Duitsland
Augustus / september 2021 - Beieren, Baden Württemberg, Rheinland Pfalz
Hoofdstad

Berlijn

Oppervlakte

357.022 km²
(8,6x Nederland)

Tijdsverschil

UTC +1

Taal

Duits, Fries, Deens, Italiaans, Turks

Hoogste punt

Zugspitze - 2962 m

Vlag

In 1848 werd een vlag met horizontale driekleur van zwart, rood en goud aangenomen. Van 1867-1918 en 1933-1945 waren de kleuren zwart-wit-rood. en vanaf 1949 werden de originele kleuren weer aangenomen


Klimaat

Er is niet echt sprake van een regenseizoen. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Berlijn

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 14 24 14
min -3 4 13 6

München

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 14 23 13
min -5 4 12 4
Valuta

De euro werd op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Dit was de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. Op de voorkant van het biljet staat een poort of venster en op de achterkant een brug. Deze zijn fictief om geen landen te bevoordelen. De euro vervangt de Deutsche Mark, ingevoerd in 1948.


Route


Hoogtepunten

Romantische Straße

De Romantische Straße is de oudste en een van de bekendste vakantiewegen van Duitsland. De weg begint in Würzburg aan de Main en eindigt bij Füssen aan de Oostenrijkse grens in de Ostallgäu. Belangrijke plaatsen aan de route met betrekking tot geschiedenis zijn o.a. Würzburg, Wertheim, Bad Mergentheim, Weikersheim, Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen, Harburg, Donauwörth, Augsburg, Friedberg, Landsberg am Lech en Füssen. De 385 km lange route is al bekend sinds 1950 en diende als doel om Duitsland na de tweede wereldoorlog weer als vakantieland op de kaart te zetten. Na 2009 zijn er een paar wijzigingen in de route aangebracht. De route eindigt bij het Franciscanenklooster St. Stephan in Füssen. Rijden in Duitsland is het mooiste binnendoor. De snelwegen zijn vaak een drama vanwege de vele onderhoudswerkzaamheden. Maar op de binnenwegen wordt ook hard gereden, 100 km/h.


Würzburg

is een oude bisschopsstad en werd voor het eerst vernoemd in 704. Het bisdom Würzburg werd in 742 gesticht door Bonifatius. In 1156 trad keizer Frederik I Barbarossa er in het huwelijk met zijn tweede vrouw, Beatrix van Bourgondië. Frederik I maakte de bisschoppen van de stad ook hertogen van de Franken. Hierdoor ontwikkelde de stad zich tot het belangrijke prinsbisdom Würzburg. Onder prins-bisschop Philipp Adolf van Ehrenberg beleefden de heksenprocessen er hun hoogtepunt tussen 1626 en 1630. 200 'heksen' vonden er de dood. De Zweden veroverden de stad in 1631 (tijdens de 30 jarige oorlog) en bleven er drie jaar. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het op 16 maart 1945 gebombardeerd door de geallieerden. 90% van de binnenstad werd verwoest. De stad was tot 2006 een belangrijk steunpunt van het Amerikaanse leger.

Op de plaats van de 'Alte Mainbrücke' zou al in 1120 een stenen brug zijn gebouwd die tegen het einde van de 15e eeuw werd vervangen. De beelden werden in 1730 toegevoegd. Sinds 1992 is hij alleen nog maar voor voetgangers toegankelijk.

Op een heuvel aan rand van de stad ligt de vesting Mariënberg waar van 1253 tot 1719 de prins-bisschoppen verbleven. In 1744 verhuisden ze naar de Residenz. Na de 30 jarige oorlog (1618-1648) werd het kasteel omgevormd tot barokke residentie. De vesting werd bij het bombardement in 1945 volledig verwoest. In 1990 werd het volledig herbouwd.

De Residentie van Würzburg, het voormalige nieuwe bisschoppelijke paleis in de binnenstad werd gebouwd van 1720 tot 1744. Napoleon Bonaparte logeerde er. Bijzonder is het monumentale trappenhuis met op het koepelgewelf erboven de grootste fresco ter wereld, geschilderd door Giovanni Battista Tiepolo. Tijdens het bombardement bleven een aantal zalen en het trappenhuis met de freco gespaard. 42 ruimten zijn te bezichtigen. In dezelfde tijd werd de Hofkerk gebouwd. De huidige staat waarin de hoftuin verkeert werd door prins-bisschop Adam Friedrich von Seinsheim (1755-1779) aangelegd. Restauratie van de Würzburg residentie duurde tot in de jaren '80.

