Duitsland
Augustus 2023 - Duitsland en Italië
Hoofdstad

Berlijn

Oppervlakte

357.022 km²
(8,6x Nederland)

Tijdsverschil

UTC +1

Taal

Duits, Fries, Deens, Italiaans, Turks

Hoogste punt

Zugspitze - 2962 m

Vlag

In 1848 werd een vlag met horizontale driekleur van zwart, rood en goud aangenomen. Van 1867-1918 en 1933-1945 waren de kleuren zwart-wit-rood. en vanaf 1949 werden de originele kleuren weer aangenomen


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Berlijn

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 14 24 14
min -3 4 13 6

München

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 14 23 13
min -5 4 12 4
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Deutsche Mark, ingevoerd in 1948.


Route


Hoogtepunten

Schiltach ligt aan de oostzijde van het Zwarte Woud daar waar de rivieren Schiltach en Kinzig samenkomen. Het dorp werd in de 13e eeuw gesticht als handelsplaata en rustplaats voor reizigers. Het dorp en kasteel wisselde verschillende keren van hertogen. Het hout, afkomstig uit de omgeving werd tot de komst van de spoorwegen als boomstam vlotten via de rivier stroomafwaarts vervoerd. Na de Enz met 105 km, is de Kinzig met 93 km de langste rivier in het Zwarte Woud. Tegenwoordig zijn er alleen nog wat zaagmolens te bewonderen. Schiltach huisvest ook de beroemde leerlooierij Trautwein. Het oude centrum tegenover Trautwein is zeer de moeite waard met zijn prachtige vakwerkhuizen.

Schönau am Königssee werd voor het eerst benoemd in een akte uit 1456. Het dorp is vooral afhankelijk van het toerisme. De bobslee baan uit 1968 is de oudste permanente bobslee baan ter wereld maar deze werd door zware regenval en de daardoor volgende modderstromen in 2021 zwaar beschadigd. In 2023 is de de schade nog steeds niet hersteld. Vlakbij de bobslee baan ligt de Königssee. Het is het op twee na diepste meer van Duitsland. Het dal werd door gletsjers gevormd. Het meer is bijna 8 km lang en 1,7 km op het breedste punt. De bergen rond het meer zijn steil en je kunt niet rond het meer wandelen. Je kunt via de linkerzijde tot iets voorbij het uitzichtpunt Malerwinkel, 'schildershoek', lopen maar daarna stopt het pad. De andere optie is een boottocht op het meer maar zorg dat je vroeg bent. In de middag staan er lange rijen met wachttijden tot meer dan een uur.

Het stadje net ten noorden van Schönau am Königssee onderging nogal wat naamsveranderingen: Perchterscadmen, Perhtersgadem, Berchirchsgadem, Berchtoldesgadem en nu Berchtesgaden. Het werd voor het eerst benoemd in een document uit 1102 waarin wordt vermeld dat in de omgeving veel zout aanwezig is. De eerste zoutmijnen werden in 1517 geopend. Deze waren verantwoordelijk voor de rijkdom van Berchtesgaden. Vlakbij ligt de Kehlstein (1835 meter) met het Kehlsteinhaus (adelaarsnest)

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied in Duitsland. Dit middelgebergte heeft een omvang van meer dan 6000 km². Met 1493 meter is de Feldberg de hoogste top. De Romeinse naam was Silva Nigra. De Duitse naam 'Schwarzwald werd voor het eerst gebruikt in éen document uit het jaar 868 van het Zwitserse kllost van St Gallen.

Op drie kwartier rijden van Schiltach, aan de westzijde van het Zwarte Woud ligt Gengenbach dat gesticht werd in de 13e eeuw. Blikvanger is hier het oude centrum dat zeker een bezoek waard is.

Bacharach, Een vestingstadje aan de Rijn, werd voor het eerst benoemd in de 11e eeuw. In 1356 verkreeg het stadsrechten vanwege het belang vanwege de wijn- en houthandel. In 1344 werd een begin gemaakt met de stadsmuren die in 1400 werden voltooid. Er werden maar liefst 14 stadstorens in de muur gebouwd. Ondanks de fortificaties ondergingen de bewoners acht verschillende militaire bezettingen tijdens de 30 jarige oorlog. Tijdens de negenjarige oorlog bliezen Franse troepen het kasteel op en vier van de torens. Het kasteel is nu een jeugdherberg. Onder het kasteel ligt de ruine van de Wernerkapel.Füssen Ligt aan de Lech tussen de Ammergauer en Allgauer Alpen. De stad is bekend dankzij de zwavelbronnen van Bad Faulenbach en het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Het is het eindpunt van de Romantische Straße. De huidige stad is ontstaan uit een 8e eeuws klooster van de heilige Magnus. Eind 12e eeuw kreeg het stadsrechten.

Op een steile rots werd tussen de 13e en 16e eeuw het Hohe schloss gebouwd, de voormalige zomerresidentie van de vorstbisschoppen van Augsburg. Slot Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren. De bouw begon in 1869 en werd stopgezet na de dood van Ludwig in 1886. Zes weken na zijn dood werd het geopend voor het publiek. De laatste onderdelen werden, in sterk vereenvoudigde vorm, voltooid in 1892. Walt Disney bezocht het voor dat hij aan de bouw van zijn themaparken begon. Het was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje. De Marienbrücke werd in 1850 gebouwd en vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht op het kasteel. Wanneer de vanaf het kasteel de brug op wilt zul je in de rij moeten wachten en kost het een euro. Daal je af vanaf de Tegelberg dan kun je gewoon doorlopen. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar twee burchten lagen, de vestingplaats van de heren van Schwangau. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebruikt als opslagplaats voor geroofde kunst uit Frankrijk. De Duitsers wilden het kasteel opblazen zodat de kunst verloren ging maar een SS gruppenführer weigerde het te doen. Ook de goudvoorraden van de Duitse bank werden er opgeslagen maar deze verdwenen enkele dagen voordat de geallieerden het kasteel overnamen.