Costa Rica
Januari / februari 2020
Hoofdstad

San José

Oppervlakte

51.100 km²
(1,2x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur vroeger

Taal

Spaans, Engels, Creools

Hoogste punt

Cerro Chirripó - 3819 m

Vlag

De vlag is gebaseerd op een ontwerp uit 1848 en werd in 1906 voor het eerst gebruikt. De vlag lijkt met uitzondering van het embleem op die van Thailand alleen zijn de blauwe en rode strepen omgedraaid. Blauw staat voor de lucht, kansen, idealisme en volharding. Wit staat voor vrede, wijsheid en geluk. Rood staat voor het bloed dat door martelaren is verspild tijdens de verdediging van het land en de warmte en vrijgevigheid van het volk.


Klimaat

Tropisch met het regenseizoen van mei tot november. Aan de oostkust zijn er het hele jaar wel buien. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


San José

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 24 27 26 26
min 14 16 16 15

Cahuita

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 29 30 29 30
min 20 21 22 21
Valuta

De Colón werd in 1896 geïntroduceerd en verving de Costaricaanse Peso.


Route


Hoogtepunten

Het dorp Cahuita ligt aan de Caribische kust. Het strand ten noorden van het dorp heeft zwart zand. Ten zuiden, beginnend aan de rand van het dorp ligt het Parque Nacional Cahuita met een strand met wit zand. Tegen een kleine vergoeding kun je er de hele dag verblijven, zwemmen of dieren spotten langs het enige pad van het park. Je kunt een afstand van 7,2 km afleggen. Het pad loopt parallel langs de kust. Het park omvat 23.290 Ha zeegebied en 1102 Ha land.


Toen het Parque Nacional Monteverde in 1972 werd gesticht was het 328 Ha groot. Tegenwoordig is 14.200 Ha groot. Het ligt op een hoogte van 1440 meter. Het is gesticht door 44 quakers uit Alabama. In 1951 weigerden zij dienstplicht en besloten zich in Costa Rica te vestigen. Er komen 545 vlindersoorten voor en het grootste aantal soorten orchideeë ter wereld, 500. Bezoek het selvatura park waar de tussen de boomtoppen kunt lopen, een vlindertuin en een kolibrietuin (veel kolibries) kunt bezoeken. Meer avontuurlijke mensen kunnen de canopy tour doen waarbij je vanaf platforms in de bomen een spectaculaire ziplijn tocht kunt maken aan 13 kabels waarvan de langste 1 km is.

Het Parque Nacional Corcovado ligt op het Osa schiereiland en is in 1975 gesticht en bestaat uit 42.560 Ha land en 3354 Ha zee. Het is het grootste park in Costa Rica en wordt door National Geographic in termen van biodiversiteit als het meest intense biologische park ter wereld beschouwd. De kans op het spotten van zoogdieren zoals de tapir is hier groter dan in andere parken.Cartago werd in 1563 gesticht door de Spanjaard Juan Vasquez de Coronado. Door de vele overstromingen kreeg de stad de bijnaam 'slijkstad' en in 1572 werd de bevolking overgebracht naar San José. Twee jaar later werd de bevolking weer verplaatst naar de huidige locatie. De Basilica de Nuestra Señora de los Angeles is in 1639 gebouwd en voor het laatst aangepast in 1939. De stijl is een mix tussen koloniaals en Byzantijns. De basiliek staat bekend om 'La Negrita', de zwarte madonna. De legende gaat over een meisje dat in 1635 op zoek gaat naar brandhout en een pop van de zwarte madonna op een steen ziet liggen. Ze neemt het mee naar huis. Als ze de volgende dag wakker wordt is het verdwenen. Weer bij de steen aangekomen staat er een standbeeld. Volgens de legende gebeurde dit drie keer. Op de plaats van de vindplaats wordt een heiligdom gebouwd. In 1824 wordt La Negrita de patroonheilige van Costa Rica.

La Fortuna, 'de rijkdom', een verwijzing naar de vruchtbare grond rondom de Arenal vulkaan. De Arenal is de jongste en actiefste (strato)vulkaan van Costa Rica. Hij is 1633 meter hoog en de laatste uitbarsting was in 2006. De kleinere vulkaan ernaast is de Cerro Chato. La Fortuna is in 1930 gesticht en heette oorspronkelijk 'El Burio'. In de omgeving ligt de 70 meter hoge waterval La Catarata de la Fortuna. Om deze te kunnen bezoeken moet je entree betalen. In het Parque Nacional Volcá Arenal heb je vanaf de heuvel met het cafetaria een perfect uitzicht op de vulkaan maar je moet het wel treffen met het weer. In 1968 ontstonden er drie kraters op de westelijke helling. Er vielen 87 doden en drie dorpen werden verwoest. Er loopt tegenwoordig een wandelpad met mooie uitzichten. Sinds 2010 is de vulkaan niet meer aktief. Het Laguna de Arenal is een kunstmatig meer van 30 bij 5 km. Het is het grootste meer van Costa Rica en voorziet de regio van elektriciteit.

Parque Nacional Rincón de La Vieja is een vulkanisch massief met negen kraters. Hoogste punt is de Santa Maria vulkaan met 1916 meter. De Rincón de la Vieja barstte in 2017 voor het laatst uit. Er zijn diverse wandelingen in het park. De Las Pailas trail van 3 km is de gemakkelijkste route en loopt langs borrelende modderpoelen en fumaroles. De zwaarste route is 15 km lang, de Sendero Rincón de la Vieja die naar de krater van de vulkaan loopt.

Het Parque Nacional Manuel Antonio is gesticht in 1972. Met 683 Ha is het een van de kleinste parken van Costa Rica én het meest populaire. Het trekt heel veel bezoekers die voornamelijk voor de stranden komen. De paden naar de hoofdstranden zijn dan ook zeer druk. De paden naar de afgelegen delen en de uitzichtpunten trekken minder publiek.