De Sint Kilianusdom, vanaf 1030 gebouwd en in 1187 ingewijd, is de op drie na grootste Romaanse kathedraal van Duitsland. De prins-bisschoppen liggen er begraven.

De Mariakapel is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de 14e eeuw lag hier nog een moerasachtig gebied waar de Joden woonden. Tijdens de pest in 1347 kregen de Joden de schuld van de ziekte. Velen werden vermoord. Een synagoge uit 1147 op de plek van de huidige kapel werd verwoest waarna een houten kapel verrees. De huidige Mariakapel werd vanaf 1377 gebouwd, in 1392 ingewijd en de bouw werd daarna tot 1497 voortgezet. Later waren er in de 18e en 19e eeuw nog meer bouw- en renovatieperiodes. Na het bombardement werd de kapel tussen 1948 en 1961 gereconstrueerd.

Topattractie is het Falkenhaus met zijn indrukwekkende gevel. De bibliotheek en toeristeninformatiecentrum zijn er gevestigd. Het huidige gebouw, dat een herberg was, stamt uit 1629 en vervangt een ouder gebouw uit 1338 dat diende als woning van de dompriester. Het stucwerk stamt uit 1751. Net zoals alle andere gebouwen in de binnenstad werd het verwoest tijdens het bombardement en daarna weer gereconstrueerd.

Stiftung Juliusspital werd in 1576 gesticht door Julius Echter von Mespelbrunn, de toenmalige prins-bisschop. Het doet nog steeds dienst als zieken- en bejaardenhuis maar staat nu vooral bekend als de op één na grootste wijnmakerij van Duitsland. Hier is in 1805 ook de eerste moderne operatiekamer ter wereld gebouwd.

Tauberbischofsheim

Wordt in 836 als 'Biscofesheim' voor het eerst vernoemd in de levensgeschiedenis van de heilige Lioba. De naam duidt op de familierelatie van Lioba met Bonifatius. Lioba was een Engelse missiezuster die zich in het latere Tauberbischofsheim vestigde als abdis van het plaatselijke vrouwenklooster. Om de stad te onderscheiden van andere plaatsen waar bisschoppen woonden werd de naam van de rivier toegevoegd. Dit gebeurde pas in de 19e eeuw. De st. Lioba kerk werd in 1657 ingewijd.

Het neogotische stadhuis, met op de gevel een klokkenspel, is gebouwd tussen 1865 en 1867. Onder de bogen hangen stadsschalen uit 1775. Rechts van het stadhuis is de oude post met veel vakwerkdetails. Tegenover het stadhuis staat de Lioba kerk, de kloosterkerk van het Franciskaner klooster, vernoemd naar de Engelse non.

Weikersheim

Wordt in 837 in een oorkonde van het klooster Fulda voor het eerst vernoemd als het bezit van Wipert von Wichhartesheim en werd in de 11e eeuw geschonken aan het klooster van Comburg die het in 1244 verkochten aan de heren van Hohenlohe. De stamvader van de familie Hohenlohe Konrad heette toen nog von Weikersheim. De nederzetting bij het kasteel verkreeg in 1313 zijn stadsrecht en muren. Door een erfgoedverdeling verkreeg Wolfgang II von Hohenlohe Weikersheim in 1585 en liet de waterburcht verbouwen tot een residentie in renaissance stijl. Tijdens de 30 jarige oorlog koos graaf Georg Friedrich von Hohenlohe de zijde van koning Gustav Adolf van Zweden en daarom kwam Weikersheim in 1637 per dekreet van de keizer onder de hoede van de Duiste orde en na de vrede van Westfalen in 1648 weer in bezit van de famile Hohenlohe. Na de dood van de laatste telg van de Hohenlohe familie, Karl Ludwig, in 1756 verloor Weikersheim zijn functie als residentie en werd toegevoegd aan het koninkrijk Württemberg. De tuinen zijn een must voor bloemenliefhebbers.

De kerk St Georg die in 1419 werd gebouwd op de markplaats bied met de halve cirkelvormige toegang tot de residentie nog altijd het beeld uit de middeleeuwen ware het niet dat diverse auto's dat beeld teniet doen. De Gänsturm uit 1320 werd tijdens de laatste dagen van de tweede wereldoorlog zo beschadigd dat hij op de nominatie stond om afgebroken te worden. Een burgerinitiatief verzamelde genoeg geld en in 2003 stond de toren weer fier overeind.

Rothenburg ob der Tauber

De rijksstad was een stedelijk territorium (400 km2) in Franken, in het heilige Roomse Rijk en was alleen onderworpen aan het gezag van de keizer. Het stadsbestuur was autonoom t.o.v. naburige vorsten. Na de bezetting door Beieren in 1802 verloor het deze status een jaar later. De oorsprong ligt in de 10e of 11e eeuw toen de graven van Comburg een burcht op de Essigkrug hadden, in het zuidwesten van de huidige stad. Toen dit geslacht uitstierf werden de meeste bezittingen overgenomen door de Staufen. Vanaf 1142 liet Konrad III een nieuwe burcht aanleggen. Sinds 1144 staat de stad bekend als Rothenburg. De burcht werd bestuurlijk middelpunt voor de Staufische gebieden in Zwaben en Franken. De verkiezing van Rudolf von Hapsburg tot koning zorgde ervoor dat de stad onder zijn bescherming kwam en zo een rijksstad werd met eigen rechtspraak.

In 1325 verpandde koning Ludwig IV (Ludwig der Bayer) de stad aan de heren van Hohenlohe en in 1331 aan de prins-bisschop van Würzburg welke laatste voor een oproer zorgde. In 1355 kon de stad zich vrijkopen. De koning beloofde de stad nooit meer te verpanden. De stad werd steeds invloedrijker. Dit tegen de zin van de bischoppen van Würzburg en de burggraven van Nuerenberg. Deze sloten een alliantie om de stad aan te vallen maar konden deze niet innemen. De landerijen vielen wel in hun handen. In 1408 werd er vrede gesloten maar er moesten wel enkele kastelen worden afgebroken.Toen de 30 jarige oorlog (1618 - 1638) uitbrak kwam er een einde aan de laatste bloeiperiode van de stad. Het lag precies op de route die de legers aflegden. De bevolking leed onder inkwartieringen, afgedwongen contributies en plunderingen. In 1631 werd de stad ingenomen door de Zweden en vervolgens door een keizerlijk leger. Na 1631 werd Franken een van de zwaarst getroffen gebieden waar Franse, Beierse, Zweedse en keizerlijke legers herhaaldelijk doorheen trokken. Tegen het einde van de oorlog was de bevolking op het platteland rond de stad met 70% afgenomen. De ontwikkeling van de stad stagneerde volledig en vanaf 1770 begon de bevolking af te nemen.

Het verlies van de onafhankelijkheid kwam met de Franse revolutie en de daaropvolgende oorlogen. In 1794 hadden Franse troepen de linker Rijnoever bezet waaronder gebieden van de keurvorst van Beieren. Deze eiste compensatie. In 1802 gaf de Rijksdag opdracht dit te onderzoeken maar nog voor de uitspraak bezette Beierse troepen de stad op 2 september 1802. Op 25 februari van het volgende jaar werd bepaald dat de stad en omgeving aan Beieren toekwam.

Het misdaadmuseum is het belangrijkste museum in Duitsland over de rechtsgeschiedenis met folterwerktuigen en wetteksten m.b.t. heksenvervolgingen. Er is ook een kerstmuseum. De binnenste stadsmuur stamt uit 1172 en de buitenste uit 1360 tot 1388. Rothenburg ob der Tauber is een populaire stad, veel toeristen maar die zijn voornamelijk te vinden bij het hoofdplein en de kruisende straten daarvan. Het loont de moeite om de hele stad te verkennen. Een rondgang op de vestingmuur is een aanrader. Verder kun je rondom de stad mooie wandelingen maken. De meest gefotografeerde toren ligt in het zuiden van de stad wanneer je vanaf het hoofdplein naar beneden loopt.

Dinkelsbühl

Evenals Rothenburg was Dinkelsbühl ook een Rijksstad. Voor het eerst vermeld in 1188 als Tinkelspuhel. In 1803 wordt het ingelijfd bij Beieren die het in 1804 afstaan aan het Pruisische vorstendom Ansbach. In een verdrag van 1805 wordt het aan Frankrijk gegeven dat het weer doorgeeft aan de koning van Beieren.

Nördlingen

Werd voor het eerst als Nordilinga in 898 vermeld als Karolingisch hof. In 1215 kreeg het van koning Frierich stadsrechten en werd het een Rijksstad. In hetzelfde jaar werden de stadsmuren opgericht. De huidige stadsmuur stamt uit 1327 en heeft vijf torens met doorgang, elf andere torens en twee bastions. De muur is 2,6 km lang en een van best bewaarde van Duitsland. Je kunt helemaal rondlopen. In het kader van de rundvlees Pogrom werden in 1298 bijna alle Joden van de Joodse gemeenschap vermoord. Eind 1348 werden ze ook verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van de pest. De St. Georg kerk werd van 1427 tot 1505 gebouwd. Eind 1506 verkreeg de stad voor 700 gulden het recht om Joden uit te wijzen van koning Maximilian I. Hun huizen werden aan de burgers verkocht. De geschiedenis van de heksenvervolgingen is goed gedocumenteerd. Tijdens de ambtstijd van burgermeester Johannes Pferinger kwamen van 1590 tot 1598, 34 vrouwen en 1 man wegens hekserij op de brandstapel. Destijds stonden hier nog geen bomen zodat de verbranding in de verre omgeving te zien was. Twee vrouwen werden vrijgesproken: Rebekka Lemp en Maria Holl. De verbrandingen vonden plaats bij de heksenrots op de galgenberg. De eerste vrouw die werd gearresteerd was Ursula Haider op 8 november 1589. De sociaal geïsoleerde vrouw zou openlijk over een liefdesrelatie met de duivel hebben gefantaseerd. Tijdens het verhoor beschuldigde ze 9 andere vrouwen. Ursula en twee andere vrouwen, Margarethe Getzler en Maria Marb waren de eersten en werden op 15 mei 1590 verbrand. De gevangen werden gedwongen steeds meer namen te noemen waardoor steeds meer vrouwen werden gearresteerd. Doordat er twee belangrijke wegen door Nördlingen liepen was het vanaf de middeleeuwen een belangrijke handelplaats. Door de dertigjarige oorlog en het verleggen van de handelsroutes verloor het stadje aan belang en zo kon het stadsbeeld behouden blijven voor het toerisme. Ten noorden van de St. Georg kerk ligt de marktplaats met het Hohe haus uit 1304, het gasthuis 'Zur Sonne' uit 1350 werd vanaf 1405 als gasthuis voor vorsten gebruikt. Ook de astronauten van het apolloprogramma overnachtten hier.

Harburg

De naam verschijnt voor het eerst bij Mathilde de Horeburc, vrouw van graaf Kuno von Lechsgünd. In 1250 verkreeg Harburg het marktrecht. Vanaf 1591 was het een opvangcentrum voor leprozen. De omvangrijke burcht stamt uit de 11e eeuw. Rond 1500 had Harburg vijf houten toegangstorens. Iedere avond werden deze gesloten om dieven, rovers en bedelaars buiten te houden. Stadsmuren waren er niet omdat de muren van de huizen sterk genoeg waren. Rond 1861 werd de houten toren afgebroken omdat de onderhoudskosten te hoog werden.

De stenen brug werd in 1729 gebouwd en was lange tijd de enige manier om zonder natte voeten te krijgen de Wörnitz over te steken.

Landsberg am Lech

Landsberg werd bekend doordat Hitler er gevangen zat na de mislukte Bierkellerputsch in 1924. Hij zat er een jaar in de gevangenis die in 1910 werd gebouwd. Hitler schreef hier Mein Kampf. Bij Landsberg lag ook een concentratiekamp, Kaufering. In juni 1944 kwamen hier de eerste duizend gevangenen uit Auschwitz aan. Doel was het bouwen van drie gigantische ondergrondse bunkers voor de bouw van de eerste straaljager, de messerschmitt 262. Na de oorlog werden in de gevangenis talrijke nazikopstukken gevangen gehouden. Op het terrein van de gevangenis werden 290 oorlogsmisdadigers ter dood gebracht. Rond 1135 werd een nederzetting genaamd Phetine vernoemd. In 1158 liet Hertog Heinrich der Lowe de belangrijke 'zoutweg' verleggen waarbij er een brug bij Phetine werd gebouwd. Om deze te bewaken werd een burcht 'Castrum Landespurch' gebouwd. Al snel werden meer huizen gebouwd en in de 13e eeuw verkreeg het stadrecht als Landesperch. In 1353 werd er een eerste zoutloods gebouwd. Van de heffing van tol werden de stadsmuren en torens gebouwd. Zo ontstond in 1425 het Bayertor. Op de markt staat de 'Marienbrunnen', een fontein uit 1700.

Füssen

Ligt eveneens aan de Lech, tussen de Ammergauer en Allgauer Alpen. De stad is bekend dankzij de zwavelbronnen van Bad Faulenbach en het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Het is een het eindpunt van de Romantische Straße. Voordat de Romeinen er in 15 BC kwamen was het gebied bewoond door de Kelten. De Romeinen bouwden een castellum op de huidige Schlossberg ter verdediging tegen de Alemannen die desondanks kort daarop het gebied innamen. De huidige stad is ontstaan uit een 8e eeuws klooster van de heilige Magnus. Eind 12e eeuw kreeg het stadsrechten.

Op een steile rots werd tussen de 13e en 16e eeuw het Hohe schloss gebouwd, de voormalige zomerresidentie van de vorstbisschoppen van Augsburg. Slot Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren. De bouw begon in 1869 en werd stopgezet na de dood van Ludwig in 1886. Zes weken na zijn dood werd het geopend voor het publiek. De laatste onderdelen werden, in sterk vereenvoudigde vorm, voltooid in 1892. Walt Disney bezocht het voor dat hij aan de bouw van zijn themaparken begon. Het was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje. De Marienbrucke werd in 1850 gebouwd en vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht op het kasteel. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar twee burchten lagen, de vestingplaats van de heren van Schwangau. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebruikt als opslagplaats voor geroofde kunst uit Frankrijk. De Duitsers wilden het kasteel opblazen zodat de kunst verloren ging maar een SS gruppenfuhrer weigerde het te doen. Ook de goudvoorraden van de Duitse bank werden er opgeslagen maar deze verdwenen enkele dagen voordat de geallieerden het kasteel overnamen.

Schwäbisch Hall

Was van 1276 tot 1803 een Rijksstad van het Heilige Roomse Rijk. De plaats Halle wordt voor het eerst in 1307 vermeld. In de tijd van keizer Frederick I Barbarossa was het een van de belangrijke muntplaatsen van het Duitse rijk. De muntsoort Heller is naar de stad vernoemd. De huidige naam is in 1489 vastgelegd maar vanaf 1802, toen het tot het hertogdom Württemberg toebehoorde werd het weer Hall. In 1934 kwam de toevoeging weer terug. Er werd ook zout gewonnen in de omgeving. In 1936 werd het een garnizoensstad van de luftwaffe. Er werden bommenwerpers, nachtjagers en de eerste straaljagers gestationeerd. Dit stadje heeft een rustig stadsplein met slechts enkele terrasjes. Het is een heerlijke bestemming.

Cochem

Hier waren al tekenen van bewoning sinds de Kelten en de Romeinen. Eerste vernoeming was in 886 als villa Cuchema. Vele namen volgden tot het 18e eeuwse Cochheim en uiteindelijk Cochem. Het kreeg in 1332 stadsrechten. In 1689 brandden de Franse troepen van Lodewijk de 14e eerst de Winneburg en daarna de Reichsburg plat. Naar aanleiding van een document uit 1300 vermoed men dat de Reichsburg rond 1100 gebouwd is. Eerst werd het kasteel beheerd door burgers en daarna door koninklijke ministers, burggraven. Er waren veel mnachtswisselingen. Na de verwoesting door Lodewijk in 1689 werd het kasteel tussen 1869 en 1877 weer herbouwd. Tijdens de 2e wereldoorlog werden groet delen van de oude stad en de brug door bombardementen verwoest.

Burg Eltz

De burcht werd gebouwd op een strategische plek, niet ver van de Moezel. Naar aanleiding van een familiebreuk van de bewoners in 1268 werd de burcht in tweeën gesplitst. Na een belegering door de troepen van de aartsbisschop van Trier in 1336 werden de verdedigingswerken afgebroken waardoor het alleen een wooncomplex werd. Het kasteel een bouwgeschiedenis van vijf eeuwen en heeft honderd kamers.

Trier

Werd in 16 BC gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus en heette oorspronkelijk Augusta Treverorum. Het was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Trier was tijdelijk de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk. De Porta Nigra stamt uit de 2e eeuw