een goedkoepere optie dan met de auto die je op beperkte lokaties kwijt kunt maar wel tegen betaling. De Kirnitschtalbahn is een tram die vanaf Bad Schandau tot de Lichtenhainer waterval rijdt. Hoogtepunten in het oostelijke deel zijn de Kuhstall, een grote natuurlijke doorgang in de rotsen met aan de achterzijde de himmelsleiter, een trap die in een zeer smalle kloof omhoog loopt. Aan de andere zijde ligt de Frienstein waar je naar de Ida grot kunt wandelen. Dit is niet voor mensen met hoogtevrees. Er zijn wel stalen ringen in de rotswand bevestigd waaraan je je kunt vasthouden. Ten zuidwesten daarvan liggen de Schrammsteine Hier kun je ook met trappen naar boven voor een prachtig uitzicht. Loop vervolgens over de kam 'gratweg' richting oosten naar de Breite kluft voor een prachtig uitzicht. Ook op de carolafelsen heb je een prachtig uitzicht. Vanuit Hinterhermsdorf kun je naar de Kirnitschklamm lopen. De Kirnitsch stroomt hier een groot deel op de grens tussen Deuitsland en Tsjechië. Bij de Kirnitschklamm is een kleine stuw aangelegd en kun je voor 8 euro een boottocht maken waarbij veel over het park wordt uitgelegd. Dit deel kun je ook via een wandelpad overslaan. Aan het eind van de boottocht ligt Hermannseck. hier ligt ook een trap in een kloof maar deze is alleen geschikt voor kinderen of kruipend voor volwassenen zonder rugzak. Enige minpunt in het park zijn de talloze omgevallen bomen, hetzij door de wind of vraatzuchtige kevers.

Schloss Moritzburg, op 11 kilometer ten noordwesten van Dresden, werd tusen 1542 en 1546 gebouwd als jachtslot voor Hertog Moritz von Sachsen. Tussen 1723 en 1733 werd het omgebouwd tot buitenverblijf van Augustus III de Sterke, de keurvorst van Saksen en koning van Polen. Dit is het gebouw zoals het nu is. De vertrekken zijn voorzien van uitbundige taferelen.



Schloss Colditz ligt op een rots, prominent boven de stad Colditz. In de 18e eeuw werd het kasteel door de adel verlaten. Vanaf 1803 werd het voor verschillende doeleinden gebruikt zoals een werkhuis voor landlopers, inrichting voor geesteszieken, concentratiekamp van de Nationaal socialisten en een sanatorium/verpleeghuis. Vanaf oktober 1939 werd het een krijgsgevangenenkamp 'Oflag IVc' voor lastige geallieerde officieren. Er zaten Nederlanders, Fransen, Belgen, Britten en Polen. Zij ondernamen veel ontsnappingspogingen die deels slaagden. Men verklede zich als vrouw, Duitse soldaten en officieren. Documenten werden vervalst en uniformen en kleding werd met een ingenieuze houten naaimachine vervaardigd en geverfd. Men was zelfs van plan om vanaf de zolder met een zelfgebouwd zweefvlietuig te ontsnappen maar voordat dat plan kon worden uitgevoerd werden ze door de Amerikanen bevrijd. Enkele ontsnappingstunnels zijn nog te zien. Na de oorlog werd er een TV serie en enkele films aan gewijd. Sinds 2024 is het een museum waar je met een Histopad doorheen loopt en de ontsnappingen als in een game worden weergegeven en waarbij je op de namen van de bewoners kunt klikken voor meer informatie. In een klein museum kun je zaken zien die werden gebruikt voor het namaken van Duitse uniformen, vervalsingen van persoonsbewijzen en ook de houten naaimachine. Dit museum is zeker een aanrader.

Quedlingburg ligt net ten noorden van de Harz in de deelstaat Saksen-Anhalt. De eerste vermelding van Quedlinburg stamt uit 922 als villa quae dicitur Quitilingaburg. Koning Hendrik de Vogelaar, koning van Duitsland van 919 tot 936 had hier zijn favoriete paleis. Na zijn kroning in 919 werd Quedlinburg de hoofdstad en ook de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk. In 1426 werd het een Hanzestad. Vooral na de 30 jarige oorlog (1618-1648) bloeide de stad enorm op. De meeste bewaard gebleven vakwerkhuizen stammen uit deze tijd. Van de meer dan 1300 vakwerkhuizen zijn er met zekerheid minstens 11 vóór 1530 gebouwd. Delen van de stadsmuur en een aantal torens die in 1330 zijn gebouwd zijn nog behouden. Wanneer je door de straten van het oude centrum loopt waan je jezelf in een openluchtmuseum. Er is vrijwel geen verkeer in de binnenstad. Ga eten bij Brauhaus Lüdde waar de oude brouwketels in het restaurant staan of bezoek het spoorweg- en speelgoedmuseum in een woonhuis dat over vier verdiepingen helemaal vol staat met speelgoedtreinen en locomotieven.

Goslar ligt aan de noordrand van de Harz in de deelstaat Nedersaksen. Het is in 922 gesticht door koning Hendrik de Vogelaar. De Abzucht is een zijtak van de rivier Oker en deze loopt door de oude stad. De naam kreeg het omdat het vervuilde afvoerwater van de Rammelsbergmijn op de abzucht uitkomt. In de harz werd al mijnbouw bedreven vanaf de Romeinse tijd waardoor er nederzettingen ontstonden. Door de vondst van zilver in de mijn werd de adel aangetrokken en koning Hendrik II bouwde in 1005 een paleis in Goslar. Het huidige paleis werd tussen 1040 en 1050 door Hendrik III gebouwd. Het was een Hanzestad van 1267 tot 1566 om de zelfstandigheid te houden. In de 16e en begin 17e eeuw werden er 28 mensen ter dood gebracht omdat ze schuldig werden bevonden aan hekserij. In 1806, na het einde van het Heilige Roomse rijk, werden talloze gebouwen gesloopt. Na de ontdekking van een nieuwe ertsader in 1859 en de bouw van een kuuroord in 1842 ging het economisch beter. Op de markt is een klokkenspel met figuren die de geschiedenis belichten met figuren. Iedere dag om 10.00 - 12.00 - 15.00 en 18.00u kun je hiervan getuige zijn. Het Siemenshuis en de Peterstraat zijn enkele hoogtepunten van de stad.

De Rammelsbergmijnen liggen net ten zuiden van de stad in de 636 meter hoge Rammelsberg. Meer dan 3000 jaar, tot de sluiting in 1988 werd hier koper-, lood-, zink- en zilvererts gedolven. Eind 14e eeuw werd er bijna 100 jaar lang geen erts gedolven vanwege wateroverlast. Rond 1460 waren deze problemen weer opgelost. Sinds 1992 staan de mijnen, samen met de stad Goslar Staan de op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er wordt een groot aantal verschillende rondleidingen in de mijn gegeven. Wij namen deel aan de Roeder Stollen waarbij je diep in de mijn komt en alles komt te weten over het gebruik van waterraderen diep in de mijn. Op verschillende niveau's zijn deze gebouwd. De bedenker hiervan was hoofdmijnwerker Johann Christoph Roeder. Zijn systeem met waterraderen is meer dan 200 jaar in gebruikt geweest tot de komst van elektriciteit in 1906. Via een tunnel werd water uit een meertje de mijn in geloodst. In de gebouwen zijn tentoonstellingen.

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen. In 1206 wordt Dresden voor het eerst in een bewaard gebleven oorkonde genoemd: Acta sunt hec Dresdene. In een oorkonde van 21 januari 1216 wordt Dresden al als stad vermeld. In 1485 werd Dresden eeuwenlang de hertogelijke residentie van de Saksische heersers. Vanwege de architectuur kreeg de stad de bijnaam 'Elbflorenz' (Florence aan de Elbe). Van 1407 tot 1695 vonden er in Dresden heksenvervolgingen plaats. Tijdens de tweede wereldoorlog werden bij de luchtaanvallen op Dresden in vier elkaar opvolgende nachtelijke aanvalsgolven van 13 tot 15 februari 1945 grote delen van het stadsgebied zwaar beschadigd door geallieerde bommen (brand- en brisantbommen). Hierbij werd de historische binnenstad weggevaagd. Net na de oorlog werden vooral de historische monumentale gebouwen gereconstrueers zij het met lange tussenpozen vanwege de economische situatie van de DDR. De Frauenkirche bleef als ruïne ter herinnering aan de oorlog staan. In 1994 werd de kerk weer opgebouwd en in 2005 weer in gebruik genomen. De oorspronkelijke kerk werd tussen 1726 en 1743 gebouwd. Vanaf het uitzichtpunt op de koepel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving (entree, geen lift).

In het dorp Hahnenklee, niet ver van Goslar staat de geheel van sparrenhout, naar Noors voorbeeld, gebouwde Gustav Adolf staafkerk van de Protestantse gemeenschap. Met de bouw werd begonnen in 1907 en werd ingewijd in de zomer van 1908. De naam was ter ere van de Zweedse koning Gustav II Adolf die ook een van de hoofdrolspelers was in de 30 jarige oorlog en zich inzette voor de protestanten.

Het Nationalpark Harz ligt in Nedersaksen en in Saksen-Anhalt en omvat bijna 247 km². Meer dan de helft ligt in Nedersaksen. 97 procent van het nationale parkgebied is bedekt met bos. Met 1.141 meter is de Brocken het hoogste punt van het park. In het park leven de zwarte ooievaar en de lynx. Wandel hier bij bijvoorbeeld bij thale naar de Hexentanzplatz waar een themapark rondom heksen is gerealiseerd en daal af naar Treseburg en loop via het pad langs de Bode terug naar Thale. Bij Ilsenburg zijn de Ilse wasserfälle een aanrader